Мислио сам да си утекла. Интересује ме зашто ниси ово објавила?
Канцеларија Њ.К.В. Престолонаследника Александра II
The Office of H.R.H. Crown Prince Alexander II
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST NjIHOVA KRALjEVSKA VISOČANSTVA U POSETI KOSOVU I METOHIJI Beograd, 28. jun 2009. – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina, u pratnji gospodina Dušana Babca, člana Krunskog Veća i profesora Nikole Moravčevića, člana Krunskog Saveta posetili su danas Kosovo i Metohiju kako bi obeležili Vidovdan. Ovom prilikom Njihova Kraljevska Visočanstva dostavili su i humanitarnu pomoć. Njihova Kraljevska Visočanstva prvo su prisustvovali Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je služio Njegovo Visoko Preosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije Radović, episkop raško-prizrenski Gospodin Artemije, episkop lipljanski gospodin Teodosije i episkop mileševski gospodin Filaret u manastiru Gračanica. Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Gračanica, zadužbini srpskog srednjevekovnog Kralja Milutina, prisustvovali su i g-din Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju, g-din Bogoljub Šijaković, ministar vera, g-din Nebojša Bradić, ministar kulture, rektori državnih univerziteta, kao i mnogobrojni građani Srbije sa Kosova i Metohije. Nakon Liturgije, Princeza Katarina je isporučila humanitarnu pomoć namenjenu deci Kosova i Metohije. Njihova Kraljevska Visočanstva posetili su Gazimestan, mesto gde se 1389. godine odigrao čuveni Boj na Kosovu. Moleban je održan za sve pale junake Kosova i Metohije. Njegovo Preosveštenstvo episkop raško – prizrenski gospodin Artemije pozdravio je sve prisutne i najavio govor Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra II. Pozdravljajući goste i narod, Prestolonaslednik Aleksandar je istakao: “Neću Vam danas govoriti ono što svi već znamo: da smo ovde na svojoj zemlji, da su ovde naši koreni, naša kolevka, crkve, naši domovi. Da je tu deo naše prošlosti i da je ovde deo našeg identiteta. Želim da kažem par reči o nečem drugom. Ovde su naši ljudi, tu ste Vi i Vaša deca, dragi moji zemljaci. Duboko verujem da će ovde živeti i Vaši unuci. Nadam se da će oni, naši unuci, živeti ovde u nekim boljim i srećnijim okolnostima. Da će se rađati, rasti, učiti, stvarati porodice i da će misliti o običnim stvarima i radostima koje život znače. Ja kao potomak Karađorđevića – u ime svojih predaka i svojih sinova i u ime moje supruge na današnji praznik upravo to bih da poželim našoj deci i našim unucima: da uče, da rade, da žive u miru sa sobom i sa svojim susedima. Da sa susedima mogu da podele obične radosti i tuge, da nas niko ne napada zato što smo drugačiji i da mi nikog ne gledamo kao neprijatelja – zato što je drugačiji“ Prestolonaslednik je čestitao Vidovdan, veoma važan verski i nacionalni praznik za ceo srpski narod širom sveta kojim se obeležava sećanje na pale srpske junake na Kosovu i Metohiji. Prestolonaslednik Aleksandar je potom položio lovorov venac na spomenik na Gazimestanu.