- Poruka
- 18.758
Da, strah postoji i kod osoba muškog pola, kao i kod osoba ženskog pola. Podjednako su mu skloni i muškarci i žene. Strah od vezivanja je tendencija da se ulazi u kratkojtrajne i površne veze, da bi se izbeglo emocionalno investiranje i neprijatnja osećanja (stid, razočaranost, izdaja, bol, povređenost). Osobe koje imaju strah od vezivanja, često menjaju partnere, čim osete da može doći do vezivanja, oni raskidaju, skloni su seksualnim avanturama, nastoje da izbegnu vezivanje i svaku vrstu inimnosti u kojoj se emocije investiraju i razmenjuju.
Razlozi u odraslom dobu zbog kojih osobe beže od vezivanja su:
-bolni raskid
-duga veza
-prevara
-neki drugi razlog koji je rasturio sjajnu vezu, pa izbegavaju da ponovo budu povredjeni.
-Da bih živeo sa devojkom, moram da imam dosta para, treba da se plate računi, da se hranimo, izdržavamo.
- Moram prvo da nađem dobar posao.
-Moram prvo da se fokusiram na karijeru, posle sve ostalo.
-Počeli bi da živimo zajedno, ali nemamo gde, a nećemo kod mojih ili njenih.
-Ja imam posao, ona nema, čekamo da ona nađe posao.
-Posmatranje nesrećnih brakova poznanika, njihovih promašaja, prevara, načina življenja...
Osobe koje zaziru od emotivnog vezivanja ne plaše se toliko ljubavi koliko negativnih posledica koje ta osećanja mogu da imaju za njih
Gamofobija ili strah od braka,može da potiče iz nespremnosti na kompromise i iracionalnih uverenja o ljubavi i emotivnom odnosu, obrazaca ponasanja stečenih još u detinjstvu.
Ženidba = Kraj života
Detaljnije na : http://www.danas.rs/dodaci/psihologija/strah_od_braka.62.html?news_id=317960
Razlozi u odraslom dobu zbog kojih osobe beže od vezivanja su:
-bolni raskid
-duga veza
-prevara
-neki drugi razlog koji je rasturio sjajnu vezu, pa izbegavaju da ponovo budu povredjeni.
-Da bih živeo sa devojkom, moram da imam dosta para, treba da se plate računi, da se hranimo, izdržavamo.
- Moram prvo da nađem dobar posao.
-Moram prvo da se fokusiram na karijeru, posle sve ostalo.
-Počeli bi da živimo zajedno, ali nemamo gde, a nećemo kod mojih ili njenih.
-Ja imam posao, ona nema, čekamo da ona nađe posao.
-Posmatranje nesrećnih brakova poznanika, njihovih promašaja, prevara, načina življenja...
Osobe koje zaziru od emotivnog vezivanja ne plaše se toliko ljubavi koliko negativnih posledica koje ta osećanja mogu da imaju za njih
Gamofobija ili strah od braka,može da potiče iz nespremnosti na kompromise i iracionalnih uverenja o ljubavi i emotivnom odnosu, obrazaca ponasanja stečenih još u detinjstvu.
Ženidba = Kraj života
Detaljnije na : http://www.danas.rs/dodaci/psihologija/strah_od_braka.62.html?news_id=317960