Front End Web Developer?

souljaboy

Početnik
Poruka
8
Pozdrav za sve forumase,
Interesuje me da li buduci "front end developer" mora da ima neko zvanicno obrazovanje u tom polju i koji fakulteti ili visa skola nude najbolju podlogu za ovaj
smjer ili je prosto potrebno savladati neke vjestine (html,css,js,jquery,ajax..itd.)? Koliko je realno dobiti posao u nekoj firmi bez fakultetske diplome?

Savladati neke vestine je obavezno bez obzira imao skolu u tom polju ili ne.
Mislim da je skola svakako dobrodosla i daje prednosti pored onog ko nema istu u toj oblasti ali je znanje najbitnije.Ako savladas odredjene vestine i to pokazes kroz neki portfolio,prezentaciju te kasnije na razgovoru...niko ti nece puno gledati u diplomu.

Inace se za front-end developera uvek spominju (html,css,js) ali mislim da je to preblago receno.
Ako zaista zelis da uspes onda je ovo ROADMAP koji bi trebalo da ucis.

Savladati neke vestine je obavezno bez obzira imao skolu u tom polju ili ne.
Mislim da je skola svakako dobrodosla i daje prednosti pored onog ko nema istu u toj oblasti ali je znanje najbitnije.Ako savladas odredjene vestine i to pokazes kroz neki portfolio,prezentaciju te kasnije na razgovoru...niko ti nece puno gledati u diplomu.

Inace se za front-end developera uvek spominju (html,css,js) ali mislim da je to preblago receno.
Ako zaista zelis da uspes onda je ovo ROADMAP koji bi trebalo da ucis.

Uzeo si mi rec iz usta ; Roadmap je idealan da bi neko znao sta treba da uci i sta ti je potrebno

Sa znanjem je realno dobiti posao bilo gde. Moraš se malo interesovati, istražiti šta se najviše traži danas. Onda se odlučiš za nešto. Onda prati šta je sve neophodno da ovladaš znanjem ciljane oblasti. Obavezno uči neki framework. Bar jedan. (ali da je tražen)

Javascript je meni teži bio od C++ i C#. Neverovatno je koliko tu ima "mina". Meni ni danas nije baš najjasnije na koji objekat se odnosi this, ako ne pogledam ponovo u knjigu. Implicitne konverzije takođe... Dobra stvar je što ti te finese u svakodnevmom programiranju najčešće nisu potrebne i što framework-ovi, ekosistemi, okruženja i slično to ne koriste preterano. Recimo React i Node.js.

Javascript je veoma otvoreniji jezik za rad ali to stvara mogućnost grešaka.
this se odnosi na sam objekat. Rad sa unutrašnjim delovima. Postoje i funkcije koje mogu imati this, ali koje vraćaju objekat i može funkcija zato sadržati this. Uvek je teško pohvatati. Ako znaš engleski, izvoli:
https://javascript.info/object-methods

Da ne širimo priču, šta this predstavlja zavisi od mnogo čega: da li je funkcija pozvana sa new, sa call, apply, zadatim kontekstom, "zanemareni this"....Lako se zaletim dok kodiram.

Nisam to ni rekao. Meni je JS bio teži za učenje od C++, drugima verovatno nije.Kako kome... Verovatno je to zbog toga što sam ja prvenstveno C/C++ a ponajpre C# programer. JS , sam jednostavno morao da učim zbog prirode posla.
Ne znam, JS meni deluje pojednostavljeno. Nisam nesto mnogo radio u njemu, uglavnom skriptovanje za igre ali uporedi recimo
jednostavan poziv getElementById u JS i ovo:

Kod:
g_pIWebBrowser2->get_Document(&pHtmlDocDispatch);
        if(!pHtmlDocDispatch)goto lv;
        pHtmlDocDispatch->QueryInterface(IID_IHTMLDocument3,(void**)&pHtmlDoc);

IHTMLElement *pElem=NULL;
        MSCVT::AutoRelease<IHTMLElement> arhe(pElem);

CComBSTR ccbstrSecName = L"MeniTrgovanje1_NazivEmitenta1_Label1";
        if(pHtmlDoc->getElementById(ccbstrSecName,&pElem),pElem == NULL)
        {
            // TRACE("Security Name not found!");
            goto lv;
        }
        BSTR bstrSecName = NULL;
        pElem->get_innerText(&bstrSecName);
        msf.first.sSecName = W2A(bstrSecName);
        tmp += msf.first.sSecName + "\r\n";
        SysFreeString(bstrSecName);
        pElem->Release();
        pElem = NULL;

CComBSTR ccbstrSecSymbol = L"MeniTrgovanje1_NazivEmitenta1_Label4";
        if(pHtmlDoc->getElementById(ccbstrSecSymbol,&pElem),pElem == NULL)
        {
            // TRACE("Security Symbol not found!");
            goto lv;
        }

Stvar je u tome da u JS nema sta da se razumeva, bar po meni.

Js je napravljen za browser zato je toliko i pojednostavljeno 'getElementById()' ali kad su u pitanju neke druge stvari ne znam bas.

Js je u pocetku bio izuzetno lak,mozemo da kazemo smesno lak,prost i ogranicen.Tada su se svi spredali na racun javascripta,tada su postojali programi i dodatci koji blokiraju js itd...
No danas je druga prica...ja u istu korpu sa js-om stavljam (vanilla js,node,react,vue,angular,electron,cordova,phaser...) tu se prica dosta zakomplikovala.Javascript nije postao tezak nego preopsiran.Kad krenes da ucis nikad kraja i uvek ima nesto novo sto je u medjuvremenu izaslo.

Pozdrav za sve forumase,
Interesuje me da li buduci "front end developer" mora da ima neko zvanicno obrazovanje u tom polju i koji fakulteti ili visa skola nude najbolju podlogu za ovaj
smjer ili je prosto potrebno savladati neke vjestine (html,css,js,jquery,ajax..itd.)? Koliko je realno dobiti posao u nekoj firmi bez fakultetske diplome?
HTML i CSS ćeš naučiti za tri dana, JavaScript je ispočetka grozan, ali postaje lakši brže nego što misliš. Faks ti ne treba za bilo koji programerski posao osim machine learning.

Čuj, što više budeš tipkao u VS Code, a manje gledao predavanja, to ćeš brže naučiti dati jezik. Znači, predavanja dva sata dnevno, ‘rvanje u code editoru četiri. Ne žuri, i pogotovo da obratiš pažnju na OOP.

Ukratko:

HTML, CSS, Vanilla JS, React i Node. Pet sati dnevno, godinu dana. Svaka kompanija će te vući za rukav.

The Net Ninja je izvrstan YT kanal za početnike.

Poslednja izmena:
HTML i CSS ćeš naučiti za tri dana, JavaScript je ispočetka grozan, ali postaje lakši brže nego što misliš. Faks ti ne treba za bilo koji programerski posao osim machine learning.

Čuj, što više budeš tipkao u VS Code, a manje gledao predavanja, to ćeš brže naučiti dati jezik. Znači, predavanja dva sata dnevno, ‘rvanje u code editoru četiri. Ne žuri, i pogotovo da obratiš pažnju na OOP.

Ukratko:

HTML, CSS, Vanilla JS, React i Node. Pet sati dnevno, godinu dana. Svaka kompanija će te vući za rukav.

The Net Ninja je izvrstan YT kanal za početnike.
The Net Ninja je doktor ali mu je Node kurs malo zastareo. Mozda je bolje pronaci na Udemy neki dobar Node kurs. Ali sto se tice nacina objasnjavanja i iznosenja materije, odlican je, jedan od najboljih.

Back