Gde orociti devize......

Pozzz ekipo ...........trenutno u Srbiji gde su najvece kamatne stope na devize ako neko zna da mi kaze orocio bi malo novca ...........i najsigurnije
pozz hvala

Nemoj to da radis ne isplati se nikako. Imas godisnju inflaciju koja moze da bude i 3% i sta si onda uradio? Bezveze.
Cak ti je i nekretnina bolja nego da orocis novac. (a nije dobro ni to)

Kupi neke 'stocks' ili metale na berzi i investiraj po malo. Ne treba ti tu ne znam kakvo znanje.

Poslednja izmena:
Ja sam pre tri godine otvorio istu temu ovde i tada me ljudi uputili na neke banke koje su imale 5,7 kamatu jedna od njih bi i agro banka kod njih isto oko 5 je bilo i ja sam bogami za dve godine drzanja para u tri banke lepe pare podigao .......prosle godine sam zatvorio racune i podigao sve ....od kamate sam kupio skoro nov auto npr.............;i sada sam ponovo dosao do nekih para i kad ja na google trazim te neke lepe kamate i nesto ih ne nalazim pa zato reko aj da pitam ovde ....sta se desava to ...ko je ukinuo te kamate ...jesu li svi ili ...

Ja sam pre tri godine otvorio istu temu ovde i tada me ljudi uputili na neke banke koje su imale 5,7 kamatu jedna od njih bi i agro banka kod njih isto oko 5 je bilo i ja sam bogami za dve godine drzanja para u tri banke lepe pare podigao .......prosle godine sam zatvorio racune i podigao sve ....od kamate sam kupio skoro nov auto npr.............;i sada sam ponovo dosao do nekih para i kad ja na google trazim te neke lepe kamate i nesto ih ne nalazim pa zato reko aj da pitam ovde ....sta se desava to ...ko je ukinuo te kamate ...jesu li svi ili ...

Moras da razumes jednu stvar. Dacu ti dobronameran primer.
Na primer ako imas 100.000 eura. Orocis ih u Agrobanci na 5,7% ti na zaradjeni novac placas porez. Zatim treba da oduzmes godisnju inflaciju EURA i ostane ti cisto prava NETO dobit. Neto realna dobit je oko 1-2% maksimalno.
Pogledaj inflaciju EURA za 2012. godinu https://www.ecb.europa.eu/mopo/html/index.en.html
Dakle oko 3%. To sto si ti kupio auto i podigao lepe pare to su u stvari pare od tvoje glavnice i ako tebi to deluje kao da si 'zaradio'.
Ti da bi ostao na istom svake godine moras da "pobedis" inflaciju za tu godinu. Ima boljih i losijih godina sto se tice inflacije.
Dakle ako si 2011. godine imao 100.000 eura i ako 2012. godine nemas 103.000 eura ti si u minusu. Zato sto je 100.000 eura 2011 godine isto sto i 103.000 eura 2012 godine.

Druga stvar (vezana konkretno za tvoje pitanje) jeste to sto su Federalne Rezerve u Americi pocele da rade "pumpanje" para u sistem kako bi ubrzali Americku ekonomiju oni to zovu Quantitative Easying (mozes potraziti na netu) i svakog meseca pupmapju 95 milijardi dolara u ekonomiju (stampaju pare). Zato je novac postao mnogo "jeftiniji" nego ranije i kamate su na rekordno niskom nivou. Da li ce se to "popraviti" u buducnosti za tebe ne znam (za sve ostale to je pogorsanje) verovatno da hoce ali ja ti sad kazem to sto ti orocavas novac je pogresno i jako lose. Poslusaj me i pocni da radis licno istrazivanje vezano za stocks. Sve dok ne "zaradis" izmedju 10-15% od svog ukupnog novca smatraj da gubis pare.

Moras da razumes jednu stvar. Dacu ti dobronameran primer.
Na primer ako imas 100.000 eura. Orocis ih u Agrobanci na 5,7% ti na zaradjeni novac placas porez. Zatim treba da oduzmes godisnju inflaciju EURA i ostane ti cisto prava NETO dobit. Neto realna dobit je oko 1-2% maksimalno.
Pogledaj inflaciju EURA za 2012. godinu https://www.ecb.europa.eu/mopo/html/index.en.html
Dakle oko 3%. To sto si ti kupio auto i podigao lepe pare to su u stvari pare od tvoje glavnice i ako tebi to deluje kao da si 'zaradio'.
Ti da bi ostao na istom svake godine moras da "pobedis" inflaciju za tu godinu. Ima boljih i losijih godina sto se tice inflacije.
Dakle ako si 2011. godine imao 100.000 eura i ako 2012. godine nemas 103.000 eura ti si u minusu. Zato sto je 100.000 eura 2011 godine isto sto i 103.000 eura 2012 godine.

Druga stvar (vezana konkretno za tvoje pitanje) jeste to sto su Federalne Rezerve u Americi pocele da rade "pumpanje" para u sistem kako bi ubrzali Americku ekonomiju oni to zovu Quantitative Easying (mozes potraziti na netu) i svakog meseca pupmapju 95 milijardi dolara u ekonomiju (stampaju pare). Zato je novac postao mnogo "jeftiniji" nego ranije i kamate su na rekordno niskom nivou. Da li ce se to "popraviti" u buducnosti za tebe ne znam (za sve ostale to je pogorsanje) verovatno da hoce ali ja ti sad kazem to sto ti orocavas novac je pogresno i jako lose. Poslusaj me i pocni da radis licno istrazivanje vezano za stocks. Sve dok ne "zaradis" izmedju 10-15% od svog ukupnog novca smatraj da gubis pare.

ma razumem sta hoces da mi kazes ali ja se ne razumem u berzu i te stvari gde smem da se upletem u takve stvari cak ne bi smeo ni da platim nekog da to uradi za mene ipak covek mora imati bar dve cuke sa time sta radi mene zanima nesto prosto gde ne mogu izgubiti npr u pravu si sto pricas za dinar tj inflaciju ali si npr zaboravio vaznu stvar a to je da su cene automobila i nekretnina drasticno opale u zadnih 3g tako da sam zaradio ciste pare u svakom slucaju ...sto se tice mog primera
a izgleda da nema vece kamate od 3 posto koliko ja vidim

ma razumem sta hoces da mi kazes ali ja se ne razumem u berzu i te stvari gde smem da se upletem u takve stvari cak ne bi smeo ni da platim nekog da to uradi za mene ipak covek mora imati bar dve cuke sa time sta radi mene zanima nesto prosto gde ne mogu izgubiti npr u pravu si sto pricas za dinar tj inflaciju ali si npr zaboravio vaznu stvar a to je da su cene automobila i nekretnina drasticno opale u zadnih 3g tako da sam zaradio ciste pare u svakom slucaju ...sto se tice mog primera
a izgleda da nema vece kamate od 3 posto koliko ja vidim

VIdi istina je da su neke stvari pojeftinile kako ti kazes tipa nekretnine ali to je zato sto trziste nekretnina i akcija u ovom trenutku ide na dole. Videces kad bude pocelo da raste tebi ce se ciniti da jako brzo gubis novac jer nekretnine poskupljuju. To sto sada nekretnine idu na dole to je zato sto trziste usporava (zbog politike stednje). Inflacija se meri na specifican nacin po medjunarodnom standardu. Racuna se koliko je sta poskupelo iz odredjenih segmenata i ta infacija za valutu EURO je oko 2-3% godisnje bez obzira sto su pojedine stvari i pojeftinile racuna se UKUPNO sve. Znaci ako imas 100.000eura i sledece godine ne budes imao 103.000 eura ti si u minusu!! Kako god to tebi izgledalo. Tako da na zalost orocavanje novca ti se trenutno ne isplati u opste. Trebalo bi da nadjes nesto sto ce ti vratiti povracaj od minimum minimuma 10%.

Osim toga ti kazes "zanima me nesto gde ne mogu izgubiti". Na primer banke su osigurane od strane drzave do 50.000 eura ali ti ces taj novac (ako bi doslo do pucanja banke) dobiti u obveznicama u narednih 20 godina i to do 50.000 eura a sve preko toga je na riziku da ih nikada vise ne vidis. Dakle sve ima rizik, bukvalno svaka investicija ima rizik pitanje je samo sta je najbolji odnos rizika/povracaja.

Na kraju krajeva ne moras da budes nikakav strucnjak. Uzmi i "investiraj" u S&P 500 index. Porast mu je oko 10% godisnje na dug period.
Mada i to je malo ali ok.
http://www.moneychimp.com/features/market_cagr.htm

Sacekaj da malo "padne" S&P 500 index i investiraj u njega. Tj sacekaj sledecu recesiju.
Evo ti grafikon ovde.
http://finance.yahoo.com/echarts?s=^gspc+interactive#symbol=^gspc;range=my;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;
Pored ovoga sto ti ukupna vrednost raste imas i dividendu 2% godisnje. Tih 2% koristi za svoje "kupovine" a ukupan rast ostavi da ti 'raste' investicija ;-)

Poslednja izmena:
gadno je brate to uraditi neznam jesi li imao prilike ali ja sam par puta zamenio po 10k evra u dinare i u trenutku osetis kako te hartije ne vrede nista ne bi ja imao srca da zamenim vece pare u dinare i da ih orocim

Ne ulaži u zemlju koja još nije sigurna ,a to vidiš i ti sam .Ako imaš šanse €vropska unija je jaka .Francuska ito pa tamo uloži isto ti se vata samo dosta sigurnije .Nije davno prošlo kada su bili Jezda i Dafina a nadam se da to neželiš da se vrati.Ove banke Raifaizen i ostale sve te banke nemaju nikakve veze sa bankama iz Evrope a ime su uzeli da narod samo navuku .Neznam ali to je moje mišljenje a ti si odrastao pa sam use i u svoje kljuse.

gadno je brate to uraditi neznam jesi li imao prilike ali ja sam par puta zamenio po 10k evra u dinare i u trenutku osetis kako te hartije ne vrede nista ne bi ja imao srca da zamenim vece pare u dinare i da ih orocim
pa evo vidi od prosle godine je evro isti tu oko 113-114,na milion dinara kamata je 100e mesecno,kolika god da je inflacija nema sanse da bude na gubitku

Ово је проблем

http://www.24sata.rs/vesti/ekonomij...kredita-privredi-tesko-naplativa/112939.phtml
"Broj učešća loših kredita privredi je od početka ove godine do oktobra povećan sa 19,1 odsto na 31,5 odsto, što predstavlja veliki problem", rekao je Dugalić na regionalnom samitu guvernera banaka i privrednika, koji se održava u Beograd u organizaciji Biznis info grupe.

On je naveo da su ukupni loši krediti datii privredi i građanima od početka godine do kraja okotobra porasli sa 16 odsto na 24,5 odsto.

Велика количина ненаплативих кредита може упропастити неке банке, а ми не можемо да знамо које су више погођене од осталих.

Kod nas se u bankama ne dobija mnogo. Ja sam u jednoj banci, kao "stari" klijent, dobio 4% nominalno, tj 3,4% efektivne kamatne stope, pa ću valjda sačuvati makar osnovnu vrednost novca. To je, čini mi se, maksimum. Koliko sam istraživao, nešto više se može dobiti ali nešto dugoročnijim ulaganjem.
Npr u crnogorskim bankama se može dobizi i 6% ako se pare oroče na 3 godine. Pri tom, porez za nerezidente (nedržavljane CG) je samo 5% za razliku od naših 15%. Kamata je nešto niža ako se želi njeno mesečno, ili godišnje podizanje. I tamo država garantuje za uloge do 50.000 eur. Problem je što se mora otputovati tamo. Dakle, mora lično.
Druga opcija je mešovito životno osiguranje. Jednokratnom uplatom na 10 godina može se dobiti cc 5% kamate, a uz to ste i životno osigurani (mada nam ovo ne znači mnogo). Ovde je problem što se od para odvajate na mnogo dug period. Ako se želi prevremeni raskid, uložena sredstva se dobijaju u celosti tek nakon 3 godine.
O berzi razmišljam, pokušavam nešto da naučim, ali mi ne ide. Navodno je pametno kupiti obveznice stare devizne štednje, ali mi to nekako i dalje izgleda mnogo komplikovano za obične smrtnike.
@Vrhunski
Možeš li objasniti malo kako ovo funkcioniše...

Ovako otprilike.

Izaberes brokera. http://www.24sata.rs/vesti/ekonomija/vest/kako-kupiti-akcije-gugla-i-fejsbuka/41219.phtml
Sad da ne reklamiram ni jednog posebno ali u sustini je sve jedno gledati samo da je sto manja provizija i da nema mesecnog placanja.

Preko tog brokera kupis akcije. Nije dobro da pocetnici krenu i da kupuju "pojedinacne" akcije odredjenih firmi vec mozes da otkupis akcije "cele" berze.
Dakle celog S&P 500 indexa na primer. Manje oscilira i manje je nesigurno. Doduse bilo bi dobro sacekati sledecu recesiju. Posto smo sada na ekonomskom piku. (mozda ce ovo da potraje i tokom 2014. godine ali posle toga ide pad sigurno). Kupiti ceo index i to drzati kao 'orocene pare' tj dugorocno. Oko 2% godisnje se dobija kao dividenda a ostatak se dobija sto glavnica raste. Do sada je imao oko 10% godisnje rast kada se gleda dugorocno.

Ako nekoga mrzi da ceka da dodje do nove recesije moze da kupi metale (koji su rizicni pojedinacno) ili da kupi akcije od fonda koji se bavi kupovinom metalima. http://finance.yahoo.com/echarts?s=...n;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;
Trenutno je povoljno i bice mozda jos malo povoljnije a posle toga ce da raste.
Kupis i drzis sve dok ne skoci. kad skoci za 100-200% prodas i zavrsis sa time. A sve dok cekas imas kakvu takvu dividendu tj 2%.

Poslednja izmena:
i koliko kosta usluga brokerske kuce sto ce da mi zavrse sto treba itd

Zavisi kako kod kog brokera. Na primer ja placam 9.99$ po jednoj transakciji. Bilo da kupis za 1000$ ili za 100.000$ jedna transakcija je jedna transakcija i kosta 9.99$. Dakle sto vise kupis proporcijalno manje utice u ceni. Ne placam nista mesecno niti godisnje kao odrzavanje.

Samo da se nadovozem na predhodni post. Metali su sada povoljni i pada im cena i tako ce biti sve dok je ekonomija u usponu ali kad ekonomija bude pucala onda ce metali da krenu da rastu. Primer cena srebra po unci http://www.bullionvault.com/silver-price-chart.do ili zlato http://www.bullionvault.com/gold-price-chart.do Problem sa metalima jeste sto nisu predvidivi kao sto se moze naslutiti od stocks marketa.

Ako bas neces da skaces izmedju ciklusa jer ti to deluje komplikovano i nesigurno. Sacekaj sledecu recesiju i cim bude pao S&P 500 index na 800-1000 kupi ceo index i drzi. Imaces dividendu 2% godisnje a pored toga ce ti se novac duplirati. To ti je ovaj grafikon ovde.
Investiraj samo u S&P 500 i drzi. Ne mozes da omanes 100% a dosta vise ces dobiti nego kod banke.
Kad bude ponovo skocio do nekih ludih visina kao sad opet prodaj i sve tako.
Sledeci pad ide cim Amerika prestane da radi Quantitative easing tj verovatno u toku 2014 ili 2015. Tada dolazi nova ekonomska kriza. Doduse tada ce i novac postati 'skuplji' pa ce se kamate na kredite vratiti na 7-9%.

Jedini nacin da izgubis sve pare na S&P 500 jeste da se desi treci svetski rat ili da Severna Koreja lansira EMP i da unisti svu digitalnu tehnologiju :-)
Dakle vrlo mala verovatnoca ali tako bi isto izgubio i u banci.

Poslednja izmena:

Back