Gastarbajteri

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.420
Gastarbajter ili "gostujući radnik" kako piše u Vikipediji , naziv je koji se koristio za sezonske radnike koji su se 1960-ih i 1970-ih doseljavali u Zapadnu Nemačku iz drugih zemalja, najčešće s juga Evrope uključujući bivšu Jugoslaviju ili Tursku. Doseljavanje je organizirala zapadnonemačka vlada u okviru posebnog programa usled akutne nestašice radne snage izazvane kako demografskim gubicima u drugom svetskom ratu, tako i naglim porastom ekonomske aktivnosti usled ekonomskog čuda 1950-ih.
Za "gostujuće radnike" se očekivalo da će njihov boravak u Zapadnoj Nemačkoj biti privremen, ali su se mnogi od njih trajno naselili, odnosno sa sobom doveli porodice.

Medjutim, gastarbajtere nikada do kraja nisu prihvaceni i ne jednom se moglo cuti da su naši ljudi koji rade i žive u inostranstvu dobrim delom krivi za predrasude i stavove koje stranci imaju o Srbima. Što više u nekoj zemlji ima naših sunarodnika, bilo onih koji su tamo došli, ili su se rodili tamo, to je odnos te države prema nama gori, kao i stav gradjana te zemlje prema Srbima kao narodu.

Kakvo je vaše mišljenje o gastarbajterima? I da li je ovo tacno?

Gastarbajter ili "gostujući radnik" kako piše u Vikipediji , naziv je koji se koristio za sezonske radnike koji su se 1960-ih i 1970-ih doseljavali u Zapadnu Nemačku iz drugih zemalja, najčešće s juga Evrope uključujući bivšu Jugoslaviju ili Tursku. Doseljavanje je organizirala zapadnonemačka vlada u okviru posebnog programa usled akutne nestašice radne snage izazvane kako demografskim gubicima u drugom svetskom ratu, tako i naglim porastom ekonomske aktivnosti usled ekonomskog čuda 1950-ih.
Za "gostujuće radnike" se očekivalo da će njihov boravak u Zapadnoj Nemačkoj biti privremen, ali su se mnogi od njih trajno naselili, odnosno sa sobom doveli porodice.

Medjutim, gastarbajtere nikada do kraja nisu prihvaceni i ne jednom se moglo cuti da su naši ljudi koji rade i žive u inostranstvu dobrim delom krivi za predrasude i stavove koje stranci imaju o Srbima. Što više u nekoj zemlji ima naših sunarodnika, bilo onih koji su tamo došli, ili su se rodili tamo, to je odnos te države prema nama gori, kao i stav gradjana te zemlje prema Srbima kao narodu.

Kakvo je vaše mišljenje o gastarbajterima? I da li je ovo tacno?
NIje tacno utoliko sto su svi ti ljudi dolazili kao Jugosloveni, kasnije su poceli da se izjasnjavaju kao Srbi,
Hrvati i Bosnjaci, ali su ih ovi ovde percepirali kao Jugoslovene. Sada je i treca generacija aktuelna, ja sam
primetila da se ta deca, omladina, jako rado medjusobno druzi, pa ima i brakova gde roditelji bas nisu
najsrecniji, al sta da se radi.
Nije niko od njih ( tih bivsih Jugoslovena) na losem glasu , kao sto nisu ni Italijani ili Grci.
Iz Jugoslavije su dolazili i lekari i inzenjeri, kvalifikovani i visokokvalifikovani radnici koji su se
jako brzo snasli u kompanijima u kojima su radili, lekari su bili i sefovi bolnica, pravili su i karijere,
jezik su svi brzo naucili za razliku od stvarno nepismenih Turaka.
Najbolji primer za Turke su nepismeni roditelji pronalazaca Fajzer vakcine. Roditelji nepismeni,
on je dosao tek sa 6 godina, posao u skolu, na jedvite jade je dospeo u gimnaziju jer jezik nije
dobro znao ( ovde se u gimnaziju ide posle 4 razreda osnovne) ali je onda postao naucnik.

S obzirom da se mentalno oblikuju u inostranstvu, a vuku navike iz domovine, vremenom postaju "neprihvaćeni" i u domovini.
Jednostavno im se mentalni sklop menja u drugoj sredini, pa nam postaju "drugačiji".

Cenim gastarbajtere sve dok ne počnu da se otvoreno eksponiraju svojim bogatstvom i kupovnom moći pred sirotinjom.:D
Sve u svemu, ne možemo ih mrzeti jer svaka familija ima nekog bližnjeg koji je pošao u svet u potrazi za boljim životom.

Evo, ja sam gastarbajter, tako da malo nesto znam o tome ;)
Licno, moju porodicu i mene su svi odlicno prihvatili, nijednog momenta nisam osetio da me neko gleda drugacije zato sto sam stranac. Pocev od komsija, pa preko kolega na poslu (doduse, sada radim permanentno home office, pa se srecem retko sa kolegama), do svakodnevnih situacija u gradu.
Na primer, kada nam se rodilo dete, bukvalno sve komsije u zgradi su cestitali, doneli neki poklon....realno, ne verujem ni u Srbiji da bi se to desilo. Napominjem da smo mi jedini stranci u zgradi.

Ljudi koji se zale da nece da ih prihvate su (na osnovu onoga sto sam video ovde), realno, gradjanski izuzetno nezreli pa im fali prilicno kulture i lepog ponasanja, koji ne zele da nauce jezik zemlje domacina, koji odbijaju da se, jednostavno, prilagode obicajima (pisanim i nepisanim), osim u onoj meri koliko je potrebno da bi izbegli placanje kazni.

Juče je baš bio na HBO fr.film Klasne razlike...
Porodica ima klinca koji ide u državnu školu. Jedini je etnički Francuz u razredu. Drugi Francuzi ispisuju decu iz te škole, upisuju u privatnu.
Mali iz porodice koji pratimo ide i dalje u državnu, a Dir. Kaže....pa ovde su svi, sva deca u školi, Alžirci, Nigerijci, Marokamci, Srbi....
Interesantno.
Od čuvenih *Yugo postali smo čak i druga rasa kao Srbi ..

Inače, nemam sad mišljenje o milionima. Nije dobro, ni loše. Moja porodična emigracija je Titova emigracija u Americi, nešto ih ima u Parizu, to su već treće.generqcije.

Moja generacija se dobro snašla. Ugledni su ljudi.
Od pre nekoliko god. upoznao sam i bauštelce, na crno, ljude koji su zbog dugova pobegli, u Nemačku najčešće, pa tamo kuluče.

Ne postoji univerzalni profil gastoza, kao nekad....sad se nekako, poslednjih godina, možda ponovo formira usled manjka proste radne snage

Moja generacija se dobro snašla. Ugledni su ljudi.
Od pre nekoliko god. upoznao sam i bauštelce, na crno, ljude koji su zbog dugova pobegli, u Nemačku najčešće, pa tamo kuluče.

Ne postoji univerzalni profil gastoza, kao nekad....sad se nekako, poslednjih godina, možda ponovo formira usled manjka proste radne snage

Da, sad dolaze novi ljiudi, a preovladjuju ljudi sa nikakvim kvalifikacijama, rade na gradilistima kao
pomocni radnici, ima ili bice puno vozaca sto kamiona sto gradskih autobusa, tu se jako malo zaradjuje,
zasto to rade ( dolaze) ni sama ne razumem.

ima jedna stvar jako bitna: nemate pojma ko se sve u inostranstvu predstavlja kao "Srbin"!
od cigana, sandžaklija do preševskih albanaca
i svi oni se računaju kao Srbi zato što imaju naše pasoše. kakve sam sve situacije vidjao sa ovim prvim koje sam nabrojao, i posle mi Nemac kaže - pa to su tvoji zemljaci :sad2:

ima jedna stvar jako bitna: nemate pojma ko se sve u inostranstvu predstavlja kao "Srbin"!
i svi oni se računaju kao Srbi zato što imaju naše pasoše. kakve sam sve situacije vidjao sa ovim prvim koje sam nabrojao, i posle mi Nemac kaže - pa to su tvoji zemljaci :sad2:
Pa nasi su gradjani, kako drugacije da se predstavljaju?
Romi su strava i uzas, ovi ljudi ( Novi Pazar i Bujanovac) jako vredno rade, sta ti smeta
sto se predstavljaju kao Srbi jer to i jesu.

Pa nasi su gradjani, kako drugacije da se predstavljaju?
Romi su strava i uzas, ovi ljudi ( Novi Pazar i Bujanovac) jako vredno rade, sta ti smeta
sto se predstavljaju kao Srbi jer to i jesu.
ne predstavljaju se oni kao Srbi, ne brini za njih. niti vole, niti postuju Srbiju, samo imaju srpski pasos i Nemac ih automatski posmatra kao Srbe.
sandzaklije jedino sto su vredni radnici, sve ostalo katastrofa

Ljudi koji se zale da nece da ih prihvate su, gradjanski izuzetno nezreli pa im fali prilicno kulture i lepog ponasanja, koji ne zele da nauce jezik zemlje domacina, koji odbijaju da se, jednostavno, prilagode obicajima (pisanim i nepisanim), osim u onoj meri koliko je potrebno da bi izbegli placanje kazni.

Ovo je sustina. Ne moze covek da se oseti prihvaceno i da mu bude prijatno, a da ne moze da komunicira sa drugim ljudima tamo na njihovom jeziku, ili makar na engleskom. Zamislite da dodje u Srbiju npr. neki Malezijac, i ne zna srpski ni engleski, pa se zali svojima kod kuce kako su Srbi hladan narod, nema drustvo, tesko mu je, ne prihvataju ga itd. Pa kako druze, kad ne postoji nacin komunikacije izmedju nas!? Isto je tako i sa Srbima u inostranstvu.

Ja zivim u Nemackoj 2.5 godine, i ko god od nasih prica nemacki nema nikakvih problema i oseca se dobro ovde. Ljudi koji dodju, pa ne znaju da beknu, oni se zale kako im je tesko i kako ih drugi ne prihvataju. Pa ko ce da se druzi sa mutavcem? :D

Ja zivim u Nemackoj 2.5 godine, i ko god od nasih prica nemacki nema nikakvih problema i oseca se dobro ovde. Ljudi koji dodju, pa ne znaju da beknu, oni se zale kako im je tesko i kako ih drugi ne prihvataju. Pa ko ce da se druzi sa mutavcem? :D

na drugoj temi kazes da si se vratio u Srbiju?

Unbenannt.JPG

Moj stric je otisao sa strinom 70tih u Francusku, nikad nisu posetili npr Pariz, nikad nisu naucili francuski. On kaze da su francuzi hladni i rezervisani i da ne vole imigrante. Moj stric je neotesana seljacina koja nije htela da ucini napor da se adaptira na zemlju u kojoj zivi. Te tako i drugi. I naravno svuda ima konzervativnih ljudi kojima je sve sto nije iz njihove ulice - grozno, kao u Srbiji sto ce ljudi da te pljuju zbog naglaska ili dolaska iz sela u grad itd.

...Ch je zemlja u koju treba adolescente povesti nagradno bar mjesec dana da se osjete ljudskim bicem i kako se sve tudje postuje i ne pozeli...samo obuhvatis pogledom, dozivis i konzerviras...i zivjece Ch u tebi...

Ne druzim se sa Svabama. Vise su mi bliskiji Rusi i Poljaci, cak i sa crncima Pakistancima, Turcima imas vise zajednickog. Normalne price, zezancija, nikakve sirovine. Balkancerose izbjegavam. Cim cujem da pocnu na naski, pretvaram se u Lengleza, me no speaky.
Jednom isao kombi prijevozom, kuci, ajoj, sve baustelci. Samo price o pi... ma, kurvama, pufovima, Svabe ovo, ono, pare, posao. Dosadni su ti gastarbajterski razgovori.

Ciste Svabe izbjegavam. Zbog jezika, a i negativna iskustva sa poslom, nebenjob, sa zenama, u usluznim djelatnostima. Zgadile se Svabice za cijeli zivot.

Ja sam ovjde na odredjeno. Ne zelim zapocinjati zivot. Do my time, and take a hike. Obostrana korist.

Da, sad dolaze novi ljiudi, a preovladjuju ljudi sa nikakvim kvalifikacijama, rade na gradilistima kao
pomocni radnici, ima ili bice puno vozaca sto kamiona sto gradskih autobusa, tu se jako malo zaradjuje,
zasto to rade ( dolaze) ni sama ne razumem.
Као и код нас..послове у Србији за које постоји дефицит, нпр.грађевина надомештава се увозом Турака,Пакистанаца... Алуи и ево нпр. у суседној општини има фарма свиња коју нико од Срба неће да ради јер мала бедна плата и смрди а чујем дошли људи из Малезије... Фабрике такође масовно се увози јефтина радна снага људи странци раде за 40ак хиљ.дин.Биће тога све више.

Pa i jesu nam zemljaci. Takva nam je zemlja.

Ne druzim se sa Svabama. Vise su mi bliskiji Rusi i Poljaci, cak i sa crncima Pakistancima, Turcima imas vise zajednickog. Normalne price, zezancija, nikakve sirovine. Balkancerose izbjegavam. Cim cujem da pocnu na naski, pretvaram se u Lengleza, me no speaky.
Jednom isao kombi prijevozom, kuci, ajoj, sve baustelci. Samo price o pi... ma, kurvama, pufovima, Svabe ovo, ono, pare, posao. Dosadni su ti gastarbajterski razgovori.

Ciste Svabe izbjegavam. Zbog jezika, a i negativna iskustva sa poslom, nebenjob, sa zenama, u usluznim djelatnostima. Zgadile se Svabice za cijeli zivot.

Ja sam ovjde na odredjeno. Ne zelim zapocinjati zivot. Do my time, and take a hike. Obostrana korist.
takodje, mada sam dugo u Svici , inace radio sam i u Austriji i u Holandiji

Ne bi bilo u redu reci da su gastarbajteri krivi za predrasude o nama. To bi bilo bas ono sto nam se ne svidja da osetimo na svojoj kozi. Kao sto je u to vreme bilo ovakvih i onakvih, tako i danas. A i stranaca isto tako ima i ovakvih i onakvih... Hocu da kazem da uopste nije vazno da li neko ima predrasude, takve ljude jednostavno izbegavas. Skoro sam negde procitao da je laz bliza istini od predrasude, malo parafraziram ali sustina je tu.

Meni je fascinantno kada neko ko ode da radi u npr Nemačku,kaže izbegavam Švabe (nemce).....pa wtf?....jesi ti otišao kod njih da radiš u njihovu zemlju ili oni došli kod tebe?.......kako je tako nešto uopšte i moguće?

Toliko mi je baš glupo i nelogično kao kad bi neko rekao "Ja živim i radim u Srbiji,ali izbegavam Srbe"... :hahaha:

Pa to su ljudi koji su resili zivot da promene i potrudili su se, skupili hrabrost, i vecina je zadovoljnija tamo.
Sad, vecina koja je ostala ovde i koja zivi kako zivi, uvek izaberu neke drasticnije primere kako bi ih omalovazila zbog jednostavne cinjenice da su oni tamo ipak napravili dobar izbor, pa im ostaje samo da nezadovoljstvo sopstvenim zivotom koliko toliko ugase nekom posalicom na njihov racun.

Back