Frank Frazetta- otac Fantazy art?

ff_Man-Ape.jpg

Frank Frazetta

ff_The-Destroyer.jpg

Frank Frazetta

ff_Death-Dealer-VI.jpg

Frank Frazetta

"Pokušavam da učinim da se ljudi osećaju divno. Ništa od mojih radova nije stvoreno da bi bilo pretnja ili nešto slično. Pokušavam da budem što je moguće bolji u svemu što radim i da ga učinim lepim, uprkos haosu. Voleo bih da pomislim da čak ni moje scene bitke nisu ružne. Lepo je za posmatranje i gledajući , zaboravite šta to znači i počnete uživati u njemu iz svih ovih drugih razloga. Za to je potrebno vreme, potrebno je učenje. Niko nije išao u umetničku školu i sve to naučio za jedan dan. Razvijao sam se sve više i sve više i počeo sam biti svesniji onoga što radim. Ono što sam ranije radio bilo je isto tako dobro, ali bilo je više instinktivno. Samo sam imao osećaj za dizajn, kompoziciju i pokret. Činjenica da sam dobro crtao nije naškodila. Napravio sam slike koje se skoro približavaju nadrealizmu .Jedna od njih -"Dole, na Zemlju"- osvojila je nagradu i nekako sam predvideo da hoće. Rekao sam: „Ovde ću dokazati poentu“, i znao sam da će određeni deo ljudi uživati. S druge strane, shvatam da bi većina mojih obožavalaca rekla: "Šta se dogodilo Franku?"

Frank Frazetta

Downward To The Earth-Frank Frazetta

downward-to-the-earth.jpg

frank_frazetta_black_panther_1972.jpg

F.Frazetta
Black Panter

Fantasy Legend
( 1928. - 2010.)
Smatra se da je najuticajniji i najugledniji umetnik fantazije u istoriji.
Frazetta je počeo da crta sa tri godine i ubrzo nakon toga je prodao svoje prvo delo:
Prvi crtež bojicom prodao je baki za sumu od jednog penija.

"..... Falanga bi pogledao neke od stripova koje sam radio i rekao:
"Kakva šteta, kakvo gubljenje! Trebalo bi da budete u Italiji i slikate ,
da postanete veoma poznati likovni umetnik! "
I to me nije oduševilo!
Nakon njegove smrti učenici su pokušali da održe školu;
postali smo bliski prijatelji.
Radio sam crteže prirode i mrtve prirode; slikali smo na otvorenom.
Sve je to bilo potpuno drugačije od načina na koji sada radim,
ali to me je mnogo naučilo o tehnici i perspektivi
I pomoglo da razvijem sopstveni stil."
- Frank Frazetta.

Back