Freska iz Pompeje

totsi

Ističe se
Poruka
2.552
priapo%20vettii%20%C2%A9Silvia%20Vacca%20(21)%20(1).jpg

datira iz 2 stoljeća prije nove ere.
ali meni ovo izgleda kao ženska haljina?

Freska je zapravo iz Pompeje i najverovatnije je nastala u prvim godinama nove ere. Predstavlja Prijapa, grčkog boga plodnosti, pa ne treba da čudi ništa na njemu, čak ni ženska odora.
Otkriće da veliki deo freski u Pompeji predstavlja grčke bogove i božanstva za mene je bilo prilično iznenađenje.

Freska je zapravo iz Pompeje i najverovatnije je nastala u prvim godinama nove ere. Predstavlja Prijapa, grčkog boga plodnosti, pa ne treba da čudi ništa na njemu, čak ni ženska odora.
Otkriće da veliki deo freski u Pompeji predstavlja grčke bogove i božanstva za mene je bilo prilično iznenađenje.
Tacno.
To je freska Prijapa u kući Vetija u Pompeji.
Pompeja je uništena erupcijom vulkana Vezuv 79. godine nove ere.

U grčkoj mitologiji, Prijap je bog plodnosti, zaštitnik stoke, plodova biljaka, vrtova i muških polnih organa. Njegov rimski pandan je Mutinus Mutunus. Prijap je najpoznatiji po svom falusu, u medicini poznato kao prijapizam.

Obožavan je kroz "božanski falus".Svi mali dečaci su morali da nose amulete, priveske i ogrlice sa malim krilatim falusima za sreću....

Prijap je sin Afrodite i Dioniza, ili Hermesa, ili Zeusa ili Pana, zavisno o izvoru. Hera ga je proklela impotencijom i ludilom, dok je još bio u Afroditinoj utrobi, jer je Paris rekao da je Afrodita lepša od Here. Bogovi mu, zbog falusa, nisu dopustili da živi na brdu Olimpu pa su ga poslali na Zemlju, gde su ga primili pastiri. Prijap se pridružio Panu i satirima kao bog plodnosti i rasta, iako je bio neplodan. Pokušao je silovati nimfu lotosa – Lotidu. U novijoj je verziji Lotida zamenjena Hestijom, devičanskom boginjom. Opisan je kao patuljak s falusom, a izrađivane su i figure gde Prijapova glava skriva velik falus.

Back