Gens una sumus

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Gledam neku emisiju gde novinari pitaju nekog cuvara muzeja o Ausvicu sta ga je najvise zapanjilo i zgrozilo od svih grozomornih produkata te strasne industrije smrti....

Covek razmislja i onda odlazi i donosi jedan ALBUM sa slikama....

Pruza ga voditelju emisije..

Svi ocekujemo da vidimo na slikama najvece grozote u uzase koje COVEK COVEKU moze da smisli, ali, kad tamo....

Tamo su slike cuvara logora, onih koji su ubijali, pustali gas, bacali u peci, ali ne na svom "radnom mestu" nego privatno, van logora...

Rekolo bi se da su obicni ljudi, veoma lice na njih: na izletima sa svojim devoklama i zenama, kako u basti peku rostilj, smeju se, oresuju ruze. igraju sa decon, pevaju, zabavljau se na mnogo nacina, kao i ostali, NORMALAN SVET....

Sta je to u ljudima sto moze obicnog coveka da pretvori u MONSTRUMA ? Da pre podne bude grozni ubica, a uvece brizan suprug i otac? Da li je to moguce sa SVIM ljudima ili samo sa nekima? Da li PROPAGANDA i POLITIKA mogu od mirnih sunarodnika i komsija da napravi ZVERI u ljudskom obliku?

Da li neko moze da STRELJA MASOVNO BESPOMOCNE ZAROBLJENIKE, a posle zivi kao da se NISTA NIJE DOGODILO?

Da li je dovoljan izgovor pred drugima ali i pred samim sobom: "Pa tada je bio rat!?"

Poslednja izmena:
imaš gušterski kod živih bića milionima godina trajao malčice zbunjen ljudskim u čoveku koje je trajalo par hiljada godina, za koji je ubijanje svakodnevna trivija i onda se čudiš kako je moguće da je potrebno tako malo da se mehanizmi utiskivani milionima godina razbude?

pa čemu se čudiš?

ja bih se čudio kad bi bilo suprotno...

Ja nikako nemogu da zaboravim scenu iz '77
godine.
Ekskurzija, poseta Jasenovcu i snimak
kako bagerima guraju u rupu
i zakopavaju zaklane srbe.

Da li taj film uopšte više postoji?

Poslednja izmena:
Kad su u pitanju ti zlocini Nemaca, oni su ubijali sistematski dok su Hrvati to radili sa strascu.

Ja sam citao zlocine Hrvata koji su cinili nad Srbima u drugom svetskom ratu, to je jedan visi nivo od onoga koji su cinili Nemci, kakve grozote i monstruozne zlocine su oni cinili da to ljudski mozak ne moze da shvati. Recimo dvojica ustasa su se kladila ko moze za noc da pokolje vise Srba, kladili se u flasu rakije, ovaj jedan 68 drugi 81.

Od masakriranja, secenja u komade mesa, mucenja, kopanje ociju i drugih bolesnih stvari koji su radili Hrvati, Nemci su mala deca u odnosu na njih, nemacke masovne likvidaciji su se odnosile na gasne komore.

Poslednja izmena:
Kad su u pitanju ti zlocini Nemaca, oni su ubijali sistematski dok su Hrvati to radili sa strascu.

Ja sam citao zlocine Hrvata koji su cinili nad Srbima u drugom svetskom ratu, to je jedan visi nivo od onoga koji su cinili Nemci, kakve grozote i monstruozne zlocine su oni cinili da to ljudski mozak ne moze da shvati. Recimo dvojica ustasa su se kladila ko moze za noc da pokolje vise Srba, kladili se u flasu rakije, ovaj jedan 68 drugi 81.

Od masakriranja, secenja u komade mesa, mucenja, kopanje ociju i drugih bolesnih stvari koji su radili Hrvati, Nemci su mala deca u odnosu na njih, nemacke mosovne likvidaciji su se odnosile na gasne komore.

I onda su ti monstrumi otisli kuci, okupali se, vecerali sa porodicom, pomolili se Bogu, pomazili decu, vodili ljubav sa zenom......Kao da se nista nije ni dogodilo...

Pitanje je STA JE TO U LJUDIMA sto moze da ih napravi monstrume?

Moze li rat to od svakoga da napravi ili neko treba da ima PSIHOLOSKE PREDISPOZICIJE da bi se pretvorio u monstruma?

Moze li to u miru da se ISPITA, LECI...?

imaš gušterski kod živih bića milionima godina trajao malčice zbunjen ljudskim u čoveku koje je trajalo par hiljada godina, za koji je ubijanje svakodnevna trivija i onda se čudiš kako je moguće da je potrebno tako malo da se mehanizmi utiskivani milionima godina razbude?

pa čemu se čudiš?

moguce da imamo jos uvek te mehanizme, ali moze biti i da nije tako. ima tu jos nekih stranih faktora..

moguce da imamo jos uvek te mehanizme, ali moze biti i da nije tako. ima tu jos nekih stranih faktora..

znači uspeli smo za bedne dveiljadegodina nazovi civilizivonaosti da izbrišemo milione godina evolucije načina za najefikasnije ubijanje potekle iz potrebe za preživljavanjem, dakle najjačeg mogućeg motiva koji postoji?

kako da ne :lol:

ništa lakše nego oteti se od humanosti, fora i jeste u tome da se savlada životinjsko u čoveku, to je ono što je mnogo teže

ovde humanost i životinjsko shvatiti uslovno

I onda su ti monstrumi otisli kuci, okupali se, vecerali sa porodicom, pomolili se Bogu, pomazili decu, vodili ljubav sa zenom......Kao da se nista nije ni dogodilo...

Moze li rat to od svakoga da napravi ili neko treba da ima PSIHOLOSKE PREDISPOZICIJE da bi se pretvorio u monstruma?

Mozda ima genetske predispozicije jedne skupine ljudi, NARODA, jer ajmo da pogledamo istoriju, koliko je bilo civilizacija i naroda miroljubivih, bilo ih je dosta a koliko recimo kao Ustase isto mnogo.
]Mene zanima nacin ubijanja vise od samog ubijanja?

I ne slazem se u o teoriji zivotinje u coveku i evoluciji da to tera na bolesno ubijanje. Aj sada zamisli u proslosti ili u sadasnjosti da su krvolocne zivotinje mucile jedne drugu pre nego sto je ubiju to samo ima kod ljudi. Nisam cuo da je jedan tigar mucio, masakrirao i bolesno se izivljavao nad recimo nekom zebrom pre nego sto ju je ubio, recimo to samo ima kod ljudi.

ja ne znam da li imamo neke dokaze o ponasanju ljudi pre nastanka civilizacije, to je dugacak period za sada poznatih 200.000 hiljada god. uostalom covek je fleksibilno bice sto sa da videti po tome koliko smo razliciti te bi tu fleksibilnost trebalo iskoristiti..mislim da je covek upravo zbog te biblioteke hormona koju sadrzi u mozgu prilagodljiv za razne vrste uslova sto treba koristiti u nekom pozitivnom smislu..

majmun-uso-u-tenak.jpg

mada ne treba nikog ni kriviti za nesto to samo pogorsava efekat treba mi sami da se menjamo :zelenko2:

kazu da je naucno dokazano da politicarstvo spusta coveka na nivo majmuna sto se i vidi na pdf politika..

Mislim da je ipak to, ali svejedno je jezivo...

Od masakriranja, secenja u komade mesa, mucenja, kopanje ociju i drugih bolesnih stvari koji su radili Hrvati, Nemci su mala deca u odnosu na njih, nemacke masovne likvidaciji su se odnosile na gasne komore.
Kod mene u komsiluku je zivio ustasa koji je pravio zlocine . Njegov sin je isao samnom u razred u osnovnoj . Doselili su u selo , a da nisu znali
da tu zivi zena cijoj je sestri odsjekao jednu sisu . Ova ga je prepoznala i dobio je 12 godina kao ratni zlocinac . U zatvoru je naucio stolarski
zanat i poslije izdrzane kazne se zaposlio u osjeckoj gimnaziji kao domar .To mi je bilo posebno odvratno . Jednom mu je moj otac opsovao majku
ustasku jer se ovaj hvalio kako su jednom pobili neke partizane . Ustvari , pobili su ih na spavanju tu je moj matori poludio jer je sam bio partizan ,
a i otac mu je poginuo kao partizan .Naravno , dosla je drzavna bezbjednost i upozorila mog oca jer je ovaj odsluzio kaznu i sad je posten gradjanin .
Inace taj komsija je imao blagu narav i da nije sudjen niko ne bi ni pomislio da bi on mogao urediti neko zlo .

Gledam neku emisiju gde novinari pitaju nekog cuvara muzeja o Ausvicu sta ga je najvise zapanjilo i zgrozilo od svih grozomornih produkata te strasne industrije smrti....

Covek razmislja i onda odlazi i donosi jedan ALBUM sa slikama....

Pruza ga voditelju emisije..

Svi ocekujemo da vidimo na slikama najvece grozote u uzase koje COVEK COVEKU moze da smisli, ali, kad tamo....

Tamo su slike cuvara logora, onih koji su ubijali, pustali gas, bacali u peci, ali ne na svom "radnom mestu" nego privatno, van logora...

Rekolo bi se da su obicni ljudi, veoma lice na njih: na izletima sa svojim devoklama i zenama, kako u basti peku rostilj, smeju se, oresuju ruze. igraju sa decon, pevaju, zabavljau se na mnogo nacina, kao i ostali, NORMALAN SVET....

Sta je to u ljudima sto moze obicnog coveka da pretvori u MONSTRUMA ? Da pre podne bude grozni ubica, a uvece brizan suprug i otac? Da li je to moguce sa SVIM ljudima ili samo sa nekima? Da li PROPAGANDA i POLITIKA mogu od mirnih sunarodnika i komsija da napravi ZVERI u ljudskom obliku?

Da li neko moze da STRELJA MASOVNO BESPOMOCNE ZAROBLJENIKE, a posle zivi kao da se NISTA NIJE DOGODILO?

Da li je dovoljan izgovor pred drugima ali i pred samim sobom: "Pa tada je bio rat!?"

Болдована реченица боде очи. Очигледно је да циљаш на Сребреницу, као да се у свету нису догодиле горе ствари. Мене би ипак више зачудило како је неко могао децу да коље. Стварно лицемерно.

Poslednja izmena:
Болдована реченица боде очи. Очигледно је да циљаш на Сребреницу, као да се у свету нису догодиле горе ствари. Мене би ипак више зачудило како је неко могао децу да коље. Стварно лицемерно.

Tacno.

Ciljam I NA Serbrenicu.

Ti ljudi koji su tamo povlacili obarac, a nisu (jos) osudjeni.

KAKO ONI DANAS ZIVE?

Grize li ih savest? Da li su normalni? Da li bi to ponovo radili kada bi im se ukazala prilika?

Da li bi im bilo lakse da su kaznjeni, pa "odsluzili" zlocin?

Da li ste svesni kada se rukujete sa nekima od njih, na ulici, u radnji, u komsiluku?

Jedino bih mogao da ubijem coveka kada bi bilo pitanje ili on ili ja....

A da ubijem dete ne bih mogao ni kada bih znao da ce me ono ili neko drugi (ako ne izvrsim naredjenje) ubiti...

Ne postoji ta SILA, UBEDJENJE, KORIST, POLITIKA, VERA zbog koje bih naneo stetu nekom detetu....:sad2:

Tacno.

Ciljam I NA Serbrenicu.

Ti ljudi koji su tamo povlacili obarac, a nisu (jos) osudjeni.

KAKO ONI DANAS ZIVE?

Grize li ih savest? Da li su normalni? Da li bi to ponovo radili kada bi im se ukazala prilika?

Da li bi im bilo lakse da su kaznjeni, pa "odsluzili" zlocin?

Da li ste svesni kada se rukujete sa nekima od njih, na ulici, u radnji, u komsiluku?

Jedino bih mogao da ubijem coveka kada bi bilo pitanje ili on ili ja....

A da ubijem dete ne bih mogao ni kada bih znao da ce me ono ili neko drugi (ako ne izvrsim naredjenje) ubiti...

Ne postoji ta SILA, UBEDJENJE, KORIST, POLITIKA, VERA zbog koje bih naneo stetu nekom detetu....:sad2:

Не циљаш ти И НА Сребреницу, већ само на Сребреницу, јер би без увода ова тема имала политички смисао. Но небитно.

Па видиш, ја потпуно разумем стрељање тих заробљеника јер си исти ти заробљеници убијали мој народ.

А што се тиче убијања деце, претпостављам да опет мислиш на Сребреницу :roll:, ја бих ти препоручила да мало погледаш који документарац о Јасеновцу, бј д веј, ни мени није јасно како су усташе могле зверски да убијају.

Не циљаш ти И НА Сребреницу, већ само на Сребреницу, јер би без увода ова тема имала политички смисао. Но небитно.

Па видиш, ја потпуно разумем стрељање тих заробљеника јер си исти ти заробљеници убијали мој народ.

А што се тиче убијања деце, претпостављам да опет мислиш на Сребреницу :roll:, ја бих ти препоручила да мало погледаш који документарац о Јасеновцу, бј д веј, ни мени није јасно како су усташе могле зверски да убијају.

To, kako su "oni ubijali moj narod" nije nikakvo opravdanje.

Racunam da zivimo u 21. veku i da smo odmakli od krvnih osveta, pogotovo kada mogu biti manipulativnog karaktera..

No ni to nije bitno.

Mislis li ti da su oni koji su streljali zarobljenike DANAS NORMALNI LJUDI ili SAMO LICE NA NORMALNE?

Ja ne mislim da jesu.

I ne bih voleo da sretnem ni upoznam ni jednog.

Oni u Jasenovcu, kao i oni u Ausvicu NORMALNO DA NISU NORMALNI.

Pitanje iz topika je STA TO NORMALNE LJUDE PRETVORI U NENORMALNE ?

Kada prestanu da MISLE SVOJOM GLAVOM?

Kako im OPERU MOZAK?

Da li je to moguce svakom coveku ili samo nekima SLABOG KARAKTERA?

Poslednja izmena:
To, kako su "oni ubijali moj narod" nije nikakvo opravdanje.

Racunam da zivimo u 21. veku i da smo odmakli od krvnih osveta, pogotovo kada mogu biti manipulativnog karaktera..

No ni to nije bitno.

Mislis li ti da su oni koji su streljali zarobljenike DANAS NORMALNI LJUDI ili SAMO LICE NA NORMALNE?

Ja ne mislim da jesu.

I ne bih voleo da sretnem ni upoznam ni jednog.

Oni u Jasenovcu, kao i oni u Ausvicu NORMALNO DA NISU NORMALNI.

Pitanje iz topika je STA TO NORMALNE LJUDE PRETVORI U NENORMALNE ?

Kada prestanu da MISLE SVOJOM GLAVOM?

Kako im OPERU MOZAK?

Da li je to moguce svakom coveku ili samo nekima SLABOG KARAKTERA?

Није то крвна освета. Да ти неко убије неког кога волиш опростио би му и попио пиво с њим? Не зезај.
И уопште, не може Сребреница да се упореди са Јасеновцем, и свако поређење је лоша намера оног ко пореди та два.

Не знам да ли их шта претвори претвори, мислим да они већ јесу поремећени само то прикривају тако што се понашају друштвено прихватљиво. Могао си за пример да узмеш и серијске убице, педофиле, већина њих су "нормални", добре комшије, а у ствари монструми.

Није то крвна освета. Да ти неко убије неког кога волиш опростио би му и попио пиво с њим? Не зезај.
И уопште, не може Сребреница да се упореди са Јасеновцем, и свако поређење је лоша намера оног ко пореди та два.

Не знам да ли их шта претвори претвори, мислим да они већ јесу поремећени само то прикривају тако што се понашају друштвено прихватљиво. Могао си за пример да узмеш и серијске убице, педофиле, већина њих су "нормални", добре комшије, а у ствари монструми.

Pa verovatno da mi neko ubije nekog mogo - odmah bi izvadio pistolj i ubio ga! :per:

Da mi neko udari nekog mog, uzeo bih jednu gvozdenu sipku i polomio mu rebra...

Da mi neko nesto ukrate, polupao bih mu prozore na kuci..-

Oko za oko - zub za zub! :evil:

Kao u Bibliji i vremenu kada je ona pisana.

Nismo dalje odmakli.

Tako nas i treba.

Serijske ubice, pedofili i ostali su BOLESNICI.....

I kada ih otkriju idu u zatvor, ili u ludniocu.

A ovi sto su streljali su na slobodi.

I jos postoje ljudi koji OPRAVDAVAJU njihov zlocin!?

Da li je to NORMALNO, pitam se ja ne bez razloga?

Poslednja izmena:
Pa verovatno da mi neko ubije nekog mogo - odmah bi izvadio pistolj i ubio ga! :per:

Da mi neko udari nekog mog, uzeo bih jednu gvozdenu sipku i polomio mu rebra...

Da mi neko nesto ukrate, polupao bih mu prozore na kuci..-

Oko za oko - zub za zub! :evil:

Kao u Bibliji i vremenu kada je ona pisana.

Nismo dalje odmakli.

Tako nas i treba.

Који то ми? Људи уопште или мислиш само на Србе? Па шта хоћеш, јел су Срби опростили свима који су им нанели зло? Изгледа да јесу, чим су пала извињења. А шта је то него Нови Завет.
И не знам шта су се сви уватили тог око за око, зуб за зуб, као да је то најгора ствар у Старом Завету. Такво понашање је у ствари очекивано.

pa čemu se čudiš?

pa to jes najgora perverzija umisliti das s kozervisanim dnk mosh nadhebavati :lol:

Nije sad ovo mestoo politici ali ima elemenata psihologije u slucaju Srebrenice i Ustaskih pokolja u drugom svetskom ratu.

Prvo da to razdvojimo Ustase se cinile genocid a u Srebrenici nije bilo genocida ali se desio zlocin.

Ali meni vise ostaje nesto drugo nedokucivo, recimo ustase u drugom svetskom ratu su monstruozno sa strascu ubijali srpski zivalj a da recimo taj zivalj nije im bas nikakvo zlo pre toga naneo. Recimo ko i koliko je hrvata ubijeno od strane Srba pre drugog svetskog rata? Da bi oni od 41 krenuli u takvu bezobzirni pokolj civilnog stanovnistva Srba.

Sto se tice Srebrenice to je druga stvar, desio se zlocin ali samo nad zarobljenim vojnicima mulimanskih snaga. Stradalo ih je mozda oko hiljadu. Postoje cinjenice da su to namerno izazvali tajne obavestajne sluzbe tadasnje SR Jugoslavije iz nekih drugih razloga.

Lako je bilo naci Srbe da vrse streljanja jer ne sme se zaboraviti cinjenica da je od 1992 do 1995 upravo iz te Srebrenice koja je bila pod zasticenom zonom UN delovala vojska Nasera Orica koja je 3 godine upadala na teritoriju R.Srpske na okolna sela i klala civilno stanovnistvo onda se vracala u zonu Srebrenice gde je bila bezbedna.

Stradalo je oko 3500 civila od tih istih muslimanskih snaga za 3 godine.

Znaci jedno je zlocin prema civilima a jedno prema zarobljenim vojnicima oba su zlocin ali koji je veci?

Back