Freedom House i drugari

Koga zanima najnoviji izvještaj Freedom Housea, evo linka
http://www.freedomhouse.org/template.cfm?page=443&year=2008
Mislim da je izvještaj sraman, Crna Gora im je djelimično slobodna, a Hrvatska i Srbija slobodne zemlje.
U Hrvatskoj se u zadnje vrijeme dogodilo masa ubistava, a "najpopularnije" u javnosti bilo je ubistvo Iva Pukanića. I oni su slobodni... Katastrofa

Sto vise prodje vreme toliko ce vise ljudi da shvataju kako nas sve zavlace. Umesto sto se radujemo kad u*****ju one druge, bolje bi nam bilo da ocekujemo to isto u nekom narednom periodu.

Trebalo bi kad-god pocnu da se proseravaju tako, odmah satro neke pregovore o priblizavanju i saradnji sa Rusijom.

Pa sporazum sa Venecuelom, pa prijateljski odnosi sa Iranom...

Njima je neka zemlja zanimljiva samo dok mogu da je udaljavaju od Rusije, a kad je skroz zakrve s Rusima, zabole ih posle. Nikome ne treba.

Evo tek sad viđeh da su i Srbija i Hrvatska ođe svrstane kao djelimično slobodne. Ma sramota!! Ajde, Hrvatska zbog ubistva Pukanića dosta gubi, ali u Srbiji se nije ništa dogodilo da bi bila djelimično slobodna. A na TV VIJESTI rekoše da su Srbija i Hrvatska slobodne zemlje. Ko mi je kriv kad gledam opozicionu TV... Mada nijesam bio kući

Slobodni kako da nisamo. Ovde kad se osetis stesnjeno izadjes na ulicu i zapalis im ambasadu z:mrgreen:

Ma decko je slabouman,delom sam rekao istinu delom sam ga provocirao da kidise s glupostima(smeh je najbolji lek;))....ovde imamo dokaz kako interes preovladava nad sivme....sto se tice"Kuce Slobode" oni su nacionalisticka organizacija i to je to....imas gore post od mene s njihove uvodne strane....tuga cemer i jad(cak su pojasnili gde deluju)
A sto se tice EU i Srbije.....glupost preovladava nad realnoscu(ili ljudi jednostavno se nadaju da ce nam teci med i mleko ulicama kad udjemo u EU)...To ti je sve "Gledanje sirom zatvorenih ociju"....i vidim da to razumes.....;)
a kako to objasniti ostalima a da shvate(mislim pisem na srpskom,govorim na srpskom,ali kao da imaju traku preko ociju,i cepove u usima....)

Koji dečko? Ne znam o kome pričaš. z:mrgreen:

Ma, da je samo Freedom House… A tek ona mala ljiga, njihov ,,advajzer”…

Mislim, nije teško da se shvati zašto EU za neke nema alternative. Mnogi su bacilli kocku i zaigrali na sve i ništa. Neki su uložili slobodu, a neki možda i glavu, jer gde Ameri i Švabe ċušnu mito, iz tog dila se izlazi samo vodoravno.

,,Gledanje zatvorenih očiju” ili ,,oči na nebu, a mu.a u pepelu.”

Shvataju oni sve, nego je lakše da gurnu ruke u džepove, a stranka da zaršava faks, nalazi posao itd.

Što da se zlopate kroz tranzicione muke? K’o da ċe nešto da promene! Itd. itd.

Koliko ljudi u Srbiji je svesno da su učestvovali u velikom namagarčivanju Istočne Evrope?
To što smo uspeli da svrgnemo svog diktatora beskrvnim pučem, je sjajno i drugi treba da koriste naše iskustvo.

E sad, to što propali Nikolićevi podržavaoci ne razlikuju slobodu i ropstvo, i smatraju da je devedesetih bila super-sloboda,

a onda sav taj raj iščezao mrskog 5. oktobra 2000, to je problem samo njihove umne zaostalosti.

To što smo uspeli da svrgnemo svog diktatora beskrvnim pučem, je sjajno i drugi treba da koriste naše iskustvo.

E sad, to što propali Nikolićevi podržavaoci ne razlikuju slobodu i ropstvo, i smatraju da je devedesetih bila super-sloboda,

a onda sav taj raj iščezao mrskog 5. oktobra 2000, to je problem samo njihove umne zaostalosti.

Pa kad je sjajno idite u mrak, pa sijajte da nam svima bude veselo.

Da te ispravim, propali poštovalac Otpora (hvala Bogu da nisam bio I član), pa tek onda propali Nikoliċev podržavalac, čisto da se razumemo.

A znam šta je sloboda, kako da ne znam. Sloboda je ono što narod diše, pije i jede od 5. oktobra 2000.

A ropstvo je u našem slučaju stokholmski sindrom u žutom pakovanju.

Taj neurotični izliv primitivizma u nastavku neċu ni udostojiti odgovora. To je najbolji pokazatelj slobode govora u Srbiji i taze uvezenih hillbilly manira.

Poslednja izmena:
A šta se to loše desilo od 5. oktobra, ja vidim samo pozitivne promene. Na primer učlanjenje u UN, ukidanje nekih trgovinskih ograničenja.
Ne znam koji vam je, kad ste od 2003. do 2008. glasali za povratak u '90-te. Jednostavno ne postoji nikakvo smisleno objašnjenje za to.

A šta se to loše desilo od 5. oktobra, ja vidim samo pozitivne promene. Na primer učlanjenje u UN, ukidanje nekih trgovinskih ograničenja.

Učlanjenje u UN? Za tebe je dostignuċe što je Jugoslavija dokrajčena, a Srbija učlanjena u UN, t.j. zavedena pod novim imenom?

Ma, dal’ smo mogli da postignemo nešto tako nedostižno?

Ukidanje nekih trgovinskih ograničenja je bilo sasvim logično, jer su trgovinska ograničenja i uvođena da bi se pojačalo nezadovoljstvo naroda, a opoziciji napunila jedra.

Ne znam koji vam je, kad ste od 2003. do 2008. glasali za povratak u '90-te. Jednostavno ne postoji nikakvo smisleno objašnjenje za to.

Ne, znam za druge, ali ja sam veċ početkom 2001. shvatio da smo namagarčeni i da smo zbacili Kurtu, a popeli Murtu.

Meni nije jasno kako to da se ostatak naroda još nije prenuo, mada bi glomazni policijski aparat mogao da bude odgovor na takvu pasivnost društva.

Jedna od prvih stvari koje je demokratska vlast u Srbiji uradila bilo je gomilanje policije i masovno razoružavanje.

To je istorijski poznat pokazatelj nadolazeċe represije i stvaranja policijske države.

Poslednja izmena:
http://archive.peacemagazine.org/v18n3p28.htm

U ,,Rušenju diktatora”, Miljenko Dereta, direktor beogradske grupe pod nazivom Građanske inicijative, objašnjava kako je za štampanje 5.000 primeraka knjige, ,,Od diktature do demokratije": Konceptualni šablon za oslobođenje” dobio finansije od američke organizacije za zaštitu ljudskih prava Freedom House. OTPOR je takođe dobio Šarpovo najbitnije delo u tri toma, ,,Politika nenasilne akcije”. Ovo su preveli u skriptu na srpskom jeziku, pod nazivom ,,Otporaški priručnik”.

Džin Šarp je inače idejni tvorac koncepta nenasilne borbe i osnivač Instituta Albert Ajnštajn koji je njegovu doktrinu doveo do savršenstva.

Da vidimo šta sâm Džin Šarp piše u toj knjizi:

Mišljenje da ugnjetavani nisu u stanju da uspešno preduzmu nešto ponekad je tačno za izvestan period vremena. Kao što je veċ naznačeno, ugnjetavani ljudi ne žele i privremeno nisu u stanju da se bore, jer nisu sigurni u svoju sposobnost da se suoče sa okrutnom diktaturom i ne znaju ni jedan način da za spasenje. Tako da je razumljivo što se mnogi ljudi oslanjaju na druge da ih oslobode. Ova spoljna sila može biti ,,javno mnjenje”, Ujedinjene Nacije, neka određena zemlja ili međunarodne ekonomske i političke sankcije.
Takav scenario može da zvuči utešno, ali postoje ozbiljni problemi sa oslanjanjem na spoljnog spasitelja. Takvo uverenje može biti skroz pogrešno. Obično nema nikakvih stranih spasitelja, a ako se strana država i umeša, verovatno joj se ne treba verovati.
Ovde treba naglasiti nekoliko surovih istina o stranoj intervenciji:

• Strane države ċe često tolerisati ili čak pozitivno oceniti diktaturu da bi ostvarile svoje sopstvene ekonomske ili političke interese.

• Strane države takođe mogu biti spremne da izdaju ugnjetavane ljude umesto da održe reč i pomognu im u njihovom oslobađanju na uštrb drugog cilja.

• Neke strane države ċe delovati protiv diktature samo da bi ostvarile svoju ekonomsku, političku ili vojnu kontrolu nad zemljom.

• Strane države se mogu aktivno uključiti s dobrim namerama samo, ako i kada je unutrašnji pokret otpora veċ uzdrmao diktaturu, usredsređujuċi time međunarodnu pažnju na okrutnu prirodu tog režima.

Diktatura obično postoji prvenstveno zbog unutrašnjeg rasporeda vlasti u matičnoj zemlji. Populacija i društvo su preslabi da bi diktaturi stvorili ozbiljnije probleme, bogatstvo i vlast su skoncentrisani u premalo ruku. Mada međunarodne akcije mogu koristiti ili oslabiti diktaturu, njihov kontinuitet zavisi isključivo od unutrašnjih činilaca.

Međutim, međunarodni pritisci mogu biti jako korisni kada podržavaju moċan unutrašnji pokret otpora. Onda, na primer, međunarodni ekonomski bojkoti, embargoi, prekidi diplomatskih odnosa, proterivanje iz međunarodnih organizacija, osude od strane institucija Ujedinjenih Nacija i sl. mogu umnogome doprineti. Međutim, u odsustvu snažnog unutrašnjeg pokreta otpora, teško da ċe drugi preduzeti takve akcije.

I zašto su ovdašnji Otporaši radili nasuprot jasno određenim pravilima te Džinove knjige, ako se veċ tvrdi da su radili po njoj?

Kako to da je Otpor promovisan i postao čuven u svetu, posle, a ne pre svrgavanja Miloševiċa?

Koliko je bila duga ta aktivnost Otpora?

Osnovan 10. oktobra 1998. Srbija bombardovana 24. marta – 10. juna 1999. Miloševiċ je svrgnut 5. oktobra 2000.

Dakle, nešto oko pola godine pre početka bombardovanja. Ne znam da li je, koliko je i šta Otpor radio za vreme bombardovanja. U svakom slučaju, po završetku bombardovanja Otpor je bio aktivan oko godinu i po dana do svrgavanja Miloševiċa.

Sve u svemu oko dve godine da se sruši režim.

Dve godine za koje teško da je neko u svetu i stigao da čuje, a kamo li da zapamti Otpor.

Uzmite npr. vijetnamski Viet Tan (kome sada Amerikanci serviraju otporaški pelcer) koji, uz teške muke, u ilegali postoji još od 1982, a zvanično tek od 2004 – dakle, preko dve decenije bezuspešnih aktivnosti, a srpski Otporaši sklepali instant-revoluciju sa manje od dve godine?

Prema tome, po Šarpovoj definiciji, strana intervencija u Srbiji očigledno ne potpada pod kategoriju dobronamerne, a pošto su naši revolucionari (bar oni u vrhu Otpora, kao Mariċ, Popoviċ i neki drugi koje sam veċ pomenuo) učili iz ove njegove knjige znači da su bili dobro svesni svega što se dešava.

Tako da je srpski nenasilni državni udar imao i vazdušnu podršku NATO avijacije.

Sva naknadna promocija Otporaša posle državnog udara bila je uglavnom da bi se ispravilo odstupanje od Šarpove formule i dokazale navodno dobre namere Amerike da priskoči u pomoċ ,,veċ utemeljenom pokretu otpora”.

Poslednja izmena:
Nikakvog bombardovanija ne bi ni bilo da je Vesna Pešić bila na vlasti. Tako da, taj rat s Natom možete da pripišete Miloševiću i Tomi Lopati.

Vesna Pešiċ na vlasti?! :hahaha::hahaha::hahaha:

Rat s NATO-om je politički vruċ krompir i mamac za neupuċene narodne mase.

Ta priča je postala tako jadan argument u svetlu kasnijih događaja da mi stvarno nije jasno koliko neko mora očajan da bude da bi se ponovo prihvatio nečega tako besmislenog.

Ne, postojala je i moguċnost da Sloba prihvati uslove Rambujea i da uživa američku zaštitu na vlasti. On nije bio toliki šljam, ali ne sumnjam da ċe, ako zagusti neki drugi posegnuti za tom opcijom.

Nego, vidim da si iskusan otporaški aktivista, pa bih te zamolio da nam malo rasvetliš ova odstupanja od načela otporaške biblije koja se tiču stranog uticaja.

Koliko nisko neko mora da padne da za svoj lični interes, bilo u obliku šake dolara, strane stipendije ili karte za odlazak preko bare svesno radi protiv svog naroda i gura sve u ropstvo zarad sopstvene slobode?

Poslednja izmena:
Ja bih stvarno bio zahvalan, ako bi mi neko od Otporaša sa iskustvom obrazložio svrhu odstupanja od Šarpove ideologije nenasilnog otpora.

Ako ČAK i u tom američkom bundžijskom priručniku kažu da je važno izbeċi strano mešanje u nenasilnu revoluciju, zašto se je u našem slučaju, ipak, poseglo za time?

Zašto su u skupštinu dovlačeni kalašnjikovi i zolje, ako se je radilo o nenasilnoj i ,,beskrvnoj” revoluciji?

http://www.pobjeda.me/citanje.php?datum=2009-01-15&id=156642
POLITIČARI RAZLIČITO TUMAČE OCJENU AMERIČKOG FRIDOM HAUSA DA JE CRNA GORA DJELIMIČNO SLOBODNA ZEMLjA
Svako ima svoju matematiku

Podgorica, 14. januara - Crna Gora je prema istraživanju američke nevladine organizacije Fridom Hausa koja istražuje poštovanje ljudskih i političkih prava djelimično slobodna zemlja. Ona se nalazi iza Hrvatske i Srbije koje su slobodne, a u grupi je srednje slobodnih sa Albanijom, Makedonijom i BiH. Političari, međutim, različito analiziraju i ovo istraživanje.

- Da je Crna Gora djelimično slobodna samo je procjena onih koji su komentarisali istraživanje Fridom hausa. Od jedan do sedam (pri čemu je jedinica najveća ocjena, a sedmica najgora), trojka koju je dobila Crna Gora za ljudska i politička prava, ne znači da je ona djelimično već visoko slobodna zemlja, ocijenio je funkcioner DPS Miodrag Vuković.

- Trojka je ocjena koja označava zemlju koja je na putu da dosegne apsolutnu slobodu i u tom slučaju njene bi ocjene bi bile dva i jedan, matematika je koju koristi Vuković . Prema njegovoj računici , četvorka bi bila znak da je riječ o srednje slobodnoj državi, petica bi ukazivala na smanjene slobode, a tek sedmica bi označavala diktaturu.

- Koliko smo mi blizu jedinice i daleko od sedmice činjenica je sama po sebi, kazao je Vuković.

- Moguće da je ocjena o Crnoj Gori , kao djelimično slobodnoj, možda realna, ali bih se usudio da kažem da je ona u stvarnosti i lošija, komentariše lider Albanske alternative Vaselj Siništaj.On je rekao da se bavi takvim i sličnim istraživanjima ne samo na nivou Crne Gore , nego i šire.

- Mislim da i aktuelna situacija oko izbora , sloboda javne riječi, nezavisnost medija i javnog servisa utiču na procjenu američke nevladine organizacije, smatra Siništaj. On je rekao da bi pouka ovog istraživanja trebalo da bude zajedničko zalaganje svih u Crnoj Gori da se popravi njen imiy kada je riječ o ljudskim i političkim slobodama.

Za Slavka Hrvačevića, poslanika Demokratskog centra, očigledno je da "ono na šta opozicija i NVO sektor u Crnoj Gori već duže ukazuju" potvrđuju i svjetske organizacije.

Sigurno je da do promjena kada je riječ o ljudskim i političkim pravima i slobodama može doći jedino promjenama na političkoj sceni Crne Gore. Ali, nažalost, ova vlast ne želi ili ne može da dovede do nečega što bi odgovaralo svim građanima, kaže Hrvačević.

Back