Frank Frazeta

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.554
1651164553158.png

Frank Frazetta (9. februar 1928 – 10. maj 2010)
je bio američki umetnik fantastike i naučne fantastike, poznat po stripovima, mekim koricama knjiga,
slikama, posterima, LP pločama omotima albuma i dr...
Često ga nazivaju „Kumom fantazijske umetnosti“ i jednim od najpoznatijih ilustratora 20. veka.
Takođe je bio tema dokumentarnog filma Slikanje vatrom iz 2003.
Frazetta je primljen u Kuću slavnih stripova Vil Ajznera,
Kuću slavnih Džeka Kirbija, Kuću slavnih Društva ilustratora,
Kuću slavnih naučne fantastike i nagrađen je nagradom za životno delo Svetske konvencije o fantaziji.

.
1651164605718.png

Rođen kao Frenk Frazeta u Bruklinu, Njujork,
Frazeta je uklonio jedno "z" iz svog prezimena na početku svoje karijere kako bi njegovo ime izgledalo manje "nespretno".
Jedini dečak u porodici sa tri sestre, mnogo je vremena provodio sa bakom
, koja je sa dve godine počela da ga podstiče na umetnost.
2010. godine, mesec dana pre smrti, prisetio se:

"Kada bih nešto nacrtao, ona bi bila ta koja bi rekla da je divno i dala bi mi peni da nastavim.
Ponekad nisam imao šta da crtam osim toalet papira. Kako sam rastao, počeo sam da crtam neke prilično divlje stvari za moje godine.
Sećam se da su nastavnici uvek bili opčinjeni onim što radim, tako da je bilo teško nešto naučiti od njih.
Tako da sam išao u umetničku školu kada sam bio mali, a čak su i tamo učitelji bili ludi."

1651164658005.png

Sa osam godina, Frazeta je pohađao Bruklinsku akademiju lepih umetnosti, malu umetničku školu koju je vodio instruktor Mišel Falanga.

„Nije me ništa naučio, zaista“, rekao je Frazeta 1994. „Došao je da vidi gde radim, i mogao bi da kaže: 'Vrlo lepo, veoma lepo
. Ali možda ako uradiš ovo ili ovako.' Ali to je sve. Nikada nismo imali sjajne razgovore.
Govorio je veoma pokvaren engleski. Nekako te je ostavio samog. Naučio sam više od mojih prijatelja tamo."

Godine 1944., sa 16 godina, Frazetta, koji je „uvek imao tu želju da radi stripove“
počeom je da radi u studiju strip umetnika Bernarda Bejlija
Njegovo prvo delo u stripu bilo je pisanje priče od osam stranica „Snežni čovek“, koju je olovkom nacrtao
Džon Giunta, u Talli-Ho stripu (decembar 1944), koji je objavio Svappers Kuarterli i Almanac/Baili Publishing Compani.
Nije bila uobičajena praksa u stripovima tokom ovog perioda da se daju potpuni krediti,
tako da je sveobuhvatan spisak Frazetinog dela teško utvrditi.

Njegovi sledeći potvrđeni strip radovi su dva potpisana dela olovkom i mastilom u Prize Comics' Treasure Comics #7 (jul 1946):
četvorostrani „Knov your America“ je prvo „samostalno“ delo Frenka Frazete, a jedna stranica „ Ahoi! Enemi Ship!",
sa njegovim likom, kapetanom Kidom mlađim.
.
america 1 treasure comics 8 (1).jpg

Frazetta je radio priče o ratu i ljudskim interesima za Heroic Comics,
U stripovima kao što su Lična ljubav i Filmska ljubav, pisao je ljubavne priče i priče o slavnim ličnostima, uključujući biografiju Berta Lankastera.

Oženio se Eleonor Keli, rođenom u Masačusetsu, u Njujorku u novembru 1956. godine.
Njih dvoje su imali četvoro dece: Frenka mlađeg, Bilija, Holi i Hajdi.

1651165012585.png

Godine 1961, nakon devet godina sa Al Kapom, Frazeta se vratio stripovima.
Takođe je pomogao Harviju Kurtzmanu i Vilu Elderu u tri priče o bezobraznoj parodiji Little Annie Fanni u časopisu Plaiboi.

Godine 1964. Frazetina slika Bitla Ringa Stara za reklamnu parodiju u časopisu Mad magazine
zapela je za oko studija United Artists. Zamolili su ga da snimi filmski poster za Šta je novo Mačko?,
i zaradio je ekvivalent svoje godišnje plate za jedno popodne. Napravio je nekoliko drugih filmskih postera.

1651165268486.png

Frazeta je takođe radio slike za izdanja avanturističkih knjiga u mekim povezima za masovno tržište.
Njegova interpretacija Konana Varvarina Roberta E. Hauarda vizuelno je redefinisala žanr mača i čarobnjaštva,
i imala je ogroman uticaj na naredne generacije umetnika.
Njegova naslovna slika samo se slučajno poklapala sa pričama u knjigama, kao što je Frazeta jednom objasnio
„Nisam pročitao ništa od toga... Nacrtao sam ga na svoj način. Bilo je stvarno grubo. I uhvatilo se.
Nije me bilo briga o tome šta ljudi misle. Ljudi koji su kupili knjige nikada se nisu žalili na to. Verovatno ih nisu čitali."

1651165342848.png

1651165376874.png

1651165432615.png

Prvenstveno su to bili crteži u ulju, ali je radio i akvarel, tuš i olovku.

Frazetine slike su koristili brojni umetnici za snimanje kao omote za svoje albume.
Godine 2009. Kirk Hamet, vodeći gitarista Metalike, kupio je Frazetino naslovno delo za reizdanje mekog poveza
„Conan the Conkueror“ Roberta E. Hauarda za milion dolara.

Početkom 1980-ih, Frazetta je stvorio galeriju, Frazetta's Fantasi Corner,
na gornjim spratovima bivše masonske zgrade na uglu ulica South Courtland i Vashington u East Stroudsburgu, Pennsilvania.
U zgradi se takođe nalazio muzej umetnosti Frazeta koji je prikazao i njegove radove i, u posebnoj galeriji, radove drugih umetnika.
Od 1998. do 1999. godine Kuantum Cat Entertainment je izdavao časopis Frank Frazetta Fantasi Illustrated,
sa naslovnicama i nekim Frazetinim ilustracijama.
U kasnijem životu, Frazetu su mučili različiti zdravstveni problemi,
uključujući stanje štitne žlezde od koje se godinama nije lečilo.
Serija udaraca ostavila je njegovu desnu ruku skoro potpuno paralizovanu.
Sam je naučio da slika i crta levom rukom.

Do 2009. godine, Frazeta je živeo na imanju u planinama Pokono u Pensilvaniji,
sa malim muzejom koji je otvoren za javnost.
Dana 17. jula 2009, njegova supruga i poslovna partnerka, Eleanor "Ellie" Frazetta, umrla je nakon jednogodišnje borbe sa rakom.
Zatim je angažovao Roba Pistelu i Stiva Ferzoka da vode njegove poslovne poslove.

1651165537341.png

Ubrzo nakon smrti Ellie Frazette u decembru 2009. godine, najstariji sin Franka Frazette,
Frank Jr., uhapšen je pod optužbom da je ukrao 20 miliona dolara u slikama iz porodičnog muzeja u borbi oko porodičnog bogatstva.
Prema policijskom izveštaju, Frazeta mlađi je uz pomoć dvojice muškaraca bagerom provalio kroz vrata muzeja i odneo oko 90 slika.
Prema izjavi pod zakletvom, Frenk mlađi je rekao policajcu da ima dozvolu vlasnika, Frenka Frazete starijeg....
Policajac je pozvao vlasnika, koji je rekao da nije dao svom sinu dozvolu da bude u muzeju niti da uklanja slike iz nje.
Frenk mlađi je tvrdio da je pokušavao da spreči prodaju slika, po želji svog oca, za koga je rekao da mu je dao punomoćje. nad njegovom imovinom.
Frenk stariji je rekao da nije razumeo postupke svog sina.
Porodica Frazeta je kasnije izdala saopštenje 23. aprila 2010. u kojem je pisalo da su
„sve sudske parnice oko njegove porodice i njegove umetnosti rešene.
Sva Frankova deca će sada raditi zajedno kao tim na promociji njegove ... kolekcije slika...

1651165561990.png

1651165607008.png

Frenk Frazeta je preminuo od moždanog udara 10. maja 2010. godine
u bolnici blizu svoje rezidencije na Floridi.

Njegova slika Egipatska kraljica prodata je za 5,4 miliona dolara (4,2 miliona funti)
16. maja 2019. na javnoj aukciji starih stripova i stripova koju je održala Heritage Auctions u Čikagu

1651165694087.png

Frazeta je uticao na mnoge umetnike u žanrovima fantastike i naučne fantastike.
Filmski stvaralac i tvorac Ratova zvezda, Džordž Lukas pominje Frazetin rad u članku Alana Arnolda iz 1979. godine navodeći:

„Ja sam obožavalac strip umetnosti. Ja je sakupljam. Mnogo mi se sviđaju fikcija i naučno-fantastični modovi.
Sviđaju mi se jer su njihovi dizajni i mašta tako živi. Ilustratori poput Frazete, Druilleta i Moebiusa su prilično sofisticirani u svom stilu."
Godine 2018., Lukasov muzej narativne umetnosti u Los Anđelesu najavio je da će prikazati četiri Frazetta originala iz Lucasove lične kolekcije Frazetta.

Giljermo del Toro, režiser nominovan za Oskara, rekao je u članku Los Anđeles Tajmsa iz 2010
. da je Frazeta bio ništa manje nego „olimpijski umetnik koji je definisao umetnost fantastike 20. veka“.
Del Toro je dalje rekao:
„Dao je svetu novi panteon heroja,... On je nekako stvorio drugi narativni sloj za svaku knjigu koju je ikada ilustrovao.“

Fire And Ice

Početkom 2012, režiser Robert Rodriguez najavio je planove za rimejk Bakšijevog i Frazetinog filma Vatra i led.
Soni Pictures je kupio projekat krajem 2014. godine, a Rodrigez je trebao da režira.
Takođe je ponovo otvoren isključivo od strane Franka Jr 2013. Muzej umetnosti East Stroudsburg Frazetta
u kome se nalazi otprilike 37 originalnih ulja, kao i druga dela olovke, pera i mastila i akvarela.

1651165802631.png

Od 2013. kolekcija Holi Frazete je putovala širom SAD sa javnim prikazivanjima na konvencijama stripa.
Takođe je suosnivala Frazetta Girls LLC zajedno sa ćerkom Sarom Frazetom 2014. godine.
Kompanija Frazetta Girls posluje kao veb prodavnica za zvaničnu robu Frenka Frazete i ima veliko prisustvo na društvenim mrežama
za svakodnevne objave Frazettinog dela.
Od 2014. godine, Frazetta Girls je takođe sarađivala sa modernim uticajnim brendovima kao što su
Primitive Skateboarding, Kid Robot, HUF Vorldvide i Mezco Toiz.
U martu 2020., Holi Frazeta je najavila ponovno otvaranje lokacije Muzeja umetnosti Frazeta u Boka Grandeu na Floridi
samo po dogovoru, sa originalnim delima Konana Varvarina i Trgovca smrću.

1651165849723.png

"Pokušavam da učinim da se ljudi osećaju divno. Ništa od mojih radova nije stvoreno da bi bilo pretnja ili nešto slično. Pokušavam da budem što je moguće bolji u svemu što radim i da ga učinim lepim, uprkos haosu. Voleo bih da pomislim da čak ni moje scene bitke nisu ružne. Lepo je za posmatranje i gledajući , zaboravite šta to znači i počnete uživati u njemu iz svih ovih drugih razloga. Za to je potrebno vreme, potrebno je učenje. Niko nije išao u umetničku školu i sve to naučio za jedan dan. Razvijao sam se sve više i sve više i počeo sam biti svesniji onoga što radim. Ono što sam ranije radio bilo je isto tako dobro, ali bilo je više instinktivno. Samo sam imao osećaj za dizajn, kompoziciju i pokret. Činjenica da sam dobro crtao nije naškodila. Napravio sam slike koje se skoro približavaju nadrealizmu .Jedna od njih -"Dole, na Zemlju"- osvojila je nagradu i nekako sam predvideo da hoće. Rekao sam: „Ovde ću dokazati poentu“, i znao sam da će određeni deo ljudi uživati. S druge strane, shvatam da bi većina mojih obožavalaca rekla: "Šta se dogodilo Franku?"

Frank Frazetta

Downward To The Earth-Frank Frazetta

downward-to-the-earth.jpg

Znala sam.Tačno sam znala da voliš Frazetu. :)
Ne pitaj kako ...
Meni su najbolje te serije sa Konanom , mislim ,
Konan je jedan od mojih omiljenih stripova..
Uz Dilan Doga....

Opčinjen sam Robertom Hauardom i dan-danas žalim što nisam obišao njegovu kuću u Teksasu.

Od Konana sve volEm, čak i crtanu seriju iz 90-ih i tv seriju sa Ralfom Melerom. a i stripove sam imao davno. Mislim da su kod nas prevodili Savage Sword serijal.

A Frazeta je prodro u taj naučno-fantastični i magijski epski svet i razume i Hauarda i ostalu ekipu oko njega. Po meni Frazeta definiše čitav taj svet, ostali se mere u odnosu na njega.

Opčinjen sam Robertom Hauardom i dan-danas žalim što nisam obišao njegovu kuću u Teksasu.

Od Konana sve volEm, čak i crtanu seriju iz 90-ih i tv seriju sa Ralfom Melerom. a i stripove sam imao davno. Mislim da su kod nas prevodili Savage Sword serijal.

A Frazeta je prodro u taj naučno-fantastični i magijski epski svet i razume i Hauarda i ostalu ekipu oko njega. Po meni Frazeta definiše čitav taj svet, ostali se mere u odnosu na njega.
Ja se ne sećam ko je prevodio , ali znam da sve što sam od striipova čitala jeste bilo starije i obično u Stripoteci ..
I ne znam da li stripovi Konana još postoje, nisam davno kupovala stripove ..
Jedno vreme sam bila ono , zaluđena i navalila sam na polovnjake ..Pa sam stala..
Kolekcija je u kutiji na tavanu ,,,Mada sam više bila luda za Dilan Dogom.
Inače , volim polovnjake (i knjige) zbog tog specifičnog mirisa ..
Ima nešto u tom starom papiru..Recimo , elektronske knjige ne bih nikada čitala.
Moram da osetim i čujem papir,

Ja se ne sećam ko je prevodio , ali znam da sve što sam od striipova čitala jeste bilo starije i obično u Stripoteci ..
I ne znam da li stripovi Konana još postoje, nisam davno kupovala stripove ..
Jedno vreme sam bila ono , zaluđena i navalila sam na polovnjake ..Pa sam stala..
Kolekcija je u kutiji na tavanu ,,,Mada sam više bila luda za Dilan Dogom.
Inače , volim polovnjake (i knjige) zbog tog specifičnog mirisa ..
Ima nešto u tom starom papiru..Recimo , elektronske knjige ne bih nikada čitala.
Moram da osetim i čujem papir,
Dilana volim ali nisam daleko stigao, ne stižem da čitam. Ima dobre priče i atmosferu, baš ono što volim. Ako si fan DD-a onda mora da si gledala Dellamorte Dellamore (poznat i kao Cemetry Man iz 1994.), taj film je inspirisan Dilanom Dogom.

Jednom je u avionu sedeo pored mene Italijan i čitao Dilana Doga pa malo sam virio, baš nekulturno od mene :lol: Bilo mi lepo da čitam na italijanskom iako ne razumem.

Elem, ne volim ni ja digitalce, umori me jako i uspava me. I knjige još uvek kupujem u papirnom izdanju pa trpam po kutijama, policama, to se nikada ne može zameniti.

Ne znam za Srbiju ali Konan je i dalje popularan i stripovi stalno izlaze. Mada često mi se ne sviđa crtež, sve zavisi od stila. Odavno nisam kupio Konana, a ovo je poslednje tj. najnovije što sam kupio (ima barem 10 godina):

conan-vol-1-frost-giants-daughter.jpg

Malo su doradili priču i prikazali dekadentne Hiperborejce... uf kakve scene. Konan je oličenje Ničeove volje za moć a Frazeta je to savršeno prikazao u svojim likovima. Ovo nije crtao Frazeta, samo spominjem da ne bi bio potpuni spam.

Dilana volim ali nisam daleko stigao, ne stižem da čitam. Ima dobre priče i atmosferu, baš ono što volim. Ako si fan DD-a onda mora da si gledala Dellamorte Dellamore (poznat i kao Cemetry Man iz 1994.), taj film je inspirisan Dilanom Dogom.

Jednom je u avionu sedeo pored mene Italijan i čitao Dilana Doga pa malo sam virio, baš nekulturno od mene :lol: Bilo mi lepo da čitam na italijanskom iako ne razumem.

Elem, ne volim ni ja digitalce, umori me jako i uspava me. I knjige još uvek kupujem u papirnom izdanju pa trpam po kutijama, policama, to se nikada ne može zameniti.

Ne znam za Srbiju ali Konan je i dalje popularan i stripovi stalno izlaze. Mada često mi se ne sviđa crtež, sve zavisi od stila. Odavno nisam kupio Konana, a ovo je poslednje tj. najnovije što sam kupio (ima barem 10 godina):

conan-vol-1-frost-giants-daughter.jpg

Malo su doradili priču i prikazali dekadentne Hiperborejce... uf kakve scene. Konan je oličenje Ničeove volje za moć a Frazeta je to savršeno prikazao u svojim likovima. Ovo nije crtao Frazeta, samo spominjem da ne bi bio potpuni spam.
Vidi se.Način crtanja se promenio .
(da ne kažem-iskvario)
Gledala sam film.. :)

Rupert Everet..
Ali nije me previše zadivio ..Osrednje.

Dilana volim ali nisam daleko stigao, ne stižem da čitam. Ima dobre priče i atmosferu, baš ono što volim.
Da..Pogotovu oni starii , bile su bolje priče.
Kao dete..Gledao si slike, haha....
Znala sam i to .Da ne voliš elektronske knjige i stripove..

Back