Frojdova teorija Erosa i Tanatosa

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.666
Ova teorija kaže da je svo ljudsko ponašanje vođeno instinktima života i smrti

Teorija Erosa i Tanatosa Sigmunda Frojda, poznata i kao teorija nagona života i smrti, evoluirala je tokom njegovog života i karijere. U početku je opisao klasu nagona poznatih kao životni instinkti za koje je verovao da su odgovorni za veći deo našeg ponašanja. Na kraju, međutim, Frojd je verovao da životni instinkti sami po sebi ne mogu da objasne svo ljudsko ponašanje.

1707345468848.png

Rasprava na ovu temu je započeta na LJISu, ali ja ne bih da tamo mračim o smrti:)
Zato evo ovde.

To je nešto što mi je nekako blisko, tj. mislim da je tačno, pisao sam već o tome.
Ja to nekako vidim da postoje dve večne, da kažem, pojave. Bog, koji je večan, i ništavilo, tj. nešto što Kinezi zovu Tao, iz kojeg Bog stvara. Što reče Berđajev, sloboda ima korene u ništavilu.
I ovi stihovi su mi nekako za razmišljanje:
'Ako si od dana: Idi u dan; ako si od noći: Idi u noć.' Raša Livada

Objavljivanjem svoje knjige "S one strane principa zadovoljstva ja i o" 1920. godine, Frojd je zaključio da svi instinkti spadaju u jednu od dve glavne klase: nagone života i nagone smrti - koje su drugi psiholozi kasnije nazvali Eros i Tanatos. Saznajte više o Frojdovoj teoriji Erosa i Tanatosa, uključujući i ono što drugi misle o tome.

Pogledajte prilog 1495454

Pa da, ID ili Ono, to je ono dete u nama, ali i ono nešto što nije sasvim svesno, no dolazi do izražaja stalno kroz naše omaške u govoru, kroz neke osećaje. Sad, neki ljudi gaje dobar odnos prema svome nesvesnom Idu, a neki potiskuju te sadržaje, no to im se obije o glavu.

Eros je životna sila, tu je negde i seksualni nagon, nagon za zadovoljstvom, koji često nadjačava naše Ego, tj Ja. Igra Ega i Ida je zanimljiva. Ali i kroz eros provejava Tanatos, destrukcija, i ima i onih koji su svesni kako kada se ta linija između njih otvori izlaze razni zanimljivi sadržaji, posebno tokom sexa na primer, ukoliko su ljudi na tom nivou da prestanu da se posebno kontrolišu..

Ali mene ovo podseti na operatore kreacije i anihilacije ;)

Ova teorija kaže da je svo ljudsko ponašanje vođeno instinktima života i smrti

Teorija Erosa i Tanatosa Sigmunda Frojda, poznata i kao teorija nagona života i smrti, evoluirala je tokom njegovog života i karijere. U početku je opisao klasu nagona poznatih kao životni instinkti za koje je verovao da su odgovorni za veći deo našeg ponašanja. Na kraju, međutim, Frojd je verovao da životni instinkti sami po sebi ne mogu da objasne svo ljudsko ponašanje.

Pogledajte prilog 1495443

Rasprava na ovu temu je započeta na LJISu, ali ja ne bih da tamo mračim o smrti:)
Zato evo ovde.
LJ.

Љ.

Objavljivanjem svoje knjige "S one strane principa zadovoljstva ja i o" 1920. godine, Frojd je zaključio da svi instinkti spadaju u jednu od dve glavne klase: nagone života i nagone smrti - koje su drugi psiholozi kasnije nazvali Eros i Tanatos. Saznajte više o Frojdovoj teoriji Erosa i Tanatosa, uključujući i ono što drugi misle o tome.

Pogledajte prilog 1495454
Није тако једноставно.
Иако јесте Ја+о.

Ја више волим јој.
Енглески је џој.

Иако је веома чудно задовољство кад ти је јој Боже одговор на сваку парадоксну помисао борбе Ја с Ја уз 0.

Ја²+0

Није нула, него појам броја и појава.
Може бити судар тисућу инпута и једног момента у мојој борби да одбијем(ово ја) или прихватим (оно ја) интеракцију појаве или појма са нултим кодом бројања вредности.

У живој интеракцији, нема тога јер ниси сам. Ту важе правила круга двоструке пирамиде.

Poslednja izmena:

Back