Gde spavaju beskucnici?

ja bih da sam beskućnik bio srećan da imam suvu i toplu i bezbednu kapsulu umesto da spavam napolju na otvorenom...ovo je neki minimalizam...ali kad bi se kao što umri muški kaže napravilo da je skalabilno i sa javnim kupatilom i kuhinjom odmah tu pored onda bi to bilo odlično privremeno rešenje za ljude koji su ostali bez doma i prihoda..
Pa mozemo mi to , malo humanitarno , malo dovitljivo ljudski , malo I zivotno.
Ozbiljno , mogu da napravim modul da uzima mnogo vise bezbednosnih standarda nego ovo.

Ozbiljno , mogu da napravim modul da uzima mnogo vise bezbednosnih standarda nego ovo.
ja bih dodao u modul prostor za odlaganje imovine i centralno grejanje i 1 prozor i da mogu uspravno da hodaju pored kreveta...ne bih išao dalje od toga jer bi onda mnogi hteli da žive u modulima besplatno da uštede na troškovima življenja...pored saća sa modulima bila bi narodna kuhinja, javno kupatilo i prostori za druženje i edukaciju...

svaki grad bi na periferiji trebao da ima malo takvo naselje...poenta je uključiti beskućnike u sistem, edukovati ih i zaposliti...

moduo bi bio dodeljen sa ključem samo 1 čoveku koji je zaveden kao beskućnik u socijalnoj službi i imao bi pravo da u njemu boravi sve dok se ne zaposli i počne da zarađuje dovoljno da može negde da iznajmljuje životni prostor

ja bih dodao u modul prostor za odlaganje imovine i centralno grejanje i 1 prozor i da mogu uspravno da hodaju pored kreveta...ne bih išao dalje od toga jer bi onda mnogi hteli da žive u modulima besplatno da uštede na troškovima življenja...pored saća sa modulima bila bi narodna kuhinja, javno kupatilo i prostori za druženje i edukaciju...

svaki grad bi na periferiji trebao da ima malo takvo naselje...poenta je uključiti beskućnike u sistem, edukovati ih i zaposliti...

moduo bi bio dodeljen sa ključem samo 1 čoveku koji je zaveden kao beskućnik u socijalnoj službi i imao bi pravo da u njemu boravi sve dok se ne zaposli i počne da zarađuje dovoljno da može negde da iznajmljuje životni prostor
Meni je prvo pala na pamet kabina u kojoj živi Brus Vilis u filmu Peti Element.

Čerge su se zvale nekad.
Sad se zovu nehigijenska naselja

Tebi odgovara da uvedes otkupninu takvih beskucnickih celija. Ali drustvu ne. A ubrzalo bi stvar.
Obicno se moduli za beskucnike prave sa zakljucavanjem iznutra.
Ali to su sve detalji zavisno od zelje.bitnije je obezbediti takve funkcionalne strukture uz soc plan.
Cisto da vratim na trenutno srpstvo danas vecina gradova u srbiji nema javno kupatilo.
Bez obzira da li imaju pijacu. Ili da imaju autoput u blizini.
A posebna stvar vezana za ove tzv beskucnicke strukture , je sto su te strukture privremena prenocista , nuzni smestaj I puno raznih funkcija moze da obavi.

Kakvo rešenje Srbija nudi ? Ozbiljno pitam

Ovamo su recimo u zimskom periodu aktivni mnoge organizacije a i privatni donori koji obilaze tacke gde se beskućnici krecu i dijele tople supe i napitke kao i cebat i zimske jakne

Sigurne kapsule za spavanje za beskućnike u Ulmu, Njemačka
U Ulmu, u Njemačkoj, ljudi bez krova nad glavom sada mogu pronaći utočište u novopostavljenim krevetima za spavanje širom grada. To nisu obične kapsule, već takozvana Ulm gnijezda, koja su napravljena od drveta i čelika za zaštitu od hladnoće, vjetra i vlage.
Svaka kapsula može primiti do dvije osobe i opremljena je bez kamera radi zaštite privatnosti. Umjesto toga, senzori pokreta upozoravaju socijalne radnike kada su mahune u upotrebi. To osigurava da su čiste i spremne za sljedeću osobu i da onaj tko ih koristi dobije pomoć koja mu je potrebna.
A šta je još bolje? Ova gnijezda su opremljena solarnim ćelijama i radio mrežom tako da stanari mogu komunicirati i bez mobilnog telefona.
Izumitelji Ulmer gnijezda žele pomoći onima koji nemaju pristup tradicionalnom smještaju iz psiholoških razloga ili zato što imaju kućnog ljubimca. Ova gnijezda nisu namijenjena da zamijene tradicionalna skloništa, već služe kao "posljednje sredstvo" za izbjegavanje opasnosti spavanja na otvorenom.

Pogledajte prilog 1610657
Svidja mi se.

Moje iskustvo pre dolaska u Ameriku je da postoje divlje i domace zivotinje, ali dok nisam poceo da vidjam beskucnike svakodnevno nisam bio svestan da postoje domaci i 'divlji' ljudi. Ono nije da su oni 'divlji' nego jednostavno zive kao divlje zivotinje.

E sad. Izraz 'beskucnik' je neka vrsta 'etikete' tako ih zovemo, I ja sam dugo mislio da su to ljudi koji nemaju gde da zive. Sve dok, ironije sudbine nisam upoznao jednu zenu koja zivi kao 'beskucnik' a ima vise stanova i kuca - ali po njenom licnom izboru zivi kao 'beskucnik' - jasno mi je da ovo zvuci neverovatno, i nesto sto nam nikad ne bi palo napamet, ali da nisam video rodjenim ocima i razgovarao sa njom, bio bih ubedjen i dalje u moj stav, efektivno mi 'normalni' imamo predrasude po kojim sudimo o drugima. Za mene je otkrovenje tako neceg uvek bilo fascinantno.

Svidja mi se.

Moje iskustvo pre dolaska u Ameriku je da postoje divlje i domace zivotinje, ali dok nisam poceo da vidjam beskucnike svakodnevno nisam bio svestan da postoje domaci i 'divlji' ljudi. Ono nije da su oni 'divlji' nego jednostavno zive kao divlje zivotinje.

E sad. Izraz 'beskucnik' je neka vrsta 'etikete' tako ih zovemo, I ja sam dugo mislio da su to ljudi koji nemaju gde da zive. Sve dok, ironije sudbine nisam upoznao jednu zenu koja zivi kao 'beskucnik' a ima vise stanova i kuca - ali po njenom licnom izboru zivi kao 'beskucnik' - jasno mi je da ovo zvuci neverovatno, i nesto sto nam nikad ne bi palo napamet, ali da nisam video rodjenim ocima i razgovarao sa njom, bio bih ubedjen i dalje u moj stav, efektivno mi 'normalni' imamo predrasude po kojim sudimo o drugima. Za mene je otkrovenje tako neceg uvek bilo fascinantno.
Naravno i mi u komšiluku imamo ženu koja živi na stepeništu a inače kaže da ima svoj stan. Meni nije fascinantno nego mi je jasno da je odlepila.

Back