Gamzigrad

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Felix Romuliana je izvanredno arheološko nalazište u Srbiji. U selu Gamzigrad, južno od Dunava, 11 km od Zaječara i 238 km od Beograda, na površini od 6,5 ha nalaze se ostaci veličanstvene kasnoantičke carske palate Felix Romuliana, utvrđene velikim odbrambenim zidinama, sa malenim seštougaonim kulama, radi odbrane od upada varvara. Carska Palata Felix Romuliana je izgrađena u raskošnom stilu antičke arhitekture između 297. i 311. godine naše ere, po zamisli rimskog imperatora Gaja Valerija Galerija Maksimijana, nakon pobede nad Persijancima. Izgradnjom carske palate Felix Romuliane, sa ciljem da bude bezbedno boravište, ovaj kraj i njegov osnivač dobijaju veliki značaj. Moćni harizmatični imperator Galerijus je rođen u ovoj raskošnoj palati, /bio zet Cara Dioklecijana/, a posle smrti je sahranjen na obližnjem brdu Magura, udaljenom oko 1 km istočno od palate, gde se i danas nalaze ostaci carskog mauzoleja i spomenika posvećenog Imperatoru i njegovoj majci, uz koju je sahranjen. Kraljica majka Romula je bila paganska sveštenica, po kojoj je palata i naselje nazvano. Imperator Galerije je pred svoju smrt, 30. aprila 311. godine u Nikomediji, doneo Edikt o toleranciji vera, prvi akt u kome se ozakonjuju prava hrišćana, što potvrđuje hrišćansko nasleđe Felix Romulijane.
5508898b3fa39913.jpg

Felix Romuliana - Gamzigrad, Serbia

David’s Been, ovde vas dovodi Felik Romuliana u gradu Gamzigrad, Srbija.
Interesantan video stranca koji je posetio sajt.

upada mi u oči cigla. Totalno sam prevideo da su je rimljani koristili od pamtiveka
ooo koristili su oni i prilitivni beton.
Čini mi se da je to bila mešavina vulkanskog pepla,kreća i vode + filer kao npr pesak ili šut od lomljene opeke ili grnčarije.
Ima hramova iz kasnog rimskog perioda sa kupolama od tog primitivnog rimskog betona koje se i dan dans drže bolje nego moderne.

Back