комшија
Stara legenda
- Poruka
- 96.548
Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, o javnim nastupima predsednika Srbije
Galjina Ognjanov: Aleksandar Vučić je produkt marketinga
Kad razgovaram s kolegama koji se svakodnevno na praktičnom nivou bave marketingom obično smo svi saglasni da je Aleksandar Vučić, u pravom smislu te reči, produkt marketinga.

Piše: Vesna Andrić14. aprila 2021. 08.00 Izmenjeno: 10.48
– Iz njegovih javnih nastupa, kampanja koje vodi kroz medije, posebno kad se radi o plaćenom oglašavanju tokom izbornih perioda, ali i nebrojenim „pseudo“ događajima kakvi su otvaranje novih kilometara puteva, tunela ili novih spratova zgrada u Beogradu na vodi, postovima na Instagramu, očigledno je da Vučić veruje u moć marketinga. Stručno gledano, za to mu se mora odati priznjanje. Ne postoji taj stručnjak za marketing i odnose s javnošću koji bi od bilo kog predsedničkog kandidata napravio ono što je napravljeno od imena i dela Aleksandra Vučića, kada taj kandidat ne bi verovao da mu je marketing potreban i da treba slušati stručnjake – kaže za Danas Galjina Ognjanov, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ekspertkinja za marketing i odnose s javnošću, odgovarajući na pitanje koliko u javnim nastupima predsednika Srbije ima spontanosti, a koliko je reč o dobro osmišljenoj kampanji.
*Kakvu sliku predsednik ostavlja o sebi u javnosti? Mi vidimo da se on predstavlja kao čovek koji puno radi, kako je na njegovim plećima najveći teret, kako su pred njim teške odluke – na konferencijama često uzdiše, briše znoj sa čela, pravi dramske pauze…Citirajući šta navodno o njemu i njegovoj porodici govore njegovi politički protivnici shvatamo da je žrtva politike koju sprovodi. Želi i da nas uveri da je „običan“ čovek, a po mnogo čemu izlazi iz tog okvira, od brendova koje nosi, mirne večeri u porodičnom vinskom podrumu…
– Da se razumemo, ja nisam tipičan predstavnik ciljne grupe Aleksandra Vučića i u tom smislu na mene ti nastupi ne deluju…Hoću da kažem nisu mi naročito verodostojni. Ipak, ako pokušam da na njih gledam očima onih kojima se obraća, onda ste u pravu, apsolutno se predstavlja na način kako kažete. I oni mu zaista veruju, a to kažem jer čujem, neformalno, od istraživača javnog mnjenja. Deluje mi kao da Aleksandar Vučić ima namerno kreirane poruke usmerene ka različitim ciljnim grupama. On se obraća prosečnom građaninu, svom glasaču, kao čovek „iz naroda“, neko ko voli “razgovor uz čašicu“, ko je spreman da sasluša i pomogne, ko mnogo radi da bi drugima bilo bolje…Ali, on se tim brendovima koje nosi na sebi i slikama iz vinskog podruma obraća nekom drugom – onima koji će raditi za njega, na pozicijama koji im je dodelio, a koje mnogi od njih svojim znanjem i kvalifikacijama nisu zaslužili…Nemojte da imate iluzuju, prosečan građanin Srbije ne ume da prepozna te brendove, ne zna koliko koštaju. Takvi brednovi i vinski podrum ne komuniciraju ka toj ciljnoj grupi, već sasvim drugoj. I na kraju, imate aktivne kritičare na Tviteru koji, s druge strane, prepoznaju te brendove i znaju da procene skupoću vinskog podruma. Ali, imaju samo Tviter na kom o tome mogu danima da raspravljaju. Eventualno to prenesu neki nezavisni štampani mediji, neka kablovska televizija, ali čak i to je po mom mišljenju kontraproduktivno. U svemu tome je isključivi dobitnik Aleksandar Vučić. Jer ono što on želi da kaže ide apsolutno precizno ka onima kojima se on obraća, kroz medije koje kontroliše.
*Zašto za to koristi Instagram, a ne Tviter?
– Nije to samo zbog tehničkih mogućnosti objavljivanja fotografija i videa. To je zbog toga što su na Instagramu oni kojima se obraća, dok su Tviter zauzeli protivnici. Dakle, on pošalje poruku onima koji ga podržavaju, a istovremeno je napravi takvom da zaintrigira one protiv. Pritom, ne ulazim u to da li je sama ideja baš njegova ili su to smislili spin doktori koje je angažovao. Ali poenta je da, dok se protivnici sa Tvitera podsmevaju, kritikuju i zgražavaju, u društvu se dešavaju ozbiljne stvari koje prolaze ispod radara – ruše se zgrade, menjaju zakoni, a upravo sada dok mi pričamo o ovom dešavaju se možda najozbiljniji napadi na autonomiju univerziteta od kad je ovaj režim na vlasti. Zato je moj je stav da sve te slike s Instagrama – gde jede pasulj ili lubenicu, drži indeks sa upisanim desetkama ili pije vino u vinskom podrumu – treba jednostavno ignorisati.
link
Председник СНС-а је експонент Берлина. Међутим, однедавно је пао у немилост истог тог Берлина. Диктатор ускоро одлази на ђубриште историје!