Вуја
Veoma poznat
- Poruka
- 10.723
Znam za to naravno. Nemacku je izgradio Sperkasen veoma brzo, a tada je uveden pojam gasterbajter koji je oznacavao nisko placene radnike iz slabije razvijenih zemalja Evrope i Turske.
Medjutim, ako bi se akumulacija kapitala vrsila u inostranstvu na patriotskoj osnovi bilo bi sve brze za Srbiju pod uslovom da je Srbija uredjena drzava, ali kako to nije onda pisi propalo.
Malo je to nerealno, a i ekonomski nelogicno da neko spolja stedi pare a da te pare budu dostupne nama po nerealno niskim kamata u odnosu na rizike koji postoje.
Kada bi to i bilo moguce, tj bile ostvarene realne osnove za to tj. nase trziste bilo neuporedivo konkurentnije i privreda jaca, za tim ne bi ni bilo potrebe jer bi kapital
bio dostupan svima sa svih strana po mnogo povoljnijim kamatnim stopama, bilo u pitanju da se privereda zaduzuje unutra ili spolja.
Ja sam procitao negde da je 5 milijardi. Mada mi te informacije i nisu toliko bitne pa ne trazim najpouzdanije podatke. Sta koristis? Republicki zavod za statistiku?
Te podatke imas na sajtu NBS, to su podaci o platnom bilansu Srbije.