Fotografisanje vatrometa,savjet.

• Začetnik teme Začetnik teme Dany6
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dany6

Zainteresovan član
Poruka
348
Potreban mi je savjet oko fotografisanja vatrometa,prvo da navedem sta imam.Nikon D5100,18-55mm 3.5-5.6 VR.
E sada za sta mi je iskljucivo potreban savjet je,kako da namestim fokus,da prilikom rasprskavanja/eksplozije rakete bude fino fokusirano,posto cu slikati naravno MF po noci,"vatromet" je znaci 2-3 raketice samo z:shock:.
Da li da odvrnem fokus skroz na infinity ili?
A blendu i brz.zatvaraca sam planirao staviti f8/f11 (mozda f11 bolje),4sec,200 ISO.

Slikao sam odavno neki vatromet pre pet-sest godine. Koliko vidim u EXIF-u a iz secanja tako sam i koristio otvor blende f/11.Iso 100 ali sam sliko na BULB-mode.Fokus sam podesio prema nekim zgradama koje su bile preko puta. Mozes da probas da podesis fokus pre vatrometa ukoliko imas nesto sto je osvetljeno u blizini.
Ispale su onako ne super ali moze da prodje.

DSC-0049-1.jpg

DSC-0283.jpg

Slikao sam odavno neki vatromet pre pet-sest godine. Koliko vidim u EXIF-u a iz secanja tako sam i koristio otvor blende f/11.Iso 100 ali sam sliko na BULB-mode.Fokus sam podesio prema nekim zgradama koje su bile preko puta. Mozes da probas da podesis fokus pre vatrometa ukoliko imas nesto sto je osvetljeno u blizini.
Ispale su onako ne super ali moze da prodje.

DSC-0049-1.jpg

DSC-0283.jpg
Posto nije neki veliki vatromet u pitanju (brojcano,i jacini rasprskivanja),ne mogu verovatno ni puno ocekivati heh,ali uvek mi dobro dodje savet da znam za kasnije kada bude prilike heh.
A sto se tice bulba,3 do 6 sekundi bi bilo uredu pretpostavljam?
I ono zadnje,ako se odlucim slikati bulbom,jeli da pritisnem okidac na pola sekunde mozda pre "eksplozije",i pustim bas kada rasprskivanje nestane?

A sto se tice bulba,3 do 6 sekundi bi bilo uredu pretpostavljam?
I ono zadnje,ako se odlucim slikati bulbom,jeli da pritisnem okidac na pola sekunde mozda pre "eksplozije",i pustim bas kada rasprskivanje nestane?

Ne znamo tacno koliko traje, par sekundi otprilike. Tako kao sto si i napisao, pocni pre "eksplozije" da snimas. Mozda vec kada zapale fitilj na raketi i prekidas kada se ugasi "eksplozija". Mozes i na vreme da podesis ekspoziciju. Samo da je dovoljno duga ekspozicija, da ti ne prekine snimanje pre ili u toku eksplozije.

Ne znamo tacno koliko traje, par sekundi otprilike. Tako kao sto si i napisao, pocni pre "eksplozije" da snimas. Mozda vec kada zapale fitilj na raketi i prekidas kada se ugasi "eksplozija". Mozes i na vreme da podesis ekspoziciju. Samo da je dovoljno duga ekspozicija, da ti ne prekine snimanje pre ili u toku eksplozije.
Hvala na savjetima.

Back