Frapantni podaci: Koliko prostitucija i trgovina drogom podižu BDP Srbije?

Poruka
21.098
Beograd -- Prostitucija i trgovina drogom podižu bruto domaći proizvod Srbije za 33 i po milijarde dinara.

Foto: Depositphotos/motortion

Foto: Depositphotos/motortion​
Možda zvuči čudno, ali to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, koji još od 2014. godine izračunava udeo ilegalnih aktivnosti u BDP-u.

Uporediti seču drveća, proizvodnju nameštaja ili šumarstvo sa prostirucijom nikako ne ide, ali ove legalne delatnosti procentualno isto učestvuju u BDP-u kao i nelegalna prostitucija.

Republički zavod za statistiku od 2014. godine primenjuje Evropski sistem računa i od tada su obračunom BDP-a uključene i neobuhvaćena ekonomija i ilegalne aktivnosti kao njen deo.

„Mislim da je dobro da Zavod za statistiku izašao sa procenama, naravno, bilo bi dobro čuti i nešto o metodologiji kako su ti podaci prikupljeni. Kad već postoje podaci o tome koliko se zarađuje od nekih nelegalnih aktivnosti bilo bi jednako korisno kada bi Zavod prikupio recimo podatke o tome koliko korupcija donosi troškova ili koristi na drugoj strani onima koji u njoj učestvuju“, kaže za Prvu TV Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Do potrebnih podataka došlo se uz primenu međunarodnih standarda, RZS je u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova i specijalizovanim zdravstvenim ustanovama došao do neophodnih izvora podataka i na njima zasnovanih metoda obračuna, odnosno procena.

Procentualno gledano, prostitucija od 2015 godine, u BDP-u učestvuje u proseku sa 0,3 posto. U 2015. godini, prostitucijom je ostvaren promet od nešto više od 12 milijardi dinara, što je iznosilo 0,34 odsto BDP-a.

Iako je zarada u narednim godinama rasla, učešće u BDP-u je ostalo otprilike isto u tom periodu, tako da je tokom 2019 u prostituciji ostvaren promet od skoro 16 milijardi dinara, što čini 0,29 posto BDP.

Slično je i kada je drugi veliki nelegalni biznis u pitanju, trgovina drogom. Prema zvaničnim podacima, 2015. godine promet drogom je iznosio je skoro 14 i po milijardi dinara, što je činilo 0,34 odsto BDP-a.

Iako je promet, kao i kada je prostitucija u pitanju narednih godina rastao, učešće narkotika u BDP ostalo je oko 0,3 posto. Lane je, iako je promet bio veći za tri milijarde u odnosu na 2015, to iznosilo 0,32 posto BDP-a.

„Legalizacija prostitucije, ili prodaje pojedinih vrsta droga bi verovatno uticala na to da se smanje nelegalni prihod onih koji ne vrše adekvatnu kontrolu takvih aktivnosti. Naravno, svaka država i društvo prema svojim standardima, moralnim načelima i tome slično, odmerava hoće li neku aktivnost da proglasi zakonitom ili ne“, kaže Nenadić.

Procentualno posmatrano, sa prostitucijom i trgovinom drogom isto ili približno učešće od 0,3 posto u BDP-u za 2019. godinu imaju šumarstvo i seča drveća, proizvodnja nameštaja, proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda i reklamiranje i istraživanje tržišta.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2020&mm=12&dd=18&nav_id=1783016

Kod SNS-a je sve biznis a oni su gazde.

Ne, ovo je i iz ranijeg perioda....sa dolaskom feminizma svaka je studentkinja stekla pravo da ostane nevina za brak, a da obezbedi sebi pravo na elitni statu tri puta godisnje kao premijera prostitutka na BG trzistu.....sto donosi od 3x do 5x vecu tarifu za taj probni period....
Nova riba, ograniceni broj puta u prometu, to sve privlaci ekskluzivnu potraznju i tako se studentkinja pokrije za godinu dana.

Nema veze da li je odlikas ili je neki vec ustoliceni tutka fakultet, npr politicke nauke, prava ili ekonomski (ti faxovi vaze za jako izvoriste tutki) ovu mogucnost koristi znatan broj BG studentkinja, koje cak i ne znaju da obrisu nos...Logika je jednostavna, sve imaju srednje ime Mira, a ispod Mire sto djavola vire...

Tako da ima tu prometa zesce, ali ne znam kako to moze da se zove privredjivanje, posto nisu stranci u pitanju , znaci to je samo preslo iz ruke u ruku...nista stvoreno....
A kupio taj biznismen keks plazmu a kupila ona, iz ugla prodavnice isto...

Pod obavezno i u Srbiji legalizovati seksualne radnice. Svima bolje.

Макрои би онда остали без зараде..
онда и Макрои не би имали чиме да исплаћују оне Главешине који о томе одлучују.

На крају,увек најебе *****..мушка,женска небитно :D:D

To oko tajni je cudna stvar...znam neke lake ribe a mozda su i tutke, koje znaju puno ali ipak najvise znaju neke cudne prilike, zenske...ne znam odakle znaju , valjda imaju tu zicu...
I ja totalno autsajder na prvi pogled, pa znam nevidjeno puno stvari, samo sto mene ne interesuje, ali vidim svasta, ne bi verovali sta sve vidim...a to sam razvio zbog drugih stvari nije zbog toga da turam nos u tudje stvari...
Neki put me ulove da znam sta se desava a ne bih trebao...i to zna da bude opasno...kao u filmovima, slucajan svedok ubistva u komsiluku...naravno nije sve fizicki kriminal, manji deo je kriminal, a veci deo politicki kriminal...za njih imam nos na kilometar...ali u realu , ne ovo iz novina, to nema blage veze sa vezom..

Ima ljudi , novinarcici ili tako neki fenseri koji znaju dosta toga iz politike, ali meni se sve cini da su oni neciji potparoli , tj nesvesno ili svesno dobijaju gotove instrukcije i informacije...suvise su impulsni njihovi informativni zakljucci...ako primecujes boje ti ih onda primecujes i u ponedeljak i u petak...a ne u cetvrtak si slep za boje a u petak opet blistas...

Kakve su to studentice prostitutke, jesu li one tu da studiraju i da završe fakultet pa im je prostitucija dodatan izvor zarade ili su tu da navataju nekog lovatora da se udaju pa se zbog toga bave prostitucijom a fakultet ih ne zanima. U svakom slučaju smatram da će ove prve dobro proći, zaposliće se na neku dobru poziciju, državna ili privatna firma. Znaju li njihovi roditelji za to i da li podržavaju? Zamisli da neka majka studentkinje živi pošteno na selu, bere maline, pravi sir i kajmak i prodaje da bi školovala ćeru a ona se bavi prostitucijom jer ne želi tako da živi, poštenim ali teškim životom.

Zamisli da neka majka studentkinje živi pošteno na selu, bere maline, pravi sir i kajmak i prodaje da bi školovala ćeru a ona se bavi prostitucijom jer ne želi tako da živi, poštenim ali teškim životom.

A zamisli neka majka studentkinje zivi posteno na Dorcolu, Savamali, Novom Beogradu, Zvezdari, radi u supermarketu, ili u opstini ili u hotelu ili u muzeju ili u fabrici ili u cevabcinici ili u bioskopu ili u pozoristu da bi skolovala ceru, a ona se bavi prostitucijom jer ne zeli tako da zivi, postenim ali teskim zivotom?

A zamisli neka majka studentkinje zivi posteno na Dorcolu, Savamali, Novom Beogradu, Zvezdari, radi u supermarketu, ili u opstini ili u hotelu ili u muzeju ili u fabrici ili u cevabcinici ili u bioskopu ili u pozoristu da bi skolovala ceru, a ona se bavi prostitucijom jer ne zeli tako da zivi, postenim ali teskim zivotom?
To je izgleda današnja realnost, to treba prihvatiti, protiv toga se ne može boriti.

Back