Gde god nađeš zgodno mesto, ti drvo posadi

limunada

Buduća legenda
Poruka
38.503
Nedavno su kod nas na ulici dijelili građanima besplatno sadnice bijelog jasena.
Mnogi su uzeli sadnicu,a vjerujem da nemaju pojma sta ce s njom.Ne bih rekla da je to dvorišno drvo,raste u visinu do 40 metara.
Mislim da bi se te sadnice bolje iskoristile u nekom drvoredu.
Da li sadite drveće,bilo da su to voćke ili ukrasno drveće?Ima li u vašem kraju drvoreda i kako se održavaju? Koja vrsta drveta je u pitanju?
Koje je vaše omiljeno drvo? 🙂
I sve što vam padne na um u vezi drveća i šuma,pišite ovde.

Nedavno su kod nas na ulici dijelili građanima besplatno sadnice bijelog jasena.
Mnogi su uzeli sadnicu,a vjerujem da nemaju pojma sta ce s njom.Ne bih rekla da je to dvorišno drvo,raste u visinu do 40 metara.
Da li sadite drveće,bilo da su to voćke ili ukrasno drveće?Ima li u vašem kraju drvoreda i kako se održavaju? Koja vrsta drveta je u pitanju?
Razmišljam o Ginku, nemam informacije kolko ide u vis , ali kažu da dal' žensko stablo "smrdi", a drugo ne ?

Ja obožavam borove koja mi rastu blizu kuće imaju prelep miris

Lično,ne volim borove u blizini kuće,ni u dvorištu.
Prvo,zaklone sunce,sve djeluje mračno...a drugo, što po našem narodnom vjerovanju, gdje bor nadvisi kuću,ta kuća ostane pusta.
Jednom sam to provjeravala,i prilično je tačno.
Treća stvar,mislim da je bor(i jela) baš šumsko drvo,zahtijeva prostor i u visinu i u širinu.
Čempresi su mi isto nesto depresivni.
Više volim listopadno drveće...a borove na moru,jele na Zlatiboru. 🙂

Moji jesu nadvisili kuću i to jeste problem zbog krova da su malo dalje nikada ih ne bih sekla, ovako ću pre ili kasnije morati.

Ništa lepše nego kada u njihovoj hladovini razvučem mrežastu ljuljaška.

Svetlost nije problem kada se krošnje redovno potkresuju.

Da zaboravih tuje. Imam one kolumna, napraviše skoro zid, tako su posađene

Razmišljam o Ginku, nemam informacije kolko ide u vis , ali kažu da dal' žensko stablo "smrdi", a drugo ne ?
Ginko navodno raste do 40m...ali odrasle, starije biljke koje sam ja vidjala su ono kod nas regularne visine...tu do nekih 10-15m? Ne znam te metraze :rumenko:

Kod nas po parkovima najvise ima jablana...po meni prelepoooo drvo...prelepooo...borova, onda ovaj predeo je poznat po gelgunjama ili bodjosu...
hrastova je bilo ranije...
licno volim svako drvo i sve sto je zeleno...:heart:
kuci imam najvise borova i jelki...
breza mi lepo susti kada veter pirka...
vrba mi je isto nekako nostalgicna i lepa...
a volim i ove nove vrste, male....samo ih ne dozivljavam kao drva...

ono sto sam pokusala da mi nikne iz semena ali nije uspelo jesu sekvoja, dugin elukaliptus, baobab....a pokusala sam i neke egzoticne vocke iz semena...mislim da je do semena...da su bila stara...

Ginko navodno raste do 40m...ali odrasle, starije biljke koje sam ja vidjala su ono kod nas regularne visine...tu do nekih 10-15m? Ne znam te metraze :rumenko:

Kod nas po parkovima najvise ima jablana...po meni prelepoooo drvo...prelepooo...borova, onda ovaj predeo je poznat po gelgunjama ili bodjosu...

ono sto sam pokusala da mi nikne iz semena ali nije uspelo jesu sekvoja, dugin elukaliptus, baobab....a pokusala sam i neke egzoticne vocke iz semena...mislim da je do semena...da su bila stara...
Sadis sekvoju? 🙂
I to iz sjemena?
Pa...bas sam iznenadjena.🙂

Moji jesu nadvisili kuću i to jeste problem zbog krova da su malo dalje nikada ih ne bih sekla, ovako ću pre ili kasnije morati.

Ništa lepše nego kada u njihovoj hladovini razvučem mrežastu ljuljaška.

Svetlost nije problem kada se krošnje redovno potkresuju.

Da zaboravih tuje. Imam one kolumna, napraviše skoro zid, tako su posađene
Ja sam nekad imala jelku u dvoristu...i nije se moglo zivjeti od nekakvih musica koje su isle na tu smolu.
Potkresani bor mi tek nikako estetski nije lijep.
Ali miris borovine volim.Samo je on najljepsi na moru.

Zar je uopste moguce da kod nas uspiju te egzoticne vrste?
sekvoja sadnice sam vec videla da se prodaju negde dole u Srbiji...i koliko znam ima ih tu i tamo...ne znam da li je to bas ta vrsta iz Amerike i Kanade...
trebalo bi da moze...
a dugin eukaliptus bi mogao da izdrzi tu do 0C...pa sa nekom zastitom da prezivi prvih par godina...nekako...
svakako cu jos probati...pa javim :)

Više sam nego začuđen , više nego neobično , čak i sekvoja , dugin eukaliptus wow .
..............................................................................................
Jesi probala da prethodno staviš neka semena u toplu vodu .

Više sam nego začuđen , više nego neobično , čak i sekvoja , dugin eukaliptus wow .
..............................................................................................
Jesi probala da prethodno staviš neka semena u toplu vodu .
u toplu nisam...obicno stavljam u odstajalu vodu na sobnoj teperaturi...ako je zima, nekada stavim na radijator...
ranije sam imala onaj mali "inkubator" za biljke...kao mini plastenik i specijalnu lampu za iste...

Gdje nabavis sjeme baobaba? 🙂
ranije sam dobila semena iz Kanade, a poslednji put sam kupila semena...tu...klijavost je nikakva...ako nisam narucila jedno 30 vrsta egzoticnih vrsta nisam ni jednu...mislim sa ovog sajta...i moram da kazem...izuzetno los kvalitet semena....

http://oroseeds.rs/

Imamo čitave ulice i kej pod drvoredima!
Svaki čovek u gradu je zasadio barem jedno drvo.Tako se deca uče još od malih nogu.Kod mene u firmi smo zasadili par platana, firma je kupila sadnice.
Ispred dvorišta ima pet stabala oraha i Ptuj, u ulici je jedna strana je u zasadima četinara.

Poslednja izmena:
Da, ali moram i jedan bagrem da posečen, tj da angažujem nekoga za to. Nalegao je na najbolju trešnju, kod nas bagem raste kao korov ... Ako ga ne sasečeš dok je mali, čitavu šumu može da oformi.

Back