Frontend development skills

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Hajd neka mi neko od vas napiše šta se podrazumeva pod time da neko bude frontend developer. Kojim redom da uči? Negde sam video da je išlo tipa:
HTML, CSS, basic javascript, CSS responsive, javascript advanced i onda se ne sećam šta dalje.

Ти би одмах да будеш developer? 😁
Ja se zajebavam sa backend-om duže jer me je jaaaako iritiralo sve to sa responsive glupostima. Pipkanje oko piksela, ode ceo sajt u k.
Ali rekoh sebi, pa to su samo pravila koja se uče, ne treba tu logika kao za programiranje. Tako da sam rešio da pokušam.
valjda HTML, CSS, Javascript i neki framework za to
html znam, js znam manje više ali se valja obnoviti. CSS elementarne stvari, ali to sam sve pozaboravio. Responsive nisam nikada znao.

Znam da se traži. To nekada nije imalo mnogo značaja kada sam ja to učio, kao klinac. Sada je to podrazumevano. Mnogo sam ispao iz te materije jer je to napredovalo, a ja se nisam usavršavao. Koji ti framework koristiš*?
Koristim React, najvise je trazen trenutno... samo sto je React tacnije biblioteka, u procesu sam ucenja i Next.js frameworka koji se nadovezuje na React

Пробај Bootstrap ако ти је само до front-enda и resposivnes-a. Лак је за учење, може за једно поподне да се сконта суштина како распоређује елементе.

Нпр, пробај да мењаш ширину екрана да видиш како их сам пресложи:
https://www.w3schools.com/bootstrap4/tryit.asp?filename=trybs_grid_medium_auto&stacked=h

Пробај Bootstrap ако ти је само до front-enda и resposivnes-a. Лак је за учење, може за једно поподне да се сконта суштина како распоређује елементе.

Нпр, пробај да мењаш ширину екрана да видиш како их сам пресложи:
https://www.w3schools.com/bootstrap4/tryit.asp?filename=trybs_grid_medium_auto&stacked=h
Želim opsežnije da naučim. Znam za bootstrap. Koristio sam ga neko vreme (pre nekoliko godina) kada sam testirao responsive koncept i koliko je zapravo lako kada ti oni podele stranicu na 12 kolona, a ti samo centriraš. Bukvalno pamtiš klase koje su oni već napisali umesto da pišeš od nule.

Hajd neka mi neko od vas napiše šta se podrazumeva pod time da neko bude frontend developer. Kojim redom da uči? Negde sam video da je išlo tipa:
HTML, CSS, basic javascript, CSS responsive, javascript advanced i onda se ne sećam šta dalje.
HTML, CSS, JS i pozeljno je da znas da se solidno snalazis u photoshopu jer nece svaka firma posebno da placa web dizajnera.

i obavezno procackaj responsive jer su sad svi sajtovi responsive.

kako mislis nikada za sajt a radio si banere?

u sustini osnovna razlika je kad kreiras sto za web koristis pixele a za stampu milimetre i za web ti nije bitna rezolucija, za stampu jeste.

ostalo je manje vise isto.
Ma nisu baneri bili za sajt, nešto sam drugo čačkao, davno još.
Znam da su za web pixeli xD

Ali je ogroman problem u sledećem, a to mene jako nervira. Imam problem u razlikovanju nijansi crvene i zelene. A kao neko ko pravi sajtove, to je ipak problem, zar ne? :D

Back