U srpskom jeziku dete jeste "to". Verovatno nije slučajnost.
Sad kad smo odgledali prvi edukativni klip sa jutuba

odgledajmo još jedan:
Ne prikazuje ga pa za svaki slučaj:
Džek nije više Džek nego Džeki

zato što:
- se druži pretežno sa devojčicama,
- voli da se šminka,
- voli žensku odeću,
- treba mu puno da se spremi za školu kad se oblači kao devojčica?!?!?!??!?!
- voli lutkice,
- voli stvari koje njegova starija sestra poseduje i nosi,
- drugovi u školi ga zezaju zbog toga što voli sve te "ženske stvari".
Njegov otac tvrdi da je znao 100% da je dečak, kad je imao 2 godine. Ja se ne sećam ničega iz perioda kada sam imala 2 godine, ali kad sam imala 7, na primer, definitivno znam da nisam bila svesna činjenice da sam žensko. Naravno, znala sam koji sam pol jer su mi rekli ali nisam sebe ni po čemu videla različitom od dečaka, niti od devojčica uostalom. A vi?
Čini se da je gender, odnosno - rod, postao važniji od pola. Odraslima nije teško hm, koji izraz da upotrebim... "objasniti" njihove rodne uloge, jer oni mogu da shvate zašto moraju da se ponašaju na određeni način, iako im možda ne prija (iako se možda nikada nisu ni zapitali da li im prija).
Ako bismo koristili merila koja su ovde ljudi upotrebili da definišu dečaka kao devojčicu, očigledno su i mene i još dobar deo devojčica trebali konvertovati u dečake. A ja ne mislim da sam muško sada niti imam problem s tim. Šnalice und frizurice sam doživljavala kao nužno zlo kad me mama uhvati u mašinu ujutru, majice sa cvetićima u veselim bojama sam prerasla u sedmoj, skoro sve igračke "za dečake" su mi bile daleko interesantnije od onih "za devojčice", nisam se šminkala ni kad je bilo vreme za to...
Problem je kod dečaka mnogo veći, očigledno. Devojčice nose pantalone - dečaci ne nose suknje. Devojčice mogu i ne moraju da koriste šminku, dečaci ne smeju! I dalje je lakše osuditi dečaka koji pušta kosu nego devojčicu koja je šiša, interesantno kako ovde muški rod nema puno izbora
(Pod)pitanje: zamislite da vam dođe dete i traži da ga tretirate kao pol koji, očigledno, nije... šta biste uradili? Verujem da situacija nije nimalo prijatna ali ja ovakve budalaštine ne vido' skoro.
Ipak, jedna stvar: pre nego što se pojavi makar jedna očigledna reakcija gađenja i negodovanja, naročito ako je od osobe koja je negodovanje izrazila i u odnosu na prvi klip, ipak bih volela da svi razmisle o reakcijama koje izaziva dečak obučen kao devojčica u školi, kod drugara. Daleko od toga da je samo problem rodbina, koja donosi lutkice.
Znam da izbor odeće ne može da definiše ničiji pol, ma koliko blesav delovao drugima. Ipak, toliko buke jer se dečak ne ponaša kao tipičan... dečak? Znam lično jednog dečaka koji je batine dobijao zbog toga. Možda te rodne uloge i nisu tako naivna stvar, na kraju.....?