Fudbalsko pravilo koje je vise prelilo casu..

• Začetnik teme Začetnik teme Spurs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Spurs

Iskusan
Poruka
5.190
Uvek sam smatrao da je fudbal dobar kakav jeste i da ga netreba menjati,ali na vecerasnjem mecu se videlo i dokazalo da treba i mora da se menja......Igrac je u gol sansi (mozda bi je i promasio ) a odbranbeni igrac ili golman ga ruse....Penal....I sad ekipa pored penala (koja je takodje izgledna gol sansa),sigurnog gola dobijaju na poklon i igraca vise...Tako je bilo i na utakmicama Partizan-Arsenal i Srbija-Francuska..Po mom misljenju ako je vec penal,mislim da je dovoljan zuti a ne direktan crveni,naravno kada se radi samo o najstrozoj kazni,kada je prekrsaj u sesnaestercu,a kada je poslednji igrac srusen van sesnaeserca odmah crveni,bez razmisljanja.Interesuje me i vase misljenje o tome....

Poslednja izmena:
Ovde je po meni potpuno u redu da golman dobije crveni, kad je cista sansa u pitanju i kad je davanje gola vec ocigledno nema potrebe da se to nasilno van pravila igre sprecava...Isto kao i kad treneri u kosarci vicu igracima da ne diraju protivnika koji sam ide ka kosu jer u protivnom sledi namerna licna...jeste malo trulo poredjenje ali to je sustina...ometanje igraca pri ziceru se treba kazniti, bolje da se i golman i defanzivci pomire sa primljenim golo...

Ne...OK..postujem misljenje...ali je po meni prestrogo penal plus iskljucenje,u ovom slucaju igrac je oboren,dali su gol iz penala ...ali zar nije bolje da Gomes ili neko drugi na njegovom mestu bude kaznjen zutim kartonom...Da te podsetim bilo je i takvih situacija,npr. kada je Bozovic uklizao napadacu Ziline koji je izasao sam 1 na jedan.Bozovic je u tom trenutku dobio zuti,Zilina dala gol-mislim posteno...

Uvek sam smatrao da je fudbal dobar kakav jeste i da ga netreba menjati,ali na vecerasnjem mecu se videlo i dokazalo da treba i mora da se menja......Igrac je u gol sansi (mozda bi je i promasio ) a odbranbeni igrac ili golman ga ruse....Penal....I sad ekipa pored penala (koja je takodje izgledna gol sansa),sigurnog gola dobijaju na poklon i igraca vise...Tako je bilo i na utakmicama Partizan-Arsenal i Srbija-Francuska..Po mom misljenju ako je vec penal,mislim da je dovoljan zuti a ne direktan crveni,naravno kada se radi samo o najstrozoj kazni,kada je prekrsaj u sesnaestercu,a kada je poslednji igrac srusen van sesnaeserca odmah crveni,bez razmisljanja.Interesuje me i vase misljenje o tome....

Pricas o utakmici Inter - Totenhem koliko vidim. Penal je bio evidentan jer je igrac Intera izasao sam ispred golmana sa jednim odbrambenim igracem na ledjima, lopta je potkopana i prelece golmana a on kliza sa obe noge u igraca Intera i obara ga u sred sesnaesterca. Cist penal i crveni karton jer je u 100%-tnoj sansi igrac oboren sa evidentnom namerom da se spreci siguran gol. Da vazi to sto si predlozio golmani i zadnji igraci bi mogli uvek pogibeljno da startuju na igraca koji ce dati siguran gol i da se izvuku samo sa zutim kartonom. A sta ako taj isti golman odbrani penal? Gde je tu fer plej? Evo primera: Igrac zaobisao golmana i samo mu preostaje da cusne loptu u gol a ovaj ga u padu hvata za nogu i rusi u sesnaestecu i za to dobija zuti i brani mu penal... I sta cemo onda? Golman je igrac kao i svi drugi i za njega vazi pravilo da ne sme namerno da obara igraca kada je u 100%-tnoj gol sansi. U suprotnom bi fudbal izgubio smisao da se igraci ruse nekaznjeno.

Pricas o utakmici Inter - Totenhem koliko vidim. Penal je bio evidentan jer je igrac Intera izasao sam ispred golmana sa jednim odbrambenim igracem na ledjima, lopta je potkopana i prelece golmana a on kliza sa obe noge u igraca Intera i obara ga u sred sesnaesterca. Cist penal i crveni karton jer je u 100%-tnoj sansi igrac oboren sa evidentnom namerom da se spreci siguran gol. Da vazi to sto si predlozio golmani i zadnji igraci bi mogli uvek pogibeljno da startuju na igraca koji ce dati siguran gol i da se izvuku samo sa zutim kartonom. A sta ako taj isti golman odbrani penal? Gde je tu fer plej? Evo primera: Igrac zaobisao golmana i samo mu preostaje da cusne loptu u gol a ovaj ga u padu hvata za nogu i rusi u sesnaestecu i za to dobija zuti i brani mu penal... I sta cemo onda? Golman je igrac kao i svi drugi i za njega vazi pravilo da ne sme namerno da obara igraca kada je u 100%-tnoj gol sansi. U suprotnom bi fudbal izgubio smisao da se igraci ruse nekaznjeno.

Ne pricam o utakmici Inter-Tottenham vec sam jr samo naveo primer isto kao sto sam pomenuo i utakmice Partizan-Zilina,Partizan-Arsenal i Srbija-Francuska....Sto se tice penala,bio je i pravedno je dosudjen....OK je za sve to sto si rekao ali moze da se gleda to i ovako,Samak izlazi sam pred Stojkovica a ko tu moze da garantuje da bi lopta zavrsila u golu...Stojke je prethodno branio takve sanse Vilsiru i Arsavinu....ali ga Jovanovic obara i dobija crveni.....i jos da su dali gol pored iskljucenja pa gde ce ostrije i teze kazne....Isto je bilo i u situaciji sa Zigom,izasao je sam pred gol Lorisa,Loris ga je oborio ali ko bi mogao da garantuje da bi Ziga zatresao mrezu (sa nekog ugla se vidi da mozda penal nije ni postojao ;) ) a Francuska je zbog toga primila gol i izgubila jednog igraca....Ja sam samo hteo da cujem misljenje,i pogledam da li ima neko da se slaze samnom da je to prestroga kazna,da je potreban zuti pored penala kada je igrac oboren u sesnaestercu (naravno ne o ostrim startovima gde se noge lome i gde postoji mogucnost da se protivnicki igrac povredi),ali posto vidim da sam jedini koji tako misli ocigledno da nisam u pravu....

U tom slucaju se stite igraci koji izlaze sami pred gol, ukoliko bi ga rusio neko da spreci siguran gol i izvuce se samo sa zutim to ne bi bio fer plej. Dzaba ceo trud da se da gol kada moze neki mesar da ti odsece nogu pred golom i da dobije samo zuti. Tako se stite tehnicki potkovani igraci od onih koji igraju samo na snagu. Zamisli Mesija koji predribla cetvoricu igraca i golmana i dodje Gatuzo i slomi mu noge pred golom... Sto se tice Zigica i Francuske penala nije ni bilo jer je Loris samo prosao pored njega i nije ga ni dodirnuo... e sad sto je sudija naseo to je druga stvar.

Poslednja izmena:
Sto se tice situacija kada golman napravi faul, ja tu ne bih davao crveni. Kao sto kaze Spurs, dovoljna je kazna penal. Klasicni primeri su situacije kada igrac za stotinku bude brzi od golmana, samo je sutne pored njega (a lopta inace ide jako u gol aut), zatim pada jer golman nije mogao da se zaustavi. To nije posteno.

Sto se tice meca Totenhem Inter, tu je malo drugacije, ali nisam ni to da bude crveni. Golman opet nije mogao da se zaustavi. Dalje, nije isao da obori igraca, vec je gledao da mu odbrani. E sad, splet okolnosti je da je napadac preleteo preko njega, a golman uklizao vise nego obicno...

Dzaba ceo trud da se da gol kada moze neki mesar da ti odsece nogu pred golom i da dobije samo zuti. Tako se stite tehnicki potkovani igraci od onih koji igraju samo na snagu. Zamisli Mesija koji predribla cetvorisu igraca i golmana i dodje Gatuzo i slomi mu noge pred golom...

Ma za to OK...za to se i van sesnaesterca daje crveni karton,za brutalne startove nemam dileme...U posledje vreme me nervira da kad golman i igrac trce ka lopti (npr.Zigic sa Lorisom i Bijebeni sa Gomezom) i igrac stigne pre golmana i pada preko njega...Za to mislim da je dovoljan zuti karton pored penala,isti slucaj mislim da bi trebao da bude sa Markom Jovanovicem,covek je samo povukao Samaka a ovaj pao ko sveca...

Sto se tice situacija kada golman napravi faul, ja tu ne bih davao crveni. Kao sto kaze Spurs, dovoljna je kazna penal.Klasicni primeri su situacije kada igrac za stotinku bude brzi od golmana, samo je sutne pored njega (a lopta inace ide jako u gol aut), zatim pada jer golman nije mogao da se zaustavi. To nije posteno.

Na to sam i mislio...Vec sam spomenuo mec Partizan-Zilina gde je Bozovic zakasnio i oborio protivnickog napadaca a za to dobio zuti karton,tako je isto bilo i na mecu Srbija-Austrija,kada je Danko Lazovic oboren a golman kaznjen sa zutim kartonom....Bilo bi stvarno mnogo da je tada pored penala pokazao crveni...

U potpunosti si u pravu....Do sinocne utakmice i meca Partizan-Arsenal nisam ni razmisljao o tome....Nazalost,tek kad se nesto desi uvidjamo greske i komentarisemo o necemu....Niko nije ni govorio o huliganima i prekidu derbija do onoga u Djenovi...Niko nije ni razmisljao o mogucim zrtvama na stadionu i oko njega do meca sa Milvolom...Ja ovim ne zelim da kazem da je Tottenham ostecen,ili da hocu da umanjim Interovu pobedu,sta vise cestitam im na zasluzenoj pobedi...Pravila su takva tako da i sudiji nemam nista da prigovorim....Samo sam hteo da cujem svacije misljenje jer ja mislim da je ovde prestroga kazna a nije ni tajna da Platini i Blater spremaju da u fudbal unesu neku novinu (govori se o 6 sudija,o ukidanju ofsajda i produzetaka,o zlatnom golu itd).

mislim da treba stititi vestinu kad god je to moguce
vestina je i to da igrac dodje 2 stotinke pre golmana do lopte i ako ga ovaj obori u naletu (to nije fudbalska vestina) da se da direktni crveni
u interesu fudbala je da on bude sto atraktivniji i da se forsira napadacki fudbal sa sto vise golova (zato su stadioni u Nemackoj i Holandiji tako puni), a ovo pravilo upravo stiti napadaca i napadacki fudbal
pravilo koje se meni ne svidja je da je svaki start sa ledja faul
ako igrac protivnicke ekipe izbije loptu igracu sa ledja, a da pre toga nema kontakta, to je vestina koju treba postovati, a ne sankcionisati
sa druge strane sasvim je OK da svaki faul sa ledja bude zuti karton, sto se mene tice moze i crveni

mislim da treba stititi vestinu kad god je to moguce
vestina je i to da igrac dodje 2 stotinke pre golmana do lopte i ako ga ovaj obori u naletu (to nije fudbalska vestina) da se da direktni crveni
u interesu fudbala je da on bude sto atraktivniji i da se forsira napadacki fudbal sa sto vise golova (zato su stadioni u Nemackoj i Holandiji tako puni), a ovo pravilo upravo stiti napadaca i napadacki fudbal
pravilo koje se meni ne svidja je da je svaki start sa ledja faul
ako igrac protivnicke ekipe izbije loptu igracu sa ledja, a da pre toga nema kontakta, to je vestina koju treba postovati, a ne sankcionisati
sa druge strane sasvim je OK da svaki faul sa ledja bude zuti karton, sto se mene tice moze i crveni

Pa nije svaki start s ledja faul. Sa ledja je uvek faul ako igrac pored lopte zakaci i igraca (verovatno si na to mislio). Desava se da izbije loptu, evo malo pre je Dzo Kol to uradio Kanavaru, pa nije bio faul.

Sto se tice teme, ponavljam, meni je bezveze da, pored te vestine koju Crni pominje (da igrac za stotinku bude brzi od golmana) se da crveni karton za situaciju u kojoj lopta odlazi u gol aut, tj. bezi napadacu.

prekrsaj je prekrsaj i isto se sankcionise bez obzira gde je nacinjen! zasto ne penal i igrac vise? pravila svi znaju, i svako od njih zna kakva je kazna ako se to uradi! a pitanje je da li bi penal pogodio ili sansu realizovao!
mislim da se moze polemisati na tu temu ali se uvek moras vratiti na Urugvaj-Gana i Suarezovo igranje rukom! klasican primer. sam potez je za osudu jer je duh igre fair play a on se ovde nije ispostovao, a sankcija je takva kakva je bila! to je posteno ili ne? zavisi iz cijeg ugla gledas!

prekrsaj je prekrsaj i isto se sankcionise bez obzira gde je nacinjen! zasto ne penal i igrac vise? pravila svi znaju, i svako od njih zna kakva je kazna ako se to uradi! a pitanje je da li bi penal pogodio ili sansu realizovao!
mislim da se moze polemisati na tu temu ali se uvek moras vratiti na Urugvaj-Gana i Suarezovo igranje rukom! klasican primer. sam potez je za osudu jer je duh igre fair play a on se ovde nije ispostovao, a sankcija je takva kakva je bila! to je posteno ili ne? zavisi iz cijeg ugla gledas!

To jeste...ali mora da se pravi razlika u takvom penalu i iskljucenju od npr. Jovanoviceg gde je Stojke vec stigao da izadje na Samaka i zatvori mu ugao ali ga je Jovanovic oborio....Stojke je kasnije odbranio penal ali je isto tako mogao da intervenise i u onoj situaciji ali je Jovanovic iskljucen i to je resilo ishod meca...Kad moze da se pravi razlika u situaciji kada lopta pogadja u ruku igraca u sesnaestercu da li je penal ili ne,a zavisi da li je taj udarac mogao da zavrsi u golu,da li je ruka bila u prirodnom polozaju ili se nalazila iznad grudi moze valjda da se razgranici da li je ako je igrac poslednji srusen u sesnaestercu pored penala i za iskljucenje...Kao sto je rekao dulebass,igrac za trenutak stize loptu ispred golmana a ona sigurno odlazi u gol-aut ali ga golman koji nemoze da se zaustavi rusi....pa zar je moguce da i za takvu situaciju je propisana kazna iskljucenja i jedanaesterca...

Nije nista sprono, to je pravilo, samo ja smatram da treba da se menja.

ma dobro to, nemam neko mišljenje, možda si u pravu, ali šta kad igrač namerno rukom spreči da lopta uđe u gol, kao onaj na urugvaj-gana?
ali ov je već za preispitivanje http://www.mondo.rs/s186740/Fudbal/Golman_a_glumi_pomocnog_sudiju.html

Pinto je na meču trećeg kola Lige šampiona, navodno, zviždao da bi naveo fudbalera Kopenhagena da misli da je u ofsajdu!

Centarfor danske ekipe Sezar Smit trčao je prema golu u 26. minutu utakmice, ali se zaustavio jer je pomislio da je čuo pištaljku. Francuski sudija Stefan Lanoj dozvolio je da se igra nastavi, ali nije pokazao žuti karton Pintu zbog obmane.

Komisija može da suspenduje iskusnog golmana na najmanje dva meča ako se utvrdi da je postupao "sa očiglednom namerom da izazove bilo kog učesnika meča da napravi netačnu odluku".
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Jel ovo moguće? pravila uefa su toliko debilna, da ne mogu verujem :dash:

ali, mislim najbanalnije pravilo je da brojevi na dresu ne smeju da idu preko pruga :dash: Sećate kad je Partizan 2003 u LŠ morao da nosi one posrane bele čaršave na leđima na crveno-plavoj garnituri... a pitam se zašto su beli brojevi manje uočljivi na prugama, od plavih brojeva na beloj podlozi :think:

Правила су окоштала и одавно превазиђена. На страну што је и сам пенал престрога казна за 95 одсто случајева у којима је досуђен. Поента је да свако искључење практично моментално уништава утакмицу. Да би се заштитила игра искључења треба избегавати и наравно да је бесмислено искључити голмана у ситуацији која је мање-више уобичајена у фудбалу. Евентуално голмана искључити са правом замене.

По мени, постојећа правила о искључењу би требало да буду још строжије примењивана, али да се уведе искључење са правом замене. С тим да би број замена био ограничен, наравно. На пример: два намерна ("паметна") фаула = искључење, с тим да се екипи за толико смањује број играча које укупно сме да измени, тј, ако по садашњим правилима сме да замени три играча, после искључења с правом замене моћи ће да замени још два, итд.

Slažem se s tobom

Back