- Poruka
- 95.554
Frank Frazetta (9. februar 1928 – 10. maj 2010)
je bio američki umetnik fantastike i naučne fantastike, poznat po stripovima, mekim koricama knjiga,
slikama, posterima, LP pločama omotima albuma i dr...
Često ga nazivaju „Kumom fantazijske umetnosti“ i jednim od najpoznatijih ilustratora 20. veka.
Takođe je bio tema dokumentarnog filma Slikanje vatrom iz 2003.
Frazetta je primljen u Kuću slavnih stripova Vil Ajznera,
Kuću slavnih Džeka Kirbija, Kuću slavnih Društva ilustratora,
Kuću slavnih naučne fantastike i nagrađen je nagradom za životno delo Svetske konvencije o fantaziji.
.
Rođen kao Frenk Frazeta u Bruklinu, Njujork,
Frazeta je uklonio jedno "z" iz svog prezimena na početku svoje karijere kako bi njegovo ime izgledalo manje "nespretno".
Jedini dečak u porodici sa tri sestre, mnogo je vremena provodio sa bakom
, koja je sa dve godine počela da ga podstiče na umetnost.
2010. godine, mesec dana pre smrti, prisetio se:
"Kada bih nešto nacrtao, ona bi bila ta koja bi rekla da je divno i dala bi mi peni da nastavim.
Ponekad nisam imao šta da crtam osim toalet papira. Kako sam rastao, počeo sam da crtam neke prilično divlje stvari za moje godine.
Sećam se da su nastavnici uvek bili opčinjeni onim što radim, tako da je bilo teško nešto naučiti od njih.
Tako da sam išao u umetničku školu kada sam bio mali, a čak su i tamo učitelji bili ludi."
„Nije me ništa naučio, zaista“, rekao je Frazeta 1994. „Došao je da vidi gde radim, i mogao bi da kaže: 'Vrlo lepo, veoma lepo
. Ali možda ako uradiš ovo ili ovako.' Ali to je sve. Nikada nismo imali sjajne razgovore.
Govorio je veoma pokvaren engleski. Nekako te je ostavio samog. Naučio sam više od mojih prijatelja tamo."
Godine 1944., sa 16 godina, Frazetta, koji je „uvek imao tu želju da radi stripove“
počeom je da radi u studiju strip umetnika Bernarda Bejlija
Njegovo prvo delo u stripu bilo je pisanje priče od osam stranica „Snežni čovek“, koju je olovkom nacrtao
Džon Giunta, u Talli-Ho stripu (decembar 1944), koji je objavio Svappers Kuarterli i Almanac/Baili Publishing Compani.
Nije bila uobičajena praksa u stripovima tokom ovog perioda da se daju potpuni krediti,
tako da je sveobuhvatan spisak Frazetinog dela teško utvrditi.