Generalizacija

Ako bih rekao da život pod šerijatom godi isključivo muslimanima dok su ostali građani drugog reda, to nije generalizacija, to je realnost. E sada, što se njima to ne dopada i žive obmanjujući sebe, pa druge, to je druga stvar. Svaki musliman sa kojim sam pričao mi izmišlja priče kako to nije baš tako, a realnost je drugačija čim pogledaš zakone.

Što se tiče susreta jedan na jedan, ne mogu proceniti ko je kakav na keca, osim ako ne krene o politici, onda se tu uveliko vidi kakav "mindset" ima. Teško je proceniti i ljude sa kojima si prijatelj godinama, pa ti zabiju nož u leđa. Caka je u tome što ništa nije konstantno u životu, pa ni ljudi i njihovi postupci. Ako bih zacementirao sud o nekome, onda bih se grdno prevario za par meseci / godina.

Radite li to?
Na osnovu čega sortirate ljude?
Da li dajete šansu ili lupate etiketu nakon prvog susreta/ utiska?
Najčešće u negativnom kontekstu.

Mizantrope razumem, njima su svi isti.

( Autorska )
Ne generalizujem ako cemo matematicki i nemoguce je...kolika god da je skupina potencijalne generalizacije,dovoljno je par odstupanja da bude neodrzivo.
Vise moze da se govori o procentu verovatnoce ...ali to opet moze da nista ne znaci na kraju

Generalizuje se i te kako.
Pa evo ovde, žene su ovakve i onakve.

(A ja kad napišem nešto, uglavnom dobijem "ovo je pisao muškarac", em što je nebitan pol em što se generalizuje da ako malo agresivnije napišem nešto, odmah me trpaju da sam muško.)

Radite li to?

( Autorska )

Ne volim generalizacije i maksimalno se trudim da to ne radim.

Ne mogu na osnovu jedne osobe da donesem sud o celom narodu, na primer. Dajem samo jedan primer.

Ne volim generalizacije i maksimalno se trudim da to ne radim.

Ne mogu na osnovu jedne osobe da donesem sud o celom narodu, na primer. Dajem samo jedan primer.
Ali ako npr naletiš u 3 ujutru na nekoga ko izgleda sumnjivo sigurno nećeš izbegavati generalizacije jer eto nije ok suditi na osnovu prvog utiska i izgleda nego ćeš gledati da se skloniš.

Generalizacija je nesvestan proces i ima svoju funkciju, to je negde moja poenta. U tom smislu nije loša, naprotiv.

Ali ako npr naletiš u 3 ujutru na nekoga ko izgleda sumnjivo sigurno nećeš izbegavati generalizacije jer eto nije ok suditi na osnovu prvog utiska i izgleda nego ćeš gledati da se skloniš.

Generalizacija je nesvestan proces i ima svoju funkciju, to je negde moja poenta. U tom smislu nije loša, naprotiv.

Naravno da ću gledati da se sklonim.

Razumem te u potpunosti. Ja na generalizaciju gledam ovako: Ako je jedan čovek materijalista, ne mogu da mislim da su svi materijalisti.

Ako je prodavačica u samoposluzi neljubazna, opet neću da kažem da su sve prodavačice neljubazne.

Bold 2.

Moguće je da to i ja radim, ali nesvesno.

Radite li to?

( Autorska )
Ako je npr. 98% nekog naroda takav kakav je, ja mu lupim etiketu. A vrlo dobro znate na koju nacionalnu manjinu mislim. Čim nečega bar pola nije kako treba, ne treba se bakćati ni oko onih dva, tri posto.

Ako da, nije svesno
Ne znam iskreno, od svih faktora na kraju uvek osecaj presudi.
Svakom dajem sansu, i uvek idem bez predrasuda, nisam od onih sto misle da znaju da odmah procitaju ljude, 100 puta mi se desilo da se razočaram u nekog ko me na prvu odusevi, i da vidim kvalitete u osobama koje su mi na prvu bile odbojne. Sto kazu, knjiga se ne sudi po koricama, prvi utisak jeste jak, al zna da prevari.
retko, bas retko, ako vidim da nemamo nista zajednicko, ne zbizavam se. Gde mogu da eziketiram je, kad neko otvoreno praktikuje ponasanje koje mi se gadi, ima stavove za koje mislim da su neprihvatljivi, ili kad je neko previse plitka i povrsna osoba.

Generalizujemo iz nedostatka informacije ,jer smo ponekad učeni tome a i kroz medijsku propagandu se stalno guraju dobri i loši momci a to nije realna slika jer život tako ne funkcioniše.
Danas se više držim i izjašnjavam po statistici i čnjenicama ako moram pričati o većoj grupi ili lokaciji. Neću da selim u loš kraj ne zato što su tamo SVI loši nego zato što je statistika takva i matatička vjerovatnoća da ću nadrljali na bilo koji način veća.

Moja poenta je da to svi rade, da je to potpuno prirodan proces, urođen faktički.

Problem je kad se kompletan tok misli svodi na to, a i to je izuzetno retko.

Blage predrasude moraju da postoje.
Zamisli da sjediš za stolom zavezanih očiju i neko ti ponudi 3 tacne sa hranom i kaže ti da izabereš jednu i pojedes a da je jedna od tih tacni “Indian street food”.
No, nooo 😅

Radite li to?

( Autorska )
tema nije politika ali moj lakmus za osobe je pitanje da li je za americke "vrednosti" ili "vrednosti" slobodnog sveta.
Do sada ni jednom nisam pogresio. Ko god se izjasnio za zapad (amerika) pokazalo se da njegov karakter obiluje orofiterstvom koje automatsku ukljucuje prevare, podmetanja, lazi, licemerstvo, arogancija.......................sve nasuprot rusko-kineskom karakternom stereotipu.
Ne morate mi verovati ali vi koji ste za zapad, testirajte svoje karakterne crte a vi koji ste za istok primenite ovu metodologiju "generalizacije" ova dva u svetu dominantna karakterna stereotipa.

Od tog jedinog odgovora , zavisi "sortiranje" , kao i moja dalja komunikacija sa okolinom.

Back