Geronto domacice

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sumnjam, pošto mi nemamo skoro ništa što vi imate.
Nemamo mi nista da ne idem u sirinu. Provjeri. Ako ne znas sta rade evo kratko: placanje racuna, odlazak u trgovinu, unosenje drva, ciscenje, a neke i kuhaju. Druzio sam se s jednom starijom osobom i bio sam joj takorec druga garento domacica samo sta sam je ja vozio u soping, inosio drva i pricao s njom. Cisto onako jer su to bile mame od mojih poznanika, a ja imam vremena.

Nemamo mi nista da ne idem u sirinu. Provjeri. Ako ne znas sta rade evo kratko: placanje racuna, odlazak u trgovinu, unosenje drva, ciscenje, a neke i kuhaju. Druzio sam se s jednom starijom osobom i bio sam joj takorec druga garento domacica samo sta sam je ja vozio u soping, inosio drva i pricao s njom. Cisto onako jer su to bile mame od mojih poznanika, a ja imam vremena.
Bas lepo od tebe. Meni bi trebalo da se povremeno očisti kuća, da ode ili odemo u prodavnicu ili pijacu i da po nekad nesto skuva kad ja ne mogu, da caskamo i pijemo kaficu.
A sto se tice toga šta imate vi, a šta mi, imate puno toga vezano za onkoloske pacijente a mi skoro ništa, za drugo ne znam, nije me ni zanimalo.

Šta je sa onima koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, imaju li oni pravo na geronto domaćice?
Najbolje bi bilo da se raspitaš lično u socijalnom. Ne znam gde živiš.U Ns je ranije ( ne znam da li je još uvek tako) geronto domaćicu dodeljivalo
socijalno. Ali ne socijalno Pio nego socijalno što deli socijalnu pomoć.( u Ns deo grada zovemo socijalno pa zato kažem)
Oni ti daju šta sve treba da skupiš od dokumentacije.
Tipa sa kim živiš, kolika su ti primanja ,kolika su primanja tih što živiš, imovina, medicinska dokumentacija itd.
Na osnovu toga odlučuju koliko ćeš plaćati tu geronto domaćicu. Ako su ti primanja niska plaćaš malo
ako su visoka plaćaš više.Kad predaš dokumentaciju zovu te i dodju kod tebe da popričaju kakva ti pomoć treba i da vide u kakvim uslovima živiš.
I odluče da li će ti dati pomoć ili ne i koliko ćeš plaćat ako ti daju.i, koliko puta će ti žena(muškarac) dolaziti. Mislim da je to uglavnom 1h dnevno
samo možda nekom dolaze svaki dan a nekom jednom nedeljno. Nemaju vremena za ćaskanje jer su kao na pokretnoj traci. Moraju da stignu da obidju
sve korisnike koje imaju za taj dan. A sigurno se desi da je jedan u jednom delu grada a drugi u drugom.
I vikendom ne rade. Najbolje da predaš pa vidiš koliko će to biti novca i kako to izgleda. (ako ti ne odgovara ne moraš prihvatiti)
Ako prihvatiš i nisi zadovoljan sa tom osobom koja ti dolazi možeš da tražiš da ti pošalju drugu osobu A možeši otkazati ako se predomisliš
tj ako uvidiš da ti to ne odgovara. Nadam se da sam ti pomogla. Izvinjavam se na dugačkom postu.

Pomoć u kući je usluga koja se priznaje starim i teško pokretnim ili nepokretnim licima,koja nemaju nikoga od bližih srodnika u gradu stanovanja.
Tako da opcija gde je recimo ostarela i teško pokretna majka na Zvezdari a kćerka na Čukarici i sl. ne bi trebalo da "prolazi", jer onda oni koji zaista nemaju nikoga ne stignu na red (jer mnogo dugo čekaju) da dobiju gerontodomaćicu. U realnosti je malo drugačije,zavisi kako ko uradi svoj posao.tj. da li se drži propisa ili "gleda kroz prste".

Ja nemam srodnika u gradu, nikog bukvalno.
Hvala raspitacu se dalje...
ако већ имаш туђу негу и помоћ, нема шансе да добијеш и услуге геронто домаћице.
тнп., управо томе служи.
нека ме исправи @UltraVioletna, ако грешим.

знам јер је моја мама добијала исту, и са том ловом сам плаћала жену да се ја мало одморим.
била је непокретна и дементна, али ти пробај па можда ти се посрећи.

ако већ имаш туђу негу и помоћ, нема шансе да добијеш и услуге геронто домаћице.
тнп., управо томе служи.

знам јер је моја мама добијала исту, и са том ловом сам плаћала жену да се ја мало одморим.
Ne tvrdim ja nista, videću raspitacu se, nisam se sama toga ni setila već mi je jedna osoba rekla da njena prijateljica u istom.stanju kao ja ima i geronto domacicu.

imali moji rodjaci gerento domacicu, valjda je to gerento domacica, jer je dolazila iz gerento zavoda. i umre zena prvo, posle umre i muz i te se sakupile ko lesinari, jer iz zavoda su muljali da uzimaju stanove ljudima koji nemaju direktne naslednike tjah decu.
kod nas nema nista od druzenja i caskanja.

тнп., управо томе служи.

Koliko se sećam,dodatak za tuđu negu i pomoć nije smetnja. Ono što sigurno jeste razlog da se ne prizna pravo na gerontodomaćicu jeste ugovor o doživotnom izdržavanju,jer je onda osoba sa kojom je sklopljen ugovor dužna da pruži takvu vrstu pomoći.

Ja sam se prošle godine raspitivala za uslove za gerontodomaćice, i koliko me sećanje služi ( ipak info uzmite sa rezervom), uslov za GD je da imate onu minimalnu penziju ili da ste korisnik tuđe nege i pomoći. Zahtev se podnosi u centrima za socijani rad grada ili opštine na kojoj stanujete. Za dokumentaciju koja je potrebna morate kod njih da se raspitate. U svakom slučaju, za Beograd mi je rečeno da je interesovanje ogromno i da se čeka dugo na ostvarenje usluge ukoliko ispunjavate uslove. Ukoliko ne ispunjavate uslove a finansije Vam dozvoljavaju, postoje privatne agencije koje nude tu vrstu usluga. U toj varinati, ja bih možda i izbegla agenciju i pokušala da u svom okruženju nađem neku mlađu vitalnu penzionerku ili ženu bez obaveza kojoj bi značila finansijska nadoknada za pomoć koju tražite. Više bi to bila kao neka družbenica sa ne prevelikim obavezama.

Ja sam se prošle godine raspitivala za uslove za gerontodomaćice, i koliko me sećanje služi ( ipak info uzmite sa rezervom), uslov za GD je da imate onu minimalnu penziju ili da ste korisnik tuđe nege i pomoći. Zahtev se podnosi u centrima za socijani rad grada ili opštine na kojoj stanujete. Za dokumentaciju koja je potrebna morate kod njih da se raspitate. U svakom slučaju, za Beograd mi je rečeno da je interesovanje ogromno i da se čeka dugo na ostvarenje usluge ukoliko ispunjavate uslove. Ukoliko ne ispunjavate uslove a finansije Vam dozvoljavaju, postoje privatne agencije koje nude tu vrstu usluga. U toj varinati, ja bih možda i izbegla agenciju i pokušala da u svom okruženju nađem neku mlađu vitalnu penzionerku ili ženu bez obaveza kojoj bi značila finansijska nadoknada za pomoć koju tražite. Više bi to bila kao neka družbenica sa ne prevelikim obavezama.
Ta o mom trošku bi koštala minimum 30.000,00 što u tom slučaju znači da ne bih mogla da živim. Neka ta sad neću ništa tražiti, pa videćemo ako budem ipak smatrala da mi treba onda cu ići u CZR pa cu videti sa njima.

Neka ta sad neću ništa tražiti, pa videćemo ako budem ipak smatrala da mi treba onda cu ići u CZR pa cu videti sa njima.

Predlažem da ipak što pre odete barem da se informišete u centru, meni kako je rečeno GD se čekaju duže od npr smeštaja u državne domove, a dom se čeka bar pola godine. Tako da, ako odete kada bude koliko toliko hitno, ne računajte da išta može brzo da se završi. Ova info se odnosi na jednu beogradsku opštinu, moguće da je u nekim drugim mestima situacija bolja.

Back