Gazde vs povodljivi

tgdanijela

Poznat
Poruka
7.092
Šta mislite mogu li se svi muškarci podjeliti u dvije kategorije ..Gazde - oni koji vole da 'vuku konce' ...i
Povodljivi - oni koji to prepuštaju svojoj partnerki..
Šta mislite o jednima, a šta o drugima i kojima dajete prednost..

oduvek sam govorila da je najlepša stvar kad muškarac zna da lupi šakom o sto, ali i da te na joj istoj šaci drži kao malo vode:zpozdrav:

Ако мушкарац мора да лупа шаком о сто, значи да има неразумну особу поред себе, тако да не треба ни да је држи, а не да то буде као мало воде...

Ако мушкарац мора да лупа шаком о сто, значи да има неразумну особу поред себе, тако да не треба ни да је држи, а не да то буде као мало воде...

ne znači to, već da ume da preseče, da povede, da preuzme inicijativu kad treba

Šta mislite mogu li se svi muškarci podjeliti u dvije kategorije ..Gazde - oni koji vole da 'vuku konce' ...i

Pod ovim pojmovima podrazumevam nesto sasvim drugo....ali nema veze...

Kod mene u kuci funkcionise tako sto postoje stvari koje mog muza nerviraju i ne zeli da se bakce sa njima, pa sam uvek ja zaduzena za njih - i obrnuto. Niko nije dominantan u smislu "bice kako ja kazem". Vecina krupnih situacija je stvar dogovora. I muz i deca vole da pitaju sta imam da kazem za neke sasvim obicne stvari, ponekad i nepotrebno, ali valjda smo tako navikli medjusobno da komuniciramo i odagnamo sopstvene sumnje.
Ne bih mogla da zivim sa muskarcem koji samo sebe slusa, niti sam ikada pozelela da meni moj muz bude "slepi poslusnik". Dakle,...ja imam upravo ono sto mi odgovara.

ne znam bre, imaš i normalne ljude što vole da se dogovore

Dogovor je kompromis što podrazumjeva prepuštanje određene odluke onom drugom, ..postoje odluke, stavovi koje nikad ne bismo podvrgli kompromisu, ali postoje i oni drugi koje smo spremni da žrtvujemo da bi ovi prvi opstali ... na taj način dolazimo do razlika koje su navedene u naslovu ..
..neko posjeduje takve stavove koji 'nisu za kompromis' ..povodljivi su oni koji nemaju takve stavove ili ih imaju, ali ih vrlo lako pogaze ....

Ne postoje dva čovjeka sa istim karakternim osobinama..svi imamo dijapazon u kojem smo spremni da pravimo kompromise sa svojim zahtjevima, sa samim sobom, rješavamo konflikte na recimo 'flegmatičan' ili 'koleričan' način ..odn imamo širi ili uži prag tolerancije..tako da je nužno za postojanje interpersonalnog kompromisa nepostojanje interpersonalnog konflikta..proizilazi da je različitost zakonitost odn. da unutar bilo koje veze biološke razlike u temperamentu, emotivnosti, limbici, karakteru osobe uslovljavaju podjelu između partnera na jedno ili drugo(navedeno u naslovu)..što nije apsolutna kategorija prema svim ljudima već prema osobi sa kojom ste..
..jednostavnije..smatram da je svako od nas uvijek više jedno nego drugo u vezi ... kao i da po principu receptora dolazi do prepoznatljivosti, tj. prijemčivosti ...?

Dogovor je kompromis što podrazumjeva prepuštanje određene odluke onom drugom, ..postoje odluke, stavovi koje nikad ne bismo podvrgli kompromisu, ali postoje i oni drugi koje smo spremni da žrtvujemo da bi ovi prvi opstali ... na taj način dolazimo do razlika koje su navedene u naslovu ..
..neko posjeduje takve stavove koji 'nisu za kompromis' ..povodljivi su oni koji nemaju takve stavove ili ih imaju, ali ih vrlo lako pogaze ....

ponovo, kao i obično na forumu, se govori o krajnostima a sredina kojoj većina ljudi pripada se ignoriše
o svemu može da se dogovori
a ako se ljudi razlikuju u stvarima koje nisu za kompromis onda kompromisa i nema i ti ljudi ne treba da su zajedno

Mogu, ali to bi bilo generalizovanje.
Prva navedena kategorija muskaraca mi ne odgovara, jer ne volim da mi se naredjuje, zahteva u privatnim odnosima.
Druga kategorija muskaraca me takodje ne privlaci, jer ne tezim ka dominaciji, nisam povodljiva i privlace me muskarci koji misle svojom glavom.
Za dogovor sam.

Dogovor je kompromis što podrazumjeva prepuštanje određene odluke onom drugom
Kompromis je obostran, dobrovoljan dogovor.

... u kojem niko nije zadovoljan.

Tako je. Postoji ona izreka: "Kompromis je sporazum izmedju dva partnera po kojem svaki dobija ono sto nije zelio."

Ali, vjerovatno to lakse podnose jer znaju da je i onaj drugi dobio nesto sto nije zelio. :mrgreen:

P. S. Kompromis se moze postici oko nekih manje bitnih stvari, a oko stvari koje su nam jako bitne nema nista od kompromisa na duze staze.

Licno mi se dopada Jungova podela na inicijalno introvertne i inicijalno esktravertne ljude iz koje se racvaju dalje podele.
Sa tim u vezi simpatisem i podelu na personu koja lici na gazdu iako gazda nije kao i na onu koja odaje utisak povodljivog iako to nije.
Kako verujem u celinu, dopunu muskarca i zene do kompletnog kruga, smatram da sam za svet vise ekstravertna (iako to nisam) te naginjem povodljivom (koji sa povodljivim sustinski malo veze ima).

Ne može, fali ti srednja opcija koju je neko već spomenuo: 'normalan, koji voli da se dogovori'.
A i inače ne može, jer nisu svi muškarci koji prepuštaju odluku povodljivi - neki su lenji, nezainteresovani ili prefrigani, na primer.

Ja volim 'kombinovanog' tipa: da meni prepusti sve do čega mi je stalo, a da drži one konce koji mene ne interesuju.

Ne uvek dogovor mora da znaci i kompromis. Ponekad je on samo redosled koji odredjuje prioritete.
Ako prihvatimo da je dogovor kompromis i da se sve svodi na izbor izmedju ove dve krajnosti (iskljucivosti) onda verujem da ne postoji osoba koja bi decidno mogla da se opredeli za jedno od ova dva "zla".

Tako je. Postoji ona izreka: "Kompromis je sporazum izmedju dva partnera po kojem svaki dobija ono sto nije zelio."

Ali, vjerovatno to lakse podnose jer znaju da je i onaj drugi dobio nesto sto nije zelio. :mrgreen:

P. S. Kompromis se moze postici oko nekih manje bitnih stvari, a oko stvari koje su nam jako bitne nema nista od kompromisa na duze staze.
Знаш шта, ја се са овим слажем :)
Зато ваљда нису ретке жене које воде главну реч, само што су довољно мудре да нам се чини супротно.

mm je od jednog krajnje miroljubivog tipa i uvek spremnog za dogovor evoluirao u mrguda s kojim na kraju oboje odustanemo jer ne mozemo da nadjemo zajednicko resenje
to me bas iritira,jer ne zelim da se sluzim manipulacijom(sto mi svi savetuju)
a inicijativa nula
pa sad vi recite ko je tu gazda

Back