Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi

U dvorištu imam par stabala pod voćem, žbunasto voće, cveće i dva stabla Ptuja ispred dvorišta.U mojoj ulici susedi sami uređuju Kej, ispod rečnog korita i na njemu sade drveće.U proleće i leto izgleda prelepo!
Omiljeni su mi četinari.Bor i jela.Volim i drvo Hrasta zbog hladovine.Imali smo u firmi na placu jedan ogromni Hrast( ispod njega je bio drveni sto i klupa za odmor) nažalost, drvo je palo nasred ulice u jednoj oluji, pa je posečeno stablo do pola visine ,ostalo je uklonjeno.

Poslednja izmena:
Hrast se ne sadi u dvorištu, ne zbog verovanja već zbog tla (izgleda podignuto, uzdignuto).
Svo veliko drvece ima vjerovatno i dubok korijen.
Ipak dvorište,šuma i livada nije isto.
Treba znati gdje se šta može saditi.
Ja imam u dvorištu višnju i gdje god padne sjemenka,tu po travi niču divlje grančice.
Jednom sam pokušala isčupati tu grančicu,međutim,ona je pod zemljom bila baš duga,a na površini možda nekih desetak cm.
A višnja nije neko veliko drvo.
Ljudi su vijekovima sticali iskustvo i ja ne bih odbacivala narodne mudrosti.

Svo veliko drvece ima vjerovatno i dubok korijen.
Ipak dvorište,šuma i livada nije isto.
Treba znati gdje se šta može saditi.
Ja imam u dvorištu višnju i gdje god padne sjemenka,tu po travi niču divlje grančice.
Jednom sam pokušala isčupati tu grančicu,međutim,ona je pod zemljom bila baš duga,a na površini možda nekih desetak cm.
A višnja nije neko veliko drvo.
Ljudi su vijekovima sticali iskustvo i ja ne bih odbacivala narodne mudrosti.
Hrast je veliko drvo i pravi lepu hladovinu, kao i dud.To drveće se može posaditi u dvorištu, bez obzira što je veliko i granato.Orah i četinari se ne sade u dvorištu.To je i iz praktičnih razloga.Prave veliku hladovinu, pa onda moraš izmesti druge biljke u okolini drveta, koje traže toplotu.

Hrast je veliko drvo i pravi lepu hladovinu, kao i dud.To drveće se može posaditi u dvorištu, bez obzira što je veliko i granato.Orah i četinari se ne sade u dvorištu.To je i iz praktičnih razloga.Prave veliku hladovinu, pa onda moraš izmesti druge biljke u okolini drveta, koje traže toplotu.
Ne znam,moguce...ali ja nigdje ni u selu, a pogotovo u gradu nisam u dvoristima vidjela hrast. :)
Zapravo,sad kad pogledam kako je bilo kod mojih baka i djedova na selu...oni su u dvoristima i u blizini kuce sadili samo voce...tresnje,visnje,jabuke,kruske,dunje,kajsije,sljive,lesnik...Nesto dalje od kuce,orah,lipu uglavnom.

Nedavno su kod nas na ulici dijelili građanima besplatno sadnice bijelog jasena.
Mnogi su uzeli sadnicu,a vjerujem da nemaju pojma sta ce s njom.Ne bih rekla da je to dvorišno drvo,raste u visinu do 40 metara.
Mislim da bi se te sadnice bolje iskoristile u nekom drvoredu.
Da li sadite drveće,bilo da su to voćke ili ukrasno drveće?Ima li u vašem kraju drvoreda i kako se održavaju? Koja vrsta drveta je u pitanju?
Koje je vaše omiljeno drvo? 🙂
I sve što vam padne na um u vezi drveća i šuma,pišite ovde

Небулозе.
Као прво багрем је пореклом из Америке, како онда веровање код старих Срба.
Дуд је баш препоручљив да се сади близу кућа у Војводини нарочито где има подземних вода јер делује као природна пумпа која извлачи воду у процесу транспирације. Нарочито је био битан када су се куће правиле од набоја.
Што се ораха тиче, јесте да има јак корен.

Небулозе.
Као прво багрем је пореклом из Америке, како онда веровање код старих Срба.
Дуд је баш препоручљив да се сади близу кућа у Војводини нарочито где има подземних вода јер делује као природна пумпа која извлачи воду у процесу транспирације. Нарочито је био битан када су се куће правиле од набоја.
Што се ораха тиче, јесте да има јак корен.
Kakve veze ima sto je porijeklom iz Amerike...dovoljno je dugo ovde.🙂
Ne znam za dud,ali i to je plod iskustva.
U Vojvodini ce sigurno reci da se "valja" posaditi dud blizu kuce. 🙂
Još jedna karakteristika oraha i tresnje,koju sam ja cula,je da u njih cesce udara grom.
Zasto,nemam pojma.

Kakve veze ima sto je porijeklom iz Amerike...dovoljno je dugo ovde.🙂
Ne znam za dud,ali i to je plod iskustva.
U Vojvodini ce sigurno reci da se "valja" posaditi dud blizu kuce. 🙂
Još jedna karakteristika oraha i tresnje,koju sam ja cula,je da u njih cesce udara grom.
Zasto,nemam pojma.
Moj pradeda je imao dud u dvorištu.
Ja imam trešnju, posađenu malo dalje od kuće na placu.Nikad se nije desilo da udari grom, pu,pu, daleko bilo, a i u blizini imamo gromobrane. 😁

Nedavno su kod nas na ulici dijelili građanima besplatno sadnice bijelog jasena.
Mnogi su uzeli sadnicu,a vjerujem da nemaju pojma sta ce s njom.Ne bih rekla da je to dvorišno drvo,raste u visinu do 40 metara.
Mislim da bi se te sadnice bolje iskoristile u nekom drvoredu.
Da li sadite drveće,bilo da su to voćke ili ukrasno drveće?Ima li u vašem kraju drvoreda i kako se održavaju? Koja vrsta drveta je u pitanju?
Koje je vaše omiljeno drvo? 🙂
I sve što vam padne na um u vezi drveća i šuma,pišite ovde.

1. Нажалост не садим али имам велику жељу. (помагао сам оцу да засади пар воћки, мислим прошле године).
2. Волим тополу и јаблан посебно у јесен кад све зажути.

Moje omiljeno drvo je Tisa za cetinare, Lipa za listopadne, a Bagrem za divlje zbunje...tj kad ga niko ne zove...

1. Нажалост не садим али имам велику жељу. (помагао сам оцу да засади пар воћки, мислим прошле године).
2. Волим тополу и јаблан посебно у јесен кад све зажути.
E to privlaci gromove.....i jedno i drugo...

Back