Frojdova psihoanaliza seksualnosti

Disko Kauč

Elita
Poruka
24.596
Koje su četiri faze svakog hjumana po Frojdu, da čujem? :lol: Šta znate o tome?

U svakom slučaju ja bih istakla sledeće. Deci se budi seksualnost mnogo ranije pre puburteta. U tragovima. Kad tad će dete doći i pitaće vas nešto tipa "a što komšinica Jana ima veliki stomak". Preporučuje se da u ovakvim situacijama ne idete sa celokupnom pričom (spermatozoid je oplodio jajnu ćeliju) već da suptilno ispitate dete šta ono zna o tome. "A šta ti misliš, maleni/malena?". Jer dete je sigurno već malo i razmišljalo o tome i do nekih zaključaka došlo. Zašto je to bitno? Zato što tako podstičete njegov intelekt što je važnije od toga da dete zna celu priču koja mu u tim godinicama i nije od nekog značaja. Buđenje seksualnosti je odličan period i za buđenje intelekta.
Tako, kada ispitate dete šta ono misli vi mu ubacujete još neku informaciju, tipa pokazujete mu smer, kako bi ono nastavilo da samostalno razmišlja. Po svoj prilici, a bili smo deca, ono će izuzetno razmišljati o svemu tome, jer će prirodno buđenje seksualnosti jednostavno da ga navodi.

Kako ste vi postupali sa decom u ovom periodu?
Kako biste postupali ---II---?

Kakva su vam pitanja postavljali?

Poslednja izmena:
nema potrebe ništa forsirati ali je bitno ne praviti tabu od seksa. Deca nauče sama, pogotovo danas uz internet.
Ranije su se deca igrala doktora i sličnih igara gde su istraživala seksualnost.
Nisam siguran zašto deci danas uteruju seksualno obrazovanje u školi? Ne znam koja je to grupa dece koja nema prestavu o čemu se radi? Nagadjam, ona gde su roditelji veliki vernici?

...Nisam siguran zašto deci danas uteruju seksualno obrazovanje u školi? Ne znam koja je to grupa dece koja nema prestavu o čemu se radi? Nagadjam, ona gde su roditelji veliki vernici?
Pa nekim roditeljima je neprijatno da o tim temam razgovarju sa decom iako nisu religiozni...Neki roditelji su ubeđeni da je najbolje rešenje da im ne odgovore na ni jedno pitanje i udare im neku kaznu ili posrame ih ako pokrenu tu temu pošto su i njihovi rodetelji tako radeli...Neki roditelji ne znaju kako da deci objasne kako se pravilno koristi kontracepcija(to je zastrašujuće koliko odraslih ljudi misli da kondom ide pri kraju odnosa a ne na početku) i koji su simptomi nekih sekualno prenosivih bolesti i kome se obratiti...
To su samo neki razlozi zašto je bolje da se to uči u školi...
A i kad se to pretvori u lekcije nekako se izgubi onaj osećaj kao da je to nešto o čemu ne sme da se govori na glas...

Pa nekim roditeljima je neprijatno da o tim temam razgovarju sa decom iako nisu religiozni...Neki roditelji su ubeđeni da je najbolje rešenje da im ne odgovore na ni jedno pitanje i udare im neku kaznu ili posrame ih ako pokrenu tu temu pošto su i njihovi rodetelji tako radeli...Neki roditelji ne znaju kako da deci objasne kako se pravilno koristi kontracepcija(to je zastrašujuće koliko odraslih ljudi misli da kondom ide pri kraju odnosa a ne na početku) i koji su simptomi nekih sekualno prenosivih bolesti i kome se obratiti...
To su samo neki razlozi zašto je bolje da se to uči u školi...
A i kad se to pretvori u lekcije nekako se izgubi onaj osećaj kao da je to nešto o čemu ne sme da se govori na glas...
onda treba roditelje u večernju školu da ih nauče kako da pričaju sa svojom decom!
Ja sam čvrstog stava da je to moja stvar (i obaveza) kako ću dete na vaspitavam. Neću da ga samo gurnem na ulicu da se snadje niti ću da čekam da mi država nauči dete elementarnim stvarima o životu.

onda treba roditelje u večernju školu da ih nauče kako da pričaju sa svojom decom!
Ja sam čvrstog stava da je to moja stvar (i obaveza) kako ću dete na vaspitavam. Neću da ga samo gurnem na ulicu da se snadje niti ću da čekam da mi država nauči dete elementarnim stvarima o životu.
pa ne znam koliko bi to vredelo ako su roditelji ubeđeni da nekako mogu da sakrijnu od dece činjenicu da sekualitet i bilo šta vezano za njega uopšte postoji...mislim,to je totalna glupost da neko misli da je to moguće,ali nažđalost ima ljudi koji to misle...

Ali da,nabolje bi bilo kada bi roditelji hteli ili znali da deci objasne sve to...al jbg...

Koje su četiri faze svakog hjumana po Frojdu, da čujem? :lol: Šta znate o tome?

U svakom slučaju ja bih istakla sledeće. Deci se budi seksualnost mnogo ranije pre puburteta. U tragovima. Kad tad će dete doći i pitaće vas nešto tipa "a što komšinica Jana ima veliki stomak". Preporučuje se da u ovakvim situacijama ne idete sa celokupnom pričom (spermatozoid je oplodio jajnu ćeliju) već da suptilno ispitate dete šta ono zna o tome. "A šta ti misliš, maleni/malena?". Jer dete je sigurno već malo i razmišljalo o tome i do nekih zaključaka došlo. Zašto je to bitno? Zato što tako podstičete njegov intelekt što je važnije od toga da dete zna celu priču koja mu u tim godinicama i nije od nekog značaja. Buđenje seksualnosti je odličan period i za buđenje intelekta.
Tako, kada ispitate dete šta ono misli vi mu ubacujete još neku informaciju, tipa pokazujete mu smer, kako bi ono nastavilo da samostalno razmišlja. Po svoj prilici, a bili smo deca, ono će izuzetno razmišljati o svemu tome, jer će prirodno buđenje seksualnosti jednostavno da ga navodi.

Kako ste vi postupali sa decom u ovom periodu?
Kako biste postupali ---II---?

Kakva su vam pitanja postavljali?

Na RTS-u su emitovali neki crtani film na tu temu kada sam bio klinac.
Decko i devojcica bi otisli kod bake koja bi im pricala o tome.
Bilo je sve lepo iscrtano sa dozom komike kako bi decju um to bolje prihvatio.
Sjajna stvar ako bi se nasla.

Nisam bas siguran kako bih postupio ali price o rodi i kupusu su mi smesne sada, dok sam bio klinja bilo mi je sumnjivo i zanimalo me je gde to rode nalaze tu silnu decu.
Tvoja ideja je :ok:

Što se tiče crtanih, uvek se setim onog japanskog (Dragon Ball?) kako god, u kojem jedan od glavnih likova voli da njuši devojačke gaćice. Uopšte ne preterujem, gledala sam (i čitala titlove) svojim očima.
Sećam se da sam imala neprijatnost da objasnim svom sinu, velikom fanu crtanog, zašto taj stari, sedi čika, voli da njuši gaćice devojčica.
Sebi sam opravdala da je japanska kultura drukčija. I tim sam "opravdanjem" zadovoljna i dan danas.
Babe i žabe.
Frojd se očito ne prima na japansku kulturu, a i što bi?

Jedna od mojih omiljenih. Iz više razloga :mrgreen:
Kad sam bila negde u sedmom osnovne, ta mi se knjiga izuzetno dopala, na prvo čitanje. Nije mi se dopala u celini, jer su me bunili primeri s kojima se nisam slagala (čak ni u sedom osnovne), ali mi se dopala ideja u celini. Posle par godina prestala mi se dopadat i ideja, naročito kad sam čula da je ceo projekt neslavno propao. Zovite me tradicionalnom kozom (jarcem :mrgreen:) ali teško mi je da ko istinu uklesanu u kamenu prihvatim projekt koji je - propao.

Kad sam bila negde u sedmom osnovne, ta mi se knjiga izuzetno dopala, na prvo čitanje. Nije mi se dopala u celini, jer su me bunili primeri s kojima se nisam slagala (čak ni u sedom osnovne), ali mi se dopala ideja u celini. Posle par godina prestala mi se dopadat i ideja, naročito kad sam čula da je ceo projekt neslavno propao. Zovite me tradicionalnom kozom (jarcem :mrgreen:) ali teško mi je da ko istinu uklesanu u kamenu prihvatim projekt koji je - propao.

Neke ideje su genijalne
A neke previše liberalne
Ali dobro je pročitati 😊

Neke ideje su genijalne
A neke previše liberalne
Ali dobro je pročitati 😊
Slažem se apsolutno, dobro je pročitati. I stvarno, neke su ideje revolucionarne čak i za današnje doba, dok su nek skroz omašile.

Ne sećam se cele knjige bukvalno paraf po paraf (nisam je čitala posle osnovne škole), ali sećam se da mi nije bila skroz jasna ideja o ostavljanju momka nepismenog do njegove 15-e, jer pre toga nije hteo da se uči čitati i pisati. Mislim da je taj momak naposletku uspeo u životu, ali izuzetak ne potvrđuje pravilo. Uopšte, cela ideja Samerhila mi je, čak i onda, ko tinejdžeru, bila čudna i diskutabilna. Naposletku se ispostavilo da sam u pravu.

Slažem se apsolutno, dobro je pročitati. I stvarno, neke su ideje revolucionarne čak i za današnje doba, dok su nek skroz omašile.

Ne sećam se cele knjige bukvalno paraf po paraf (nisam je čitala posle osnovne škole), ali sećam se da mi nije bila skroz jasna ideja o ostavljanju momka nepismenog do njegove 15-e, jer pre toga nije hteo da se uči čitati i pisati. Mislim da je taj momak naposletku uspeo u životu, ali izuzetak ne potvrđuje pravilo. Uopšte, cela ideja Samerhila mi je, čak i onda, ko tinejdžeru, bila čudna i diskutabilna. Naposletku se ispostavilo da sam u pravu.

Meni je ideja totalne slobode, bez postavljanja ikakvih granica deci..
Prilično nerealno nakon toga ih pustiti u svet koji je surov.

I ono pokazivati nago telo pred decom..
Hmmm

Meni je ideja totalne slobode, bez postavljanja ikakvih granica deci..
Prilično nerealno nakon toga ih pustiti u svet koji je surov.

I ono pokazivati nago telo pred decom..
Hmmm
Sećam se one ideje o stomacima mačića, kako su totalno opuštena.

Slažem se, ali nekako mi je nerealno graditi celu ideju o "uspešnim ljudima" na osnovu toga. Slažem se da je mače totalno opušteno kad ga izmeš u ruke, ali mače nije čovek. Čovekov je mozak mnogo složeniji, i ne možemo ga svoditi na takve osnove kao što ih ima jedna prosečna mačka. S jedne bi strane bilo super da možemo, s druge strane ajoj - dal ste uopšte svesni šta pričate?? To je uglavnom bila moja ideja o knjizi, uopšteno.

Back