Gari Mur (Gary Moore)

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Robert William Gary Moore ( 1952. - 2011.)
bio je britanski muzicar, pevac i tekstopisac. Kasnih sezdesetih i početkom
sedamdesetih godina 20.stoleca bio je članom sastava Skid Row (u kojem je i započeo karijeru)
te Thin Lizzy i Colosssem II.
Iako je prvi samostalni album Grinding Stone snimio 1973 odlaskom iz sastava Thin Lizzy (1978.)
zapravo počinje njegova samostalna karijera. Pravi uspjeh (kako glazbeni, tako i komercijalni)
postiže albumom Still Got the Blues na kojem su sudjelovali B. B. King, Albert King te Albert Collins.
Album je označio odmak od rocka prema bluesu, što je bilo znakovito i na albumima izdanima
nakon ovoga.
Tijekom karijere surađivao je i s mnogim poznatim glazbenicima: Georgeom Harrisonom,
Beach Boysima,Ozzyjem Osbourneom, B. B. Kingom, Albertom Kingom, Gregom Lakeom i drugima.
Umro je od srčanog udara u 58. godini u Estoponi - Spanija.​

Studijski albumi

• Grinding Stone (1973.)
  • Back on the Streets (1978.)
  • G-Force (1980.)
  • Corridors of Power (1982.)
  • Dirty Fingers (1984.)
  • Victims of the Future (1984.)
  • Run for Cover (1985.)
  • Wild Frontier (1987.)
  • After the War (1989.)
  • Still Got the Blues (1990.)
  • After Hours (1992.)
  • Blues for Greeny (1995.)
  • Dark Days in Paradise (1997.)
  • A Different Beat (1999.)
  • Back to the Blues (2001.)
  • Scars (2002.)
  • Power of the Blues (2004.)
  • Old New Ballads Blues (2006.)
  • Close As You Get (2007.)
  • Bad for You Baby (2008.)

Dobro je imati mesto kao ovaj Forum gde bar nekolicina može da čuje i po prvi put u svom životu, neki da se podsete, a neki, eto... da veruju da za ovaj svet ima nade jer neko tamo izvlači iz naftalina opasna imena muzike, između ostalih umetnosti, kao bele zečeve iz šešira...

Kladim se da su i mlađi od mene ovo čuli po filmovima i reklamama i kao: ''Kakva stvar!''
To je Gary Moore. Nije to autotune i veštačka muzika današnjice.

Ovo je gitarista koji nije na Rolling Stone listi najboljih, ali baš mislim da zaslužuje svoje mesto tamo.
Svakako, liste su tu da popišu ljude, ali popisivanje i ne znači mnogo...
Ko nije čuo neka sluša... Mene srce boli jer su ga zaboravili i izuzeli tako.
nisu ga zaboravili, Rolling Stone magazin je na tu listu stavljao gitariste koji su bili uzor drugima. Jeste i Geri Mur bio uzor ali izgleda ne u tolikoj meri kao neki drugi. A to da je bio vrhunski gitarista mu niko ne spori, recimo Guitar World magazin ga stavlja na visoko 14. mesto

14. Gary Moore​

“Blues For Greeny, to me, is my first real blues album because it’s stripped right down, it’s gone back to what the blues is about and I’m playing in a style that I can play. I’m not trying to play in a way that’s alien to me.

“People think they have to just pick up a guitar and play three chords and that’s the blues. It’s a lot more than that – constantly refining, taking away stuff you don’t need until all that’s left is the bare bones and what’s totally necessary.

“It’s just very honest. It’s like you’re in the room. You can hear the mistakes – sloppy playing for me, but I wanted people to hear it the way it was done.”

Odrastao je u blizini imanja Stormont pored Upper Newtownards Road u istočnom Belfastu. Njegov otac je vodio balsku dvoranu Kueen's Hall u Holivoodu, primorskom letovalištu udaljenom 10 milja od grada, i odveo mladog Gerija da vidi bendove koji su tamo redovno nastupali, svirajući pop obrade i kantri vestern melodije. Prisetio se kako ga je otac pozvao da peva sa jednim od bendova kada je imao šest godina. "Pevao sam pesmu koja se zove Sugar Time. To je bilo to. Imao sam šta treba."

Kako meni stalno smeta nepravilan izgovor engleskih reči moram da napomenem da se
Gary Moore
izgovara na američkom engleskom kao Geri Mor i tako se skoro svugde izgovara, osim naravno kod nas
a na britanskom engleskom Gari Mo(r). Ovo r na kraju se proguta.
Znači prezime je Mor, baš kao što su Dorsi (Doors) Dors
Pa, koga interesuje, može da posluša neki intervju izvornih govornika, u najavi bi čuli kako to zvuči. U svakom slučaju, ovde svi znamo o kome se radi, a i dodatne ispravke su moguće kroz konsultaciju sa moderatorima na raspolaganju. 😉

Nakon što mu je otac kupio gitaru od jednog od muzičara, počeo je da uči pesme Shadows i Bitlsa. Sa 11 je svirao sa svojim prvim bendom, Beat Bois-om, koji je nosio moderne frizure i svirao hitove Beatlesa. Njegov prvi profesionalni posao bio je u dablinskom bendu Skid Row, prvobitno u kvartetu sa Phil Linottom na vokalu, iako je Linott dobio otkaz u roku od nekoliko meseci od Moreovog dolaska.

Pa, koga interesuje, može da posluša neki intervju izvornih govornika, u najavi bi čuli kako to zvuči. U svakom slučaju, ovde svi znamo o kome se radi, a i dodatne ispravke su moguće kroz konsultaciju sa moderatorima na raspolaganju. 😉
ne, nemam nameru da menjam pogotovo što su ljudi navikli na onaj izgovor. Ali me uvek brecne i skoro uvek komentarišem ;)

ne, nemam nameru da menjam pogotovo što su ljudi navikli na onaj izgovor. Ali me uvek brecne i skoro uvek komentarišem ;)
Sujeta je čudo.
Dan je dovoljno dug da se mnogo toga novog nauči, i kao donosilac nekog znanja ne treba da se brecneš, nego da ukažeš na grešku i sugerišeš da se ona ispravi.
Ja sam dete kolekcionara svih vrsta nosača muzike, i pravo da ti kažem, i sama sam navikla na Muur slušajući ga.
Od večeras ću se uvek setiti da si ovo napisao i ispravljati sebe dok pravilan izgovor ne postane stvar navike jer mi je to nekako bitno.

Poslednja izmena:
Sujeta je čudo.
Dan je dovoljno dug da se mnogo toga novog nauči, i kao donosilac nekog znanja ne treba da se brecneš, nego da ukažeš na grešku i sugerišeš da se ona ispravi.
Ja sam dete kolekcionara svih vrsta nosača muzike, i pravo da ti kažem, i sama sam navikla na Muur slušajući ga.
Od večeras ću se uvek setiti da si ovo napisao i dugo ispravljati sebe dok pravilan izgovor ne postane stvar navike jer mi je to nekako bitno.
Kod smo već kod toga, zapamti i da se izgovara Elvis Presli (a ne Prisli) ;)

Kod smo već kod toga, zapamti i da se izgovara Elvis Presli (a ne Prisli) ;)
Ajde Mitke, za mene će uvek biti Geri Mur i Elvis Prisli ma koliko tvom svilenkastom sluhu to smetalo ;)

Mislim da je važnija muzika od pravilnog izgovora.
Baš me zanima kako bi neko iz Amerike izgovorio Mita Komita :mrgreen:

Back