Francuzi na Quebecu počet će gerilski rat za nezavisnost

Neće.

Imali su pre par godina referendum za otcepljenje, glasali su protiv, odn. za ostanak u Kanadi, i tu je priča za jedno vreme završena.
Verovatno će neka sledeća generacija ponovo raspisati referendum, pa šta bude.

Ne mogu se neke budale organizovati na oružanu pobunu za otcepljenje Kvebeka, kada većina frankofonskog stanovništva ne želi da se otcepi.

Ppet glupost...
jako mali procenat je razlike bio za i protiv. Za 10 god kada opet bude referendum Quebeck ce izglasati nezavisnost
The referendum took place in Quebec on October 30, 1995, and the motion to decide whether Quebec should secede from Canada was defeated by a very narrow margin of: 50.58% "No" to 49.42% "Yes".

Da je jos 0.6 % glasalo yes imali bi novu drzavu

Neće.

Imali su pre par godina referendum za otcepljenje, glasali su protiv, odn. za ostanak u Kanadi, i tu je priča za jedno vreme završena.
Verovatno će neka sledeća generacija ponovo raspisati referendum, pa šta bude.

Ne mogu se neke budale organizovati na oružanu pobunu za otcepljenje Kvebeka, kada većina frankofonskog stanovništva ne želi da se otcepi.

Većina frankofonskog? Kako znaš da je većina? Protiv nezavisnosti je izglasao dio frankofonske uz pomoć anglofonske, što znači da može biti upitna ta tvoja konstatacija o većini frankofonskog stanovništva.

1980. godine je bio prvi referendum. 59,56% je glasalo protiv, a 40,44% za nezavisnost. Kada su se stvorili uslovi za novi referendum, održan je 1995. godine. Tada su za dlaku izgubili. 50,58% je glasalo protiv, a 49,42% za nezavisnost.

Uslovi za novi referendum će biti 2010. godine, što je uskoro. Treba imati na umu da se u međuvremenu zbio kosovski presedan, kao i da je sama Kanada priznala nezavisnost Republike Kosova, poslije mjesec dana žustre diskusije i vikanja od strane kvebečkih suverenista.

Ja ne sumnjam da će, ako referendum i bude održan sljedeće godine, opcija za nezavisnost pobijediti. ;)

Većina frankofonskog? Kako znaš da je većina? Protiv nezavisnosti je izglasao dio frankofonske uz pomoć anglofonske, što znači da može biti upitna ta tvoja konstatacija o većini frankofonskog stanovništva.

1980. godine je bio prvi referendum. 59,56% je glasalo protiv, a 40,44% za nezavisnost. Kada su se stvorili uslovi za novi referendum, održan je 1995. godine. Tada su za dlaku izgubili. 50,58% je glasalo protiv, a 49,42% za nezavisnost.

Uslovi za novi referendum će biti 2010. godine, što je uskoro. Treba imati na umu da se u međuvremenu zbio kosovski presedan, kao i da je sama Kanada priznala nezavisnost Republike Kosova, poslije mjesec dana žustre diskusije i vikanja od strane kvebečkih suverenista.

Ja ne sumnjam da će, ako referendum i bude održan sljedeće godine, opcija za nezavisnost pobijediti. ;)

Pa i ja sam rekao da nema ništa do sledećeg referenduma, pa šta bude.
A, i rekao sam da nema ništa od pobune.

Québec je jedna od deset pokrajina Kanade. Funkcionira na britanskom parlamentarnom režimu po Westminsterskom sustavu, kao i sve kanadske pokrajine. U Québecu zakonodavna vlast je podijeljena između Narodne skupštine (Assemblée nationale) i podguvernera (Lieutenant-gouverneur) koji je predstavnik kraljice u Québecu. U današnje vrijeme praktički svu zakonodavnu moć ima Narodna skupština. Izvršnu vlast ima vlada Québeca. Na čelu vlade nalazi se premijer s vijećem ministara.

Narodna skupština sastoji se od 125 zastupnika koji se izabiru općim glasovanjem. Zadnji izbori održani su 2007. godine.U studenom 2006. godine, kanadski premijer Stephen Harper iznio je prijedlog o priznavanju „Kvebečana kao nacije unutar ujedinjene Kanade. Iako ovaj prijedlog nije imao nikakvu pravnu vrijednost, prihvaćen je s 266 glasova naspram 16, 27. studenog 2006. godine.

Iako je ovaj status dosta nejasan, istraživanja pokazuju da većina Kanađana ne podupire ovaj status, dok ga većina Kvebečana podupire.

Québec se razlikuje od ostalih pokrajina po velikom broju pripadnika Rimokatoličke Crkve. To je nasljedstvo kolonijalnih vremena, jer je u Novoj Francuskoj dozvoljeno naseljavanje samo katolicima.Religijske skupine Quebeca su:

* 83.3% rimokatolici
* 4.7% protestanti
* 1.4% pravoslavci
* 0.8% ostali kršćani
* 7.1% ateisti/agnostici
* 1.5% muslimani
* 1.2% židovi

a cuo sam da se i sujiksi udruzuju sa komanci jer ce se i oni cepaju od ameriku.
salu na stranu al ja mislim da ce amerika pukne na dva dela. onaj juzni deo odnosno nekadasnju konfederaciju i onaj arogantni severni deo nekadasnju uniju.a i meksiko nece propusti sansu da drpi ono sto mu je oteto pre sto godina one drzave oko riogrande jer se tamo ionako naselilo na milione meksikanerosa sto ilegalno sto legalno.

ameriku ceka jugoslavizacija ono sto su nama uradili pre 20 godina sad ce da osete na sebe.
nego da se srbija spremi da prizna pedesetak novih drzava.

Naravno .
A Americi negine ni gradjanski rat .
A bice zbrke i oko one DRZAVICE koju su Indijanci proglasili nezavisnom , no ostaje da vidimo sta ce se desiti u narednih dvadeset godina .

Ja sam takodje postavio temu "Sta ce biti sa UK"
i Ujedinjenom Kraljevstvu se blizi kraj .:bye:

Naravno .
A Americi negine ni gradjanski rat .
A bice zbrke i oko one DRZAVICE koju su Indijanci proglasili nezavisnom , no ostaje da vidimo sta ce se desiti u narednih dvadeset godina .

Ja sam takodje postavio temu "Sta ce biti sa UK"
i Ujedinjenom Kraljevstvu se blizi kraj .:bye:
A sve je počelo sa FLQ frontom za oslobođenje Kvebeka koja je i danas aktivna najača organizacija za oslobođenje Kvebeka a rat za njegpovu nezavisnost traje bez prekida vec 30godina a organizacija funkcioniše kao IRA uostalom pogledajte film

Back