Gde su vas prevarili na pumpi?

gost 8170

Veoma poznat
Poruka
10.924
U novom broju SAT+ je izašao obiman tekst o tome kako gazde benzinskih pumpi mogu da vas zavrću za gorivo... Ako nekoga posebno interesuje kasnije ću napisati konkretnije nešto o tome kako se to tehnički izvodi...

Takođe ako neko ne zna, objašnjeno je na koji način se možete žaliti i kome.

Uglavnom najteže za otkriti a najlakše za uraditi, jeste prevara na točenju TNG-a. U toku je nabavka mobilne laboratorije koja će se koristiti za nenajavljena ispitivanja po pumpama, ali to je i dalje daleko od nas...

To me je i inspirisalo na otvaranje teme gde bi bilo poželjno javno napisati koja je to pumpa za koju smatrate da su vas prevarili.

Ja lično imam slučaj sa LUKOIL pumpom u Kisačkoj u Novom Sadu na gde sam dosad 2x sipao TNG. Imam toroidnu bocu zapremine 30ak litara (moram pogledati u papire koliko je tačno), i na raznim pumpama mi je stajalo uvek 36-37 litara.
Na gorepomenutoj pumpi sam tražio da se zaustavi nakon što je prešao 42+ litre, i nije ni najmanje pokazivao znake usporavanja točenja, dok tamo na 34 već uspori pa taljiga slabije do 36. Ovde samo piči ko burence od revolvera i ne staje...
Sa nasutih 40 i kusur litara tamo, ja pređem istu kilometražu kao i sa onih 36... Proverio sam manometar i bio je na 12bar kao i na ostalim pumpama.

Baš, sasvim slučajno, u toku je neka nagradna igra gde što više sipate, kandidujete se za veću nagradu.

Poslednja izmena:
Sig a kako ti uspevas da u bocu od 30L sipas 36-37L?:dontunderstand:
Jel to ona japanska boca?:mrgreen:
Moras biti svestan da u bocu moze da stane 10-20% manje zbog bezbednosti tako da u bocu od 30L moze da stane u vrh glave 27L.Toliko je meni u Seicento stajalo i nikad vise na bilo kojoj pumpi.

Moras biti svestan da u bocu moze da stane 10-20% manje zbog bezbednosti tako da u bocu od 30L moze da stane u vrh glave 27L.Toliko je meni u Seicento stajalo i nikad vise na bilo kojoj pumpi.
pa doduvam ja još ručno :lol:

pa nisam rekao da je 30L, već "tridesetak", a ne znam koliko je, možda je zapravo 40L i staje 36-37 po normalnom...

sad da idem da se svađam s njima zbog 250din nemam matematike, jednostavno više tamo neću sipati. Na gasu najviše i maznu.

To pumpadzija uspeva :D Valjda je madjionicar. Meni se desavalo na jednoj privatnoj firmi da sipam TNG jedno 20 litra, i da posle 100km potrosim tih istih 20 litra :dash::dash::dash: Promenim pumpu, i sa 20 litra predjem 200 km.

Kad bi ste znali gde vas sve varaju i kako vam zakidaju pumpadzijama amaterima prevare bi oprostili sve.
Vozio sam nekim doktorima cement za vikendice a ispalili ih fizikalci pa sam ga sam istovaro pa su me pocastili sa pivom.Osljemao sam se a bogami ja ali i oni e da ste mogli samo cuti kako se fale kako klepaju pacijente i sta im sve podvaljuju okreno mi se stomak od te price i svatio sam da su oni najvece lopuze i prevaranti koje je svet video.

Moja boca je 33l i uvek u nju stane 28,5l i onda kaze tak! Posle toga moze da se nasuje lagano jos litar - dva, al to ne dozvoljavam, da bih mogao preciznije da izmerim potrosnju. E, sad, gde god sam punio bocu, a punio sam je u vise gradova po Srbiji, nekoliko u Makedoniji, Grckoj, Bugarskoj i nikad nije bila druga cifra.

Talasa sadrzaj boce, kako bi prevario plovak koji zatvara ulaz na odredjenom nivou, da boca jos nije sasvim puna. Tako moze da se ukrade nesto litara vise. To taksisti seljaci rade, kao da bi manje svracali na pumpu. Realno glupost, jer toliko koliko nabije vise, nece mu mnogo pomoci. A plovak sa razlogom ne dozvoljava da se boca napuni do vrha. Ostavlja se oko 20% praznog prostora u boci koji sluzi za ekspanziju plina pri temperaturnim promenama (koje realno mogu nekad da budu jako velike, kada auto stoji na letnjem suncu npr).

Mene su isto krali na pumpama za plin onoliko. Nema pravila, svi kradu i ne uvek. Imam utisak da su to poceli masovno da rade od pre nekih godinu i po recimo ili dve. Ja imam bocu od 55L, zatvara na 42-43L otprilike. Vise puta su mi nabili na oko 50L ladno. Posle prvog takvog incidenta sam se raspitao, cale poznaje jednu zenu koja radi u inspekciji. Problem je u tome sto je moguce tuziti ih jedino, ako se broj litara na racunu ne poklapa sa zapreminom boce. Tako da @SIG, ti bi u tvom slucaju mogao da im se naj... ako jos uvek imas taj racun. Problem je sto ni oni nisu blesavi totalno i znaju za ceo taj jadac i kad kradu, verovatno ne kradu vise od 15%, sigurni da nikad nece "sipati" vise nego sto necija boca ima litara. I ne mozes im nista.

-----------------------------------
Ja se izvinjavam, pobrkao sam loncice, pogresno sam naveo @acivia, umesto @SIGa u vezi problema sa utakanjem ocigledno mnogo vece kolicine, nego sto boca moze da primi.

Poslednja izmena:
Ja sam bas rekao da nigde nisam imao problema sa tocenjem. Uvek stane isto, i kad pocne drndanje ja sam kazem da prekinu, zato sto znam da plovak zatvara u tom trenutku i ne zelim da natocim preko tih 80%, iako bi na pumpi sa jacim pritiskom tocenja moglo i tako da stane jos par litara. Tih 80% je granica iz vise razloga: zbog promena tempreature, a narocito zbog vrucine i sirenja gasa, ali je takodje bezbedonosna granica prilikom sudara. Procenjeno je da ako boca nije napunjena vise od 80%, mnogo je bezbednija od udara i moze da se prilikom sudara sabija i na polovinu, pa cak i na trecinu svoje zapremine, a da to i dalje ne bude opasno. Misli se na opasnost od eksplozije i slicno.

Ja sam bas rekao da nigde nisam imao problema sa tocenjem. Uvek stane isto, i kad pocne drndanje ja sam kazem da prekinu, zato sto znam da plovak zatvara u tom trenutku i ne zelim da natocim preko tih 80%, iako bi na pumpi sa jacim pritiskom tocenja moglo i tako da stane jos par litara. Tih 80% je granica iz vise razloga: zbog promena tempreature, a narocito zbog vrucine i sirenja gasa, ali je takodje bezbedonosna granica prilikom sudara. Procenjeno je da ako boca nije napunjena vise od 80%, mnogo je bezbednija od udara i moze da se prilikom sudara sabija i na polovinu, pa cak i na trecinu svoje zapremine, a da to i dalje ne bude opasno. Misli se na opasnost od eksplozije i slicno.

Sto manje goriva ima to je veca opasnost od eksplozije :D Negde sam procitao da je idealna smesa za eksploziju 5-15% gasa, a ostalo vazduh.

slap, krali su mi par puta, pa sam resio da ih uhvatim, vidim iako ima goriva u rezervoaru sipaju vise nego sto moze da stane, neracunajuci ono sto ima. I uhvatio sam ih, priznali su i jos gore, dolili su mi za tu razliku benzin umesto d2, bolje da nisam, budale, u svadji ih uhvatila trema, a ja nisam gledao, upropastili mi samo auto. Eko pumpa kod vrcina, pvo si poceli na putnickim, ja sam presao na onaj pistolj za kamione, jedva ga uguram u putnicki, i polako, al nije bilo kradje, e sada su poceli i tamo. U umcarima uvek petak, subota pijacni dan, e tada ebu kevu, pa preko 20 % radnim dano manje dosta.

Poslednja izmena:
91.5 dinara za plin??? Auu, a letos sam u BG-u nalazio i za 67 dinara a prosek je bio oko 73... :eek:
На излазу из Старе Пазове према Новој Пазови. Овај Октан плус је искљушиво пумпа за ТНГ, а Гасферомонт је (иначе) главни дистрибутер гаса за општину Стара Пазова. Познати су по томе што пумпају ваздух у систем па се људи греју на газ разводњен ваздухом.. Уместо да је у пећи плаве боје он је задње две године бело-црвенкаст..:evil:

EKO. Ranije sam stalno sipao kod njih pošto su mi usput, najčešće sipam za 1000din i lampica mi se pali posle ~70km gradske vožnje. Međutim, prošli put kada sam sipao lampica mi se upalila posle 50km a pritom nisam zapadao u gužve niti sam ga 'terao u crveno' tako da mogu da zaključim da ili im je kvalitet goriva opao ili im aparat na pumpi nije baždaren pošto je kod njih na ukucavanje.

Back