Gde je sad moj Beograd....

Svakog jutra, prosečan Srbin, u demode kineskoj garderobi, ispija brazilsku kafu, seda u italijanski auto, kupi za doručak francusko pecivo, vozi ulicama asfaltiranim nemačkim parama i stigne na posao u austrijsku firmu. Odmah uključuje japanski mini-kompjuter i na engleskom jeziku počne da obavlja radne obaveze... A kad se vrati sa posla negde u kasnim večernjim časovima, opere ruke turskim sapunom, otvori slovenački frižider, izvadi iz njega konzerviranu američku hranu, nalije čašu portugalskog vina, upali južnokorejski televizor i uživa u latinoameričkim sapunicama, dok ga greje ruski gas... Eto zato volim Srbiju i sve domaće!"

U dobra stara vremena bilo je ovako:

"Svakog jutra, prosečan Srbin, u modernoj garderobi (koju su proizvodili Beko, Kluz i ostali, a koja se izvozila po celome svetu), ispija čuvenu Centropromovu kafu, seda u domaći auto koji se proizvodio i u Kragujevcu i u svakoj republici bivše Jugoslavije, kupi za doručak PKB pecivo i jogurt, vozi ulicama asfaltiranim nemačkom ratnom odštetom ili parama koje su nemački turisti ostavili na Jadranskoj obali ili od nekog Titovog bespovratnog kredita kojim nas je svet u to vreme obasipao. I posle par minuta stigne na posao u državnu firmu gde je bio bog i batina, odnosno Radnik Samoupravljač... Odmah se uhvati za Iskrin telefon i na SRPSKOM jeziku počne da obavlja radne obaveze, bez obzira da li zove Ljubljanu, Zagreb, Skoplje, Sarajevo ili Prištinu.
A kad se vrati sa posla najkasnije u 2 popodne, opere ruke Merima sapunom iz Kruševca, otvori domaći frižider, izvadi iz njega nekonzerviranu hranu - njeguški pršut, homoljski sirac i domaće čvarke, nalije čašu dobrog Vršačkog vina, upali EI Niš televizor i uživa u domaćim TV programima, dok ga greje spokojnost i bezbrižnost."

Eto zato volim DOBRA STARA VREMENA...

Poslednja izmena:
Često putujem, pogotovo po ex Yu prostorima i Beograd jeste, za ove prilike, metropola...Naravno ne može se porediti sa većinom evropskih gradova, ali i ne fali nam mnogo. Mislim d anam vipe organizaciono nedostaje npr. metro, putevi i sl. Inače sam rodjena u Beogradu, dobro se tu osećam. Život od rodjena tačnije u Zemunu. Prelep kraj. Gledam na Dunav. Ima neku svoju čar. Razlikuje se po arhitekturi, ulicama, ima neku toplinu, miriše na reku... Ima i kaldrmu i najmodernije restorane. Ima i plažu svoju, Tu je i Gardoš, prelep pogled... Ako samo bacite pogled preko mosta, tu je Kalemegdan i centar grada... jeste, potpuno sam subjektivna :)

Svakog jutra, prosečan Srbin, u demode kineskoj garderobi, ispija brazilsku kafu, seda u italijanski auto, kupi za doručak francusko pecivo, vozi ulicama asfaltiranim nemačkim parama i stigne na posao u austrijsku firmu. Odmah uključuje japanski mini-kompjuter i na engleskom jeziku počne da obavlja radne obaveze... A kad se vrati sa posla negde u kasnim večernjim časovima, opere ruke turskim sapunom, otvori slovenački frižider, izvadi iz njega konzerviranu američku hranu, nalije čašu portugalskog vina, upali južnokorejski televizor i uživa u latinoameričkim sapunicama, dok ga greje ruski gas... Eto zato volim Srbiju i sve domaće!"

U dobra stara vremena bilo je ovako:

"Svakog jutra, prosečan Srbin, u modernoj garderobi (koju su proizvodili Beko, Kluz i ostali, a koja se izvozila po celome svetu), ispija čuvenu Centropromovu kafu, seda u domaći auto koji se proizvodio i u Kragujevcu i u svakoj republici bivše Jugoslavije, kupi za doručak PKB pecivo i jogurt, vozi ulicama asfaltiranim nemačkom ratnom odštetom ili parama koje su nemački turisti ostavili na Jadranskoj obali ili od nekog Titovog bespovratnog kredita kojim nas je svet u to vreme obasipao. I posle par minuta stigne na posao u državnu firmu gde je bio bog i batina, odnosno Radnik Samoupravljač... Odmah se uhvati za Iskrin telefon i na SRPSKOM jeziku počne da obavlja radne obaveze, bez obzira da li zove Ljubljanu, Zagreb, Skoplje, Sarajevo ili Prištinu.
A kad se vrati sa posla najkasnije u 2 popodne, opere ruke Merima sapunom iz Kruševca, otvori domaći frižider, izvadi iz njega nekonzerviranu hranu - njeguški pršut, homoljski sirac i domaće čvarke, nalije čašu dobrog Vršačkog vina, upali EI Niš televizor i uživa u domaćim TV programima, dok ga greje spokojnost i bezbrižnost."

Eto zato volim DOBRA STARA VREMENA...
Prosecan Srbin pije portugalsko vino!? Mozda u Lalalendu...

Ja ne mogu da izgubim nista vezano za moj rodni grad..
to shvatim kada odem na kratko iz njega..pa mu se brze bolje vracam..
i tako je uvek...moj grad,moje ulice,moji parkovi,moji kafici,moje okruzenje
moje reke,moj topcider,moje sume,moje pijace,prodavnice,moja ada,
moja pozorista,moje galerije,moje guzve u saobracaju,moj bulevar..moji ljudi ...itd
..sve je to moje u mom gradu..u tudjem nista od toga nije..moje..

Ja ne mogu da izgubim nista vezano za moj rodni grad..
to shvatim kada odem na kratko iz njega..pa mu se brze bolje vracam..
i tako je uvek...moj grad,moje ulice,moji parkovi,moji kafici,moje okruzenje
moje reke,moj topcider,moje sume,moje pijace,prodavnice,moja ada,
moja pozorista,moje galerije,moje guzve u saobracaju,moj bulevar..moji ljudi ...itd
..sve je to moje u mom gradu..u tudjem nista od toga nije..moje..

:cmok:

najveci deo secanja ostao na potezu Rajiceva - SKC

u jednom trenu zamalo da odem i zaboravim kako se izlizuju djonovi na bg asfaltu...
kako se izuvaju shtikle kad u pola noci noge pochnu da vrishte od bolova..
kako leti peche beton a sava izaziva iako nije plava
al neshto me steglo.. il neko... ostala..

promenio se.. kao i ja ..
oprosticemo jedno drugome..

Како год, мени недостаје мој Београд.
Недостаје ми Липов Лад, Бермудски Троугао, виршле Уличарке.
Недостају ми кондуктери, са оним чувеним-Средина мало напред!

ko voli Beograd, taj ne odlazi iz njega

Moj Beograd je u mom srcu, gde je uvek i bio.
Dragi Zoro, nije sve tako CRNO-BELO. Verovatno ste mladi i ušuškani u svom roditeljskom domu i ne znate da život nekada traži razna "žrtvovanja", pa i napuštanje svoga grada, teška srca, ali radi višeg cilja (omogućiti svom detetu krov nad glavom da bi osnovao svoju porodicu u mom gradu, u kom se i on rodio, Beogradu). Nije bilo lako, posle 65 godina života u srcu Vračara, otići u potpuno novu sredinu i započeti novi život, bolje rečeno - njegov kraj. Ali, hvala Bogu, i u novoj sredini sam pronašla dobre i drage ljude, svoj mir i kakav-takav smisao života. Moja ljubav prema Beogradu se time nije umanjila, naprotiv. Radujem se svakoj njegovoj novoj česmi, autobusu, parku, ... Kad mu se vraćam (sve redje) i izdaleka vidim njegove obrise, srce mi zaigra od ljubavi i radosti što ću opet proći njegovim ulicama, a sećanja naviru ... Zato mi je Vaš komentar teško pao. Svu sreću, uspeh i radost, ne samo Beogradu, već celoj našoj lepoj Srbiji i njenim GRADJANIMA, iskreno želim. :bye:

Poslednja izmena:

Back