Gde postaviti klima uredjaj

ForestGreen

Veoma poznat
Poruka
10.435
Forumaši, potrebna mi je pomoć.

Gde postaviti klimu, u pitanju su 64 kvadrata pa bi to trebalo da hladi/greje 12-ca.

No, na ulazna vrata ne mogu da stavim klimu jer klima ne može da stane, takva su vrata sa svetlarnikom.

Koja druga pozicija bi odgovarala?

Evo u prilogu raspored prostorija, mala vrata su ulazna vrata.

Prilozi

• Screenshot_20230623_084505_magicplan.jpg
    Screenshot_20230623_084505_magicplan.jpg
    41,4 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot_20230623_092339_magicplan.jpg
    Screenshot_20230623_092339_magicplan.jpg
    45,5 KB · Pregleda: 22
Na mestu 1 ili 2 , ali postavljeno tako da duva u vrata te sobe ka ostalim sobama.
tako prema informacijama sa slike, ne zna se koja je sunčana strana i čemu služi koja soba,
recimo ja u kuhinju ne bi stavljao jer tamo porovodim najmanje vremena,

Forumaši, potrebna mi je pomoć.

Gde postaviti klimu, u pitanju su 64 kvadrata pa bi to trebalo da hladi/greje 12-ca.

No, na ulazna vrata ne mogu da stavim klimu jer klima ne može da stane, takva su vrata sa svetlarnikom.

Koja druga pozicija bi odgovarala?

Evo u prilogu raspored prostorija, mala vrata su ulazna vrata.
nisi rekao koji su zidovi spoljasnji?
jel samo oni sa prozorima?

onda definitivno pozicija 2 sa ovog predloga od doplera nasuprot vrata

screenshot_20230623_084505_magicplan-jpg.1365484

Tu mi je dnevna soba. Svakako sam i ja razmišljao na tom mestu. Dnevna soba se spaja sa trpezarijom i kuhinjom. Iz dnevne u trpezariju se ukalazi kroz prolaz, nema vrata kao iz trepazarije u kuhinju.

Na slici broj dva, ta strana od spolja gleda na zapad.

Takodje klima može i ovde da legne.

Prilozi

• Screenshot_20230623_084505_magicplan.jpg
    42 KB · Pregleda: 6
Tu mi je dnevna soba. Svakako sam i ja razmišljao na tom mestu. Dnevna soba se spaja sa trpezarijom i kuhinjom. Iz dnevne u trpezariju se ukalazi kroz prolaz, nema vrata kao iz trepazarije u kuhinju.

Na slici broj dva, ta strana od spolja gleda na zapad.

Takodje klima može i ovde da legne.
ne moze tu jer ce glavni udar hladnog vazduha ici na suprotan zid i to daleko od vrata i manje odlazi van sobe..ti zelis da vecinu hladnog vazduha "izbacis" iz sobe da bi imao potencijal da rashladi ostatak kuce..zato je potrebno da se stavi nasuprot vrata da hladan vazduh bije u predsoblje odakle se raspredjuje u ostale sobe.

Ne treba mi klima za hladjenje već za zimsku sezonu. Imam dobru izolaciju pa leti nemam potrebe da je palim.

Ako je stavim na poziciji 2, duvao bi kroz dnevnu, preko trpezarije u kuhinju, onda u hodnik i sada ne znam da li bi pokrio spavaću i kupatilo.

Kupatilo je desno od ulaznih vrata a spavaća levo.

problem ovog mesta je sto je na sredini, treba dovuci kablove a potreban je i mali pad..em ruzno em neprakticno.
za čega "mali pad" ?

klime nisu uredjaji za grejanje nego dogrevanje
tako da cak i da stavis 3 klime u 3 prostorije neces uraditi posao..
.. Ako su zime meke,.. i klime sa invertoom,.. može,..
Ali klima uređaj greje vazduh a toplota ide gore,..
A, treba da je dole toplo,.. pa će biti i gore,.. to je veća mana klime

klime nisu uredjaji za grejanje nego dogrevanje
tako da cak i da stavis 3 klime u 3 prostorije neces uraditi posao..

Meni je ceo sprat izolovan. Znači stiropor 10 cm, pre toga cigla. Plus prozori aluminijumski. Minimalno gubitak toplote.

Meni ne treba da greje ceo dan, nego dok sam na poslu da miruje. Uzeo bih wifi model kako bi mogao sa posla da uključim i da me sačeka topao dom.

Sada sam nešto proveravao, ipak može na ulazna vrata. Našao sam klime koje su širirine do 210 i to mi odgovara. Da li je to najbolja pozicija?

Spoljna jedinica bi gledala na jug, pod terasom, zaštićena od kiše..

klime ne mogu da rade kad je niska temperatura.

Klime su toliko napredovale da rade bez problema i na -25. Naravno, pričam o inverter sistemu ali mora da se ispuni uslov da bude kvalitetna marka a ne kun fut jo.

Kod mene u firmi imamo vazduh-vazduh sistem koji šalje topao vazduh kroz manje klime (hladi ili greje), bez problema na dva velika sprata i kad je bilo minus 15 stepena.

Poslednje zime nisu toliko hladne.

Back