Genderless Baby

• Začetnik teme Začetnik teme Lexa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ovu pojavu imamo i na nasim prostorima, dobro poznate "virdzine" djevojcice koje odgajaju kao djecake.... e to je po meni mucenje djece... a ako djecak uzme lutkicu u cemu je problem, moj sin obozava da nosa bebe i od toga ne pravim neki problem

Сличност је само у скривању, имитацији спољног изгледа, али је улога вирџина била родна, као продужетак родне функције мушкарца у патријахалној средини и наставка мушке лозе само за живота тог патер фамилијаса, јединог правог мушкарца у кући.
И људи су знали, без обзира, али су поштовали "ЧО'ЕКА", главу куће - женско, а по улози мушко..

Па, што онда мама и тата имају полне улоге и разликују се. Тата би требало да се три ипо дана у недељи облачи као жена и да стално има трајну, а мама да има бркове, то је тотално онда равноправно према деци која су различитог пола, а родитељи инсистирају на негирању њихове полне различитости. Нек примене рецепт на себи, то је онда једнак третман свих чланова породице.
Не капирам, а можда је фора само у медијима и новчаном, што је већ речено.

Baš su šašavi ovi Rimljani

images

Мени само није јасно како се обраћају детету и како говоре о њему.
Није ни ''она''', ни ''он'', него ''ТО'' или ''ОНО''?:roll:
И како ће се дете осећати за коју годину када сви око њега, и одрасли и деца, буду и граматички и полно дефинисани, а оно буде неодређено?:(
Како ће родитељи објаснити детету од 3-4 године зашто треба да КРИЈЕ свој полни идентитет???:confused:

Već jednom napisah (a rečeno je u klipu), ne planiraju da kriju detetov polni identitet večno, već dok god je to moguće bez navedenih poteškoća. Čak i da pokušaju, teško da će uspeti jer će dete pre ili kasnije saznati svoj pol. Ono što je interesantno je kako sentimentalno reagujete na gramatičke poteškoće, kao da one postoje u srpskom jeziku. Dete neće govoriti srpski ali da govori u ovom jeziku bi svejedno bilo "to". "It" je već oznaka za predmete u engleskom, pa jeste malo, hm, bezosećajno.

Па, што онда мама и тата имају полне улоге и разликују се. Тата би требало да се три ипо дана у недељи облачи као жена и да стално има трајну, а мама да има бркове, то је тотално онда равноправно према деци која су различитог пола, а родитељи инсистирају на негирању њихове полне различитости. Нек примене рецепт на себи, то је онда једнак третман свих чланова породице.
Не капирам, а можда је фора само у медијима и новчаном, што је већ речено.
A kako znaš da to ne rade :think: mislim... menjaju svoje uloge...
Mislim da nisi shvatio šta pokušavaju da urade.
Ja bih bila zahvalna rodbini koja mi je kupila video igricu kao i mojoj braći pre 20ak godina, npr. Nisu mi kupili ništa jer nije bilo lutkica. Još tada me je to jako uvredilo i to ne zato što nema poklona.

Па, добро, то са "родним играчкама" и ја сматрам за једну глупаву генерализацију и поделу играчака по полу..глупост. Рекох већ, и дечаци и девојчице цртају исте мотиве - дечје и једни и други иду гологузи на плажи, али са год. ипо дете већ капира да немају сви људи, па и вршњаци нити браћа и сестре иста тела... са 5 су дечаци фасцинирани сисама, ма мислим, немој погрешно да схватиш, али нема те баке која није доживела насртај свог драгог унука лол...

Mislim da nisi shvatio šta pokušavaju da urade.
Нисам, ал ево, трудим се да и то разумем... капирам да су ИТ донекле, докле и шта хоће-не разумИјем.

I većini devojčica, zar ne? Missim ono... i žene to rade :wumenko:
Igranje sa genitalijama nije rezervisano samo za muški pol. Šta više, verujem da u detinjstvu nema skoro nikakve razlike u načinima "istraživanja".

I većini devojčica, zar ne? Missim ono... i žene to rade :wumenko:
Igranje sa genitalijama nije rezervisano samo za muški pol. Šta više, verujem da u detinjstvu nema skoro nikakve razlike u načinima "istraživanja".

ali kad decaci to rade roditelji su ponosni
a kad devojcice to je nesto za skrivanje :zper:
od ranog detinjstva se zenska sexualnost gura pod tepih :) sjajno

Već jednom napisah (a rečeno je u klipu), ne planiraju da kriju detetov polni identitet večno, već dok god je to moguće bez navedenih poteškoća. Čak i da pokušaju, teško da će uspeti jer će dete pre ili kasnije saznati svoj pol. Ono što je interesantno je kako sentimentalno reagujete na gramatičke poteškoće, kao da one postoje u srpskom jeziku. Dete neće govoriti srpski ali da govori u ovom jeziku bi svejedno bilo "to". "It" je već oznaka za predmete u engleskom, pa jeste malo, hm, bezosećajno.

Самим тим је цео експеримент бесмислен...
Јер дете не усваја родне улоге само до друге-треће године, него се то протеже кроз цело одрастање...
Према томе - скривањем пола првих пар година живота ништа неће постићи!
Далеко више би се постигло једним перманентним правилним васпитавањем о родним улогама.

Pa opet je interesantno kakve to reakcije izaziva kod ljudi... kao da nas je neko prevario za nešto :lol: i ja sam tako reagovala u prvi mah. A šta je uopšte toliko šokantno, beba je beba... više nam ni homoseksualci ni transgenderi nisu šokantni, što bi nam bila šokantna beba kao takva :neutral: bez da je odmah etiketiramo kao devojčicu ili dečaka...

Pa opet je interesantno kakve to reakcije izaziva kod ljudi... kao da nas je neko prevario za nešto :lol: i ja sam tako reagovala u prvi mah. A šta je uopšte toliko šokantno, beba je beba... više nam ni homoseksualci ni transgenderi nisu šokantni, što bi nam bila šokantna beba kao takva :neutral: bez da je odmah etiketiramo kao devojčicu ili dečaka...

Ух, ''етикетирати'' баш не звучи ок. Не можемо ''етикетирати'' некога да има плаве очи, да има црну косу, да је црнац или белац, да је мушког или женског пола... То су, просто, чињенице... Не видим зашто би требало крити нешто тако.

Doslovno etiketirati kao devojčicu ili dečaka. Nalepiti im etiketu, obući ih u roze/plavo, reći im kako da se igraju... učiniti to njima/pred njima ili u svojoj glavi, nebitno... zamisliti lokne ako je devojčica, ošišati ga instant ako je dečak...

Kao kada bismo morali ofarbati plavooko dete u plavu kosu jer se okolini ne sviđa i ne odobrava plavooku decu sa crnom kosom.

Doslovno etiketirati kao devojčicu ili dečaka. Nalepiti im etiketu, obući ih u roze/plavo, reći im kako da se igraju... učiniti to njima/pred njima ili u svojoj glavi, nebitno... zamisliti lokne ako je devojčica, ošišati ga instant ako je dečak...

Kao kada bismo morali ofarbati plavooko dete u plavu kosu jer se okolini ne sviđa i ne odobrava plavooku decu sa crnom kosom.

Лекса, па не претеруј. Ко прича о промени боје косе и слично.
Напротив, причамо о томе да дете треба да се прихвати такво какво је. Без скривања.
Зашто бих ја скривала пол детета од околине?
Ја сам се као мала играла са кликерима и лоптом, што ми данас не смета да будем женствена.
Моја ћерка се не игра са луткама уопште. Игра голф, фудбал, кошарку, игра се са аутомобилчићима, а лутке јој држе пажњу целих 5 минута.
Видећемо шта ће се из тога изродити, али је за сада пуштам да сама бира, без наметања било чега.
И мислим да је то исправно.

Nekad smo svi bili gendrles.

Svi ošišani zbog vašaka i svi u belim lanenim košuljama.

Svi zajedno na ulici pišali u prašinu .

Bilo takvo vreme, a ne ko danas da pored svake kase u prodavnici stoji gomila erotskih časopisa sa eksplicitnim scenama .

Лекса, па не претеруј. Ко прича о промени боје косе и слично.
Напротив, причамо о томе да дете треба да се прихвати такво какво је. Без скривања.
Зашто бих ја скривала пол детета од околине?
Ја сам се као мала играла са кликерима и лоптом, што ми данас не смета да будем женствена.
Моја ћерка се не игра са луткама уопште. Игра голф, фудбал, кошарку, игра се са аутомобилчићима, а лутке јој држе пажњу целих 5 минута.
Видећемо шта ће се из тога изродити, али је за сада пуштам да сама бира, без наметања било чега.
И мислим да је то исправно.
To je lepo ali nisu sva deca te sreće. Velika gomila dece raste uz roditelje koji ih na svakom koraku etiketiraju, polovina ostatka živi uz rodbinu i komšiluk koji rade isto iako se roditelji trude da to izbegnu.
I baš se radi o prihvatanju deteta takvim kakvo je, bez nametanja stvari koje "mora da voli" jer je tog pola. Ako devojčica hoće lutkicu - neka joj. Ako joj se igra fudbal - neka joj. Ako voli lego kocke, super.
Interesantno je kako jedna stvar može da podržava dva potpuno suprotna značenja.

Nekad smo svi bili gendrles.

Svi ošišani zbog vašaka i svi u belim lanenim košuljama.

Svi zajedno na ulici pišali u prašinu .

Bilo takvo vreme, a ne ko danas da pored svake kase u prodavnici stoji gomila erotskih časopisa sa eksplicitnim scenama .
Obično ljudi, kada setno govore o "starim vremenima" ističu kako je žensko bilo žensko a muško muško. Istina je upravo suprotna, te razlike koje se toliko slave nekada su bile mnogo manje bitne. Postojale su, ali se nisu slavile, nego živele. Žena je rađala, muško je zapinjalo malo više, ali u globalu su svi izgledali prilično slično. Nije bilo toliko šminke (osim, naravno, međ' beloputim, al' tu su se i dečaci šminkali), nije bilo toliko nežnih ženica, nije bilo nošenja kofera, nije bilo sisa i dupeta na svakom koraku. Nije bilo roze za devojčice ni plavo za dečake. Nije bilo lopte, plastičnih pušaka, vojnika i autića, barbika i bebi lutki, nego štap i drvo. Na njega su se svi penjali, zajedno.

"Velike rodne razlike", naročito međ' decom, plod su modernog vremena i nesposobnosti čoveka da prihvati promene koje ono nosi.

Obično ljudi, kada setno govore o "starim vremenima" ističu kako je žensko bilo žensko a muško muško. Istina je upravo suprotna, te razlike koje se toliko slave nekada su bile mnogo manje bitne. Postojale su, ali se nisu slavile, nego živele. Žena je rađala, muško je zapinjalo malo više, ali u globalu su svi izgledali prilično slično. Nije bilo toliko šminke (osim, naravno, međ' beloputim, al' tu su se i dečaci šminkali), nije bilo toliko nežnih ženica, nije bilo nošenja kofera, nije bilo sisa i dupeta na svakom koraku. Nije bilo roze za devojčice ni plavo za dečake. Nije bilo lopte, plastičnih pušaka, vojnika i autića, barbika i bebi lutki, nego štap i drvo. Na njega su se svi penjali, zajedno.

"Velike rodne razlike", naročito međ' decom, plod su modernog vremena i nesposobnosti čoveka da prihvati promene koje ono nosi.

Da znaš da jeste bilo tako .

Na drvo se najbolje penjala jedna moja mala komšinica i svima nam bacala zelene ringlove.

Tek posle smo počeli da se gledamo "onako".

Da se vodimo na sladoled ili idemo zajedno na ringišpil.

да, али да ли је жена пре другог светског рата смела да обуче панталоне, на селу, нарочито?
није излазила на гласање
није ни у школу ишла јер је требало да чува овце, а дечаци су ишли само зато јер су дечаци
и није смела да излази касно јер шта ће женско у кафани и сл

мислим да су данас ипак мање изражене те разлике,
(све више чујем родитеље да кажу: па нек се игра девојчица са аутићима, или нека га дечак,нек се игра са девојчицом са лутком и сл)
али, нажалост, још увек их има
јежим се кад чујем: ма пусти то су дечаци, они се само туку (па и девојчице се туку)
или како то девојчица па псује, показује средњи прст и сл (а дечак сме јел...како да не):evil:

Poslednja izmena:
Ja sam čak spremna da poverujem da je upravo nedostatak tih "težih razlika" napravio paniku i nekakvu suludu pometnju, gde se i jedni i drugi sad silimo da budemo što različitiji, kako ne bismo valjda prestali da se množimo, rađamo i sl. Slična panika je na globalnom nivou, na račun homoseksualizma. Ako oduzmemo sve "prizemne" razloge zbog kojih ih ljudi mogu šikanirati, ostaje onaj univerzalni - ne rađaju. Ne stvaraju nove ljude. Čini se da je dobijanje prava ženama donelo i teret da se u drugim oblastima pod obavezno dokazuju kao žene sa velikim ž. Primere nemam vremena da nabrajam ali puno ih je...

Kao da će žena da prestane da bude žena ako prestane da dokazuje da je žena. Ili, uostalom, muškarac.

Back