Gasterbajterisanje...

Znam za to naravno. Nemacku je izgradio Sperkasen veoma brzo, a tada je uveden pojam gasterbajter koji je oznacavao nisko placene radnike iz slabije razvijenih zemalja Evrope i Turske.
Medjutim, ako bi se akumulacija kapitala vrsila u inostranstvu na patriotskoj osnovi bilo bi sve brze za Srbiju pod uslovom da je Srbija uredjena drzava, ali kako to nije onda pisi propalo.

Malo je to nerealno, a i ekonomski nelogicno da neko spolja stedi pare a da te pare budu dostupne nama po nerealno niskim kamata u odnosu na rizike koji postoje.
Kada bi to i bilo moguce, tj bile ostvarene realne osnove za to tj. nase trziste bilo neuporedivo konkurentnije i privreda jaca, za tim ne bi ni bilo potrebe jer bi kapital
bio dostupan svima sa svih strana po mnogo povoljnijim kamatnim stopama, bilo u pitanju da se privereda zaduzuje unutra ili spolja.

Ja sam procitao negde da je 5 milijardi. Mada mi te informacije i nisu toliko bitne pa ne trazim najpouzdanije podatke. Sta koristis? Republicki zavod za statistiku?

Te podatke imas na sajtu NBS, to su podaci o platnom bilansu Srbije.

Malo je to nerealno, a i ekonomski nelogicno da neko spolja stedi pare a da te pare budu dostupne nama po nerealno niskim kamata u odnosu na rizike koji postoje.
Kada bi to i bilo moguce, tj bile ostvarene realne osnove za to tj. nase trziste bilo neuporedivo konkurentnije i privreda jaca, za tim ne bi ni bilo potrebe jer bi kapital
bio dostupan svima sa svih strana po mnogo povoljnijim kamatnim stopama, bilo u pitanju da se privereda zaduzuje unutra ili spolja.

Te podatke imas na sajtu NBS, to su podaci o platnom bilansu Srbije.
Pa dok ne stanemo na noge tako nesto bi valjalo, zar ne?

A odakle ti ova informacija ?

Svi pricaju da je u Norveskoj najbolji standard !!

Nemacka http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Germany
Index Info
Consumer Price Index (Excl.Rent): 77.68
Rent Index: 27.43
Groceries Index: 66.33
Restaurants Index: 70.60
Consumer Price Plus Rent Index: 53.11
Local Purchasing Power: 111.20

Norveska http://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Norway
Consumer Price Index (Excl.Rent): 126.38
Rent Index: 51.28
Groceries Index: 116.54
Restaurants Index: 149.45
Consumer Price Plus Rent Index: 89.66
Local Purchasing Power: 93.99

posao koji volis i koji te realizuje takodje, puno bolji odabir od lezanja je.
lenjost tesko da moze biti blagodet ali, ko voli, nek izvoli!

i lenjost, lezanje je posao. sta bi tesla otkrio da nije buljio u plafon ili u zid i pustio mashtu na pashu....
bas na poslu kad se suochim sa problemom i ne umem da nadjem ideju kako da se snadjem a nemam ni koga da pitam za savet s obzirom na situaciju, uzmem pauzu, da sklonim mozak od detalja, i bas tad kad sam lenjoguz i opusten vidim veliku sliku, iz daljine nekako i problem resen.
glup primer, trenutno inspiracija ne radi ali valjda shvatas.

u stvari, ljudka lenjost je stvorila sve, od mashina pa do kompjutera. da chovek manje radi i vise uziva a i pravi nove ideje.
interesantno je biti lenj

Back