FOURO

Zazijavalo, masoni su toliko široka organizacija, kao i hrišćanstvo. Kad kažeš za nekoga da je hrišćanin a ne kažeš da je recimo katolik ili protestant u suštini ništa nisi rekao. A protestant može da bude pripadnik stotina kongregacija. Reći za nekoga da je mason a ne pomenuti kom redu pripada isto je kao da ništa nisi rekao. Mongoli su pregazili pola Evrope, ali nisu se u njoj zadržali jer je Evropa i onda bila prenaseljena a oni su imali dosta ljudstva (samo muškaraca) pod teškim oružjem i nisu mogli ostvariti duži uticaj ili vlast. Njihova provala u Evropu 1240-42. je bila kratkotrajna i brzo je zaboravljena. Britaniju, recimo, nisu mogli ni da pokušaju da osvoje, jer nisu imali flotu u Evropi. Tako bi valjda bilo i sa Japanom. Nordic, u pravu si da smo ostali uskraćeni za velike stranice ratne istorije. Da ne bude da skrećem sa teme, fouro su tada koristili samo Japanci.

@ tema mislim da je hriscanima(zapadnjacima) zbog specificnosti morala i ubedjenosti u "ispravnost" svoga boga tesko da razumeju druge civilzacije i zbog toga su uvek kroz istoriju dolazili sa svima u konflikt,tako i zajednicko kupanje, njma(japancima)je to savrseno normalno i to je ritual i obicaj koji vole,a kod nas je prestavljeno kao ne civilizovanost.
Evropa propada jos od vremena Bekona i Dekrta i njihovog polaganja temelja zapadnjackog materijalizma,zasto se danas ljudi cude kada neki traze produhovljenje u istocnjackim civilizacijama?

Zazijavalo, masoni su toliko široka organizacija, kao i hrišćanstvo. Kad kažeš za nekoga da je hrišćanin a ne kažeš da je recimo katolik ili protestant u suštini ništa nisi rekao. A protestant može da bude pripadnik stotina kongregacija. Reći za nekoga da je mason a ne pomenuti kom redu pripada isto je kao da ništa nisi rekao. Mongoli su pregazili pola Evrope, ali nisu se u njoj zadržali jer je Evropa i onda bila prenaseljena a oni su imali dosta ljudstva (samo muškaraca) pod teškim oružjem i nisu mogli ostvariti duži uticaj ili vlast. Njihova provala u Evropu 1240-42. je bila kratkotrajna i brzo je zaboravljena. Britaniju, recimo, nisu mogli ni da pokušaju da osvoje, jer nisu imali flotu u Evropi. Tako bi valjda bilo i sa Japanom. Nordic, u pravu si da smo ostali uskraćeni za velike stranice ratne istorije. Da ne bude da skrećem sa teme, fouro su tada koristili samo Japanci.

Oko Mongola se otprilike slažemo. To što su im Japanci odolevali bila je više slabost Mongola nego snaga Japanaca.
A oko teme, istina je da su japansko kupatilo imali samo Japanci, ali topla zajednička kupatila postojala su više manje svuda po antičkom svetu. Da ne zaboravimo turske amame. Što bi se reklo, svako se češe rogom kakav ima :D

Zazijavalo, ja sam u uvodnom postu pomenuo turske hamame i skandinavske saune.

To se odnosilo na poslednju rečenicu gde kažeš da su fouro koristili samo Japanci. Svakako, nije toliko važno.
Ono što je meni interesantno sa ovim običajem jeste da recimo po japanskom shvatanju muškarac ne sme da gleda porođaj, dok sa druge strane čitava porodica ulazi zajedno u kadu. :confused:

To se odnosilo na poslednju rečenicu gde kažeš da su fouro koristili samo Japanci. Svakako, nije toliko važno.
Ono što je meni interesantno sa ovim običajem jeste da recimo po japanskom shvatanju muškarac ne sme da gleda porođaj, dok sa druge strane čitava porodica ulazi zajedno u kadu. :confused:

Na dalekom istoku se tradicionalno pridaje veliki značaj energiji, kao nosiocu života, i smatra se da se ona ne sme remetiti i inače, a pošto porođaj zahteva veliki utrošak energije žene i novorođenčeta, svaka suvišna osoba (tj. koja može doneti lošu energiju u blizinu majke i deteta, makar u vidu brige ili straha) je nepoželjna. Verujem da je to razlog. A i inače, po njihovoj tradiciji, ženske i muške odaje su bile strogo odvojene, pa i nije mogao da se tu pojavljuje muškarac.

Na dalekom istoku se tradicionalno pridaje veliki značaj energiji, kao nosiocu života, i smatra se da se ona ne sme remetiti i inače, a pošto porođaj zahteva veliki utrošak energije žene i novorođenčeta, svaka suvišna osoba (tj. koja može doneti lošu energiju u blizinu majke i deteta, makar u vidu brige ili straha) je nepoželjna. Verujem da je to razlog. A i inače, po njihovoj tradiciji, ženske i muške odaje su bile strogo odvojene, pa i nije mogao da se tu pojavljuje muškarac.

Razlog je znatno više prozaičan.
Muškarci, čak i oni žućkasti, imaju kompleks veličine. I onda odjednom na porođaju vide krajnje dimenzije... :mrgreen:
Naravno, ovo formulišu pristojnije "veruje se da će žena biti manje privlačna mužu".

Razlog je znatno više prozaičan.
Muškarci, čak i oni žućkasti, imaju kompleks veličine. I onda odjednom na porođaju vide krajnje dimenzije... :mrgreen:
Naravno, ovo formulišu pristojnije "veruje se da će žena biti manje privlačna mužu".

Kvarnjak.:mrgreen:
Ali, stvarno, veliki broj muškaraca je u stvari gadljiv na sve "medicinske" stvari, a i žele da gledaju svoju dragu onim očima kako su je do tada upoznali, a porođaj je baš vanredna situacija i ni malo lepa za gledanje. Ima nekih, koji kada vide kako to ide, neko vreme nisu u stanju da vode ljubav jer im je stalno u glavi "ono".
Ja nisam ni za ni protiv, kako ko odluči, ali meni ne bi bilo drago da me on gleda u takvoj situaciji. A da sam lekar, smatrala bih nepotrebnim rizikom svaku suvišnu osobu u sali.
Verovatno je i ta istočnjačka tradicija nastala iz potrebe da se spreče razne infekcije, a direktno u Japanu, jako je nepristojno opterećivati druge svojim mukama ili emotivnim stanjem, ili problemima. Kako bi se onda u takav stav uklopio porođaj, u odnosu na muža, kojeg tradicionalno, žena treba prvenstveno da poštuje?

Kvarnjak.:mrgreen:
Ali, stvarno, veliki broj muškaraca je u stvari gadljiv na sve "medicinske" stvari, a i žele da gledaju svoju dragu onim očima kako su je do tada upoznali, a porođaj je baš vanredna situacija i ni malo lepa za gledanje. Ima nekih, koji kada vide kako to ide, neko vreme nisu u stanju da vode ljubav jer im je stalno u glavi "ono".
Ja nisam ni za ni protiv, kako ko odluči, ali meni ne bi bilo drago da me on gleda u takvoj situaciji. A da sam lekar, smatrala bih nepotrebnim rizikom svaku suvišnu osobu u sali.
Verovatno je i ta istočnjačka tradicija nastala iz potrebe da se spreče razne infekcije, a direktno u Japanu, jako je nepristojno opterećivati druge svojim mukama ili emotivnim stanjem, ili problemima. Kako bi se onda u takav stav uklopio porođaj, u odnosu na muža, kojeg tradicionalno, žena treba prvenstveno da poštuje?

Eh, što nisam ja našao neku Japanku? :mrgreen:

Nisam toliko siguran u delotvornost uslova koje nudi moderna medicina. Porođaji su se donedavno dešavali u običnim kućama, ili čak štalama. Pa ipak, porodiljska groznica bila je proširena u vreme kada su porođaje preuzeli lekari i babice, a još se nije znalo za mehanizme infekcije.
Pitam se da li je sigurnost od bakterija vrednija od emocionalne sigurnosti koju može da pruži poznata okolina i bliske osobe. Mislim, sama procedura prijema u porodilište je stresna situacija, a organizacija koja porodilju tretira kao "predmet rada" poništava prirodne mehanizme porođaja i produbljuje stres.

Eh, što nisam ja našao neku Japanku? :mrgreen:

Nisam toliko siguran u delotvornost uslova koje nudi moderna medicina. Porođaji su se donedavno dešavali u običnim kućama, ili čak štalama. Pa ipak, porodiljska groznica bila je proširena u vreme kada su porođaje preuzeli lekari i babice, a još se nije znalo za mehanizme infekcije.
Pitam se da li je sigurnost od bakterija vrednija od emocionalne sigurnosti koju može da pruži poznata okolina i bliske osobe. Mislim, sama procedura prijema u porodilište je stresna situacija, a organizacija koja porodilju tretira kao "predmet rada" poništava prirodne mehanizme porođaja i produbljuje stres.

Moderna medicina je donela ogroman napredak kvalitetu i samom trajanju života, a već duže vreme događa se, da "sama sebi skače u usta" tretirajući pacijente (eto, i ne zovu ih ljudima) kao "predmet rada", kako kažeš. Prestala je da se oslanja na čovekove prirodne mehanizme, rad na jačanju imuniteta se sveo na vakcinisanje, a sama medicina samo što se ne uguši zaljubljenošću u samu sebe, ne priznajući ništa što nije poteklo iz njenih dogmi (kao crkva u vreme inkvizicije), i negirajući čak i sopstvene korene (tradicionalnu medicinu) kao nešto što smesta treba "anatemisati", umesto da se sve što čoveku može da pomogne, dobronamerno i pomno prouči.
Tamo gde se porođaj smatra prirodnom pojavom, zaista je manje stresan i manje bolan, ne u smislu autosugestije, već se, sve vreme trudnoće svi ponašaju tako da trudnica stekne što više energije za porođaj, pa onda zaista i bude manje stresan.

Moderna medicina je cista industrija. Npr silom prilika morao sam da odem u dom zdravlja kod doce i kao i u svakom domu zdravlja ceka se jedno sat vremena,dusu dalo uvek po domovima zdravlja vise raznorazni panoi i slike itd... Nijedna jednina slika ne porucuje idi u prirodu,setaj vise,nemoj da pusis(osim znaka iznad ulaznih vrata u cekaonicu). Ali zato sve do jedne govore ako te boli grlo taj lek,ako si depresivan ova pilula,pa za zene u klimaksu,pa ovo pa ono... cista industrija. Dodes kod doktora on lepo recept ovaj recept onaj... vampirizam. Niko ne razmislja da telo postaje rezistentno na lekove i da ce ga promeniti imunoloski tako da mala mutacija virusa moze dovesti do hiper-masivnog Marburga.

I dok dočekaš svoj red, lepo nahvataš novih virusa, a npr. došao po uput za ortopeda...
Da i ne govorim da će ti lekar prepisati lekove, ispljuvati sve što nije naučio na fakultetu (kao da je njegov fakultet jedina prava riznica znanja na svetu), pa makar ga SZR i priznavala kao lekovito sredstvo, a oni potajno idu kod raznih alternativaca kad njima nešto zatreba.

Ma ja mislim da ti Japanci stvarno imaju problem sa romantikom...umesto da puste decu da se malo brckaju pa da ih stave na spavanje a posle bahanalije po toj kadi sa zenom:super:oni prvo ulaze pa posle se o jadu zabave sa decom:confused:

Usput ako ne dodavaju toplu vodu dok se "matori"okupaju voda ce se ohladiti i deca ce poplaveti ili pozeleneti u takvoj vodi :confused:
Nije ni cudo sto su histericni kad odrastu :rotf:

Back