Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Хамилтон и Мерцедес опет пребрзи.
Радује ме што опет први вучемо потезе. Имало је то логике што само тада ишли у бокс. Али Хамилтон је и после 40 кругова возио баш брзе кругове.
Фетел је одлично возио. Одличан старт. Јесте направио те две грешке али и без њих би било исто.
Радује ме што има помака у темпу са овим надоградњама. Само да Мерцедес сада не извуче неког кеца из рукава.
Розберг опет пуца под притиском, а Хамилтон се пробудио.
Мада мишљења сам да је Хамилтон опет био нешто агресивнији у тој одбрани позиције.
Верштапен опет добар. Рикарду некако мало фали да иде од доличне до "лоше" трке.

Хамилтон и Мерцедес опет пребрзи.
Радује ме што опет први вучемо потезе.
I to pogresne :)

Nije Mercedes nista brzi od Ferarija tu su negde a Ferari ima prednost boljeg starta sto mnogo znaci. Ali vam na 'pit volu' sede debili koji nemaju pojma o strategiji, svaki put useru.

Мада мишљења сам да је Хамилтон опет био нешто агресивнији у тој одбрани позиције.

Bio je agesivniji, ali taman koliko se mora da se pokaže ko je ko i postigne cilj, a opet u duhu pravila( pisanih i nepisanih).
Jednom rečju-šampionski stav Lewisa.Ima osećaj i meru.Rosberg to nema. Da su pozicije bile obrnute, sudar bi bio daleko teži.
Rosbergu fali ta mrvica stabilnosti, koju nikad neće imati.U napetim situacijama brzo pregori i napravi glupost.

P.S. Kad će tabela u kladionici ? :rtfm::mrgreen:

Солидна тркица. Задовољан исходом.
Перез је развалио. Штетао за казну.
Где нестадоше возачи Ред Була. Изгледа да је тактика са заустављањем мање знатно боља.
Ко зна где је Хамилтон био данас... У Азербејџану сигурно није.

Eво неких промена за сезону 2017.

Нешто дужи болиди. По мени лепше задње крило...
image1.img.640.medium.jpg

Шири пнеуматици:
bmy6pnnax8ct5ngooloi.png

Рекло би се да је корак ка лепшем...

Dešavanja tokom slobodnih treninga i kvalifikacija su nam najavila neizvesnost i uzbuđenja na startu.
Tako je i bilo, mada bi ova atraktivna staza donela uzbuđenja i bez toga.Siguran sam da bi sa Vettelom i Rosbergom u prvim redovima start bio dinamičan.
Falilo je samo malo kiše da začini ovu trku.
Kad pričam o uzbuđenju, nije samo vožnja ta koja je presudan faktor.Recimo, bilo je naizvesno kakve će strategije imati pojedini vozači.Pirelli je projektovao prvi stop na "U" gumama nakon 10 krugova, a Lewis izveze 19 na istim.Ja nemam naviku da se toliko naprežem u predviđanju i analiziranju menadžmenta guma tokom trke, ali danas je to baš bilo izazovno.

Od samog starta sam očekivao upravo to- nekoliko preticanja i bezbedan završetak prvog kruga za sve vozače.Staza je brza, ali ima mesta za preticanje, a i korekciju grešaka, pa se može malo i rizikovati.Iznenađen sam tonjenjem Hulkenberga sa svakim novimkrugom, ali je očigledno da je jučerašnji kraći haos u Q3 izbacio Hulka tako visoko, kao i najavljena kazna kazna za Vettela.
Button je sjajno držao McLaren iznad očekivanja u odnosu na potencijal tog auta. Vettel i Verstappen su jako lepo vozili, dok je Ricciardo malo podbacio i čini to od dolaska Maxa u tim.Čudno... vreme će pokazati šta se dešava.
Kimi je bio ponovo u rangu svog auta, ni više , ni manje.Ipak, lepo je vozio.
Još sam se kod Lewisa pitao zašto dere svoje "U" gume toliko da froncle vise sa ivca, a onda je Vettel pokušao podići lestvicu i očekivano uprskao stvar.Divljenje dvojca bez kormilara sa SK je nerazumljivo, jer je usporeni snimak pokazao da su žute gume poderane preko mere razuma i eksplozija se samo čekala.Rezon da se mora rizikovati ne tu bio besmislen.Rizikuje se na par krugova do kraja ili kao Kimi u Nemačkoj 2005. kad je za trku bio samo jedan set guma i zamena se vršila samo kad se to moralo( znamo svi kako je završila ta vožnja sa "bubregom" skoro pola trke), ali rizikovati danas kao Vettel je bilo besmisleno.Slamka spasa je mogla biti vožnja na sigurno i iščekivanje sudara Mercedesovih "ovnova". Eto kako je Verstappen profitirao.
Kad smo kod sudara, nije to bilo kao u drevnom pripovedanju o događaju na brvnu, već je Nico ponovo pokazao odsustvo osećaja za prostor i tajming.Opet sam ubeđen da bi u obrnutoj situaciji Lewis njega izgurao legalno i sačuvao prvo pmesto.Rosbergu fali sigurnosti i razuma u ključnim momentima i nadam se da se ovde tas počinje naginjati na stranu novog četvorostrukog šampiona, jer Nico nije materijal za tako nešto. Ne znam da li sam jasno izneo stav da je za udes kriv Rosberg :think: :hahaha: Četvrto mesto je za njega premija danas. Čestitke još po nekima, koji su se omrsili za bodove,koje nisu planirali, a naročito Buttonu :)

Poslednja izmena:
Дооообра тркица.
И нисам нешто разочаран. Волим што бар ризикујемо.
Ово је данас био ризик за победу.
Верујем да бисмо у следећем кругу ишли у бокс јер је Розберг већ био на 1,5 секунду. Штета.
Гледам по нету да је доста коментара о томе како је то био беспотребан ризик.
Али реално ако се сагледа, шансе да освојимо шампионат немамо па зашто онда не ризиковати на овакав начин.
Мерцедес ми никако није јасан са овим тактикама.
Хамилтона који је на 1 секунду иза Розберга увлаче првог у бокс што није пракса. Јасно је да ће избити на прво место када Розберг одради заустављање.
Мени делује као да желели да избегну ту борбу на стази рачунајући да је Хамилтон бржи па да га пребаце испред Розберга.
Али видим да коментатори на СК имају супротно мишљење. Говоре да тим навлачи победу Розбергу.
Држим да је Хамилтон бржи али баш због тога нема потреба за таквим потезима од стране тима.
Нека га лепо одува на стази и направи будалу од њега (или га пусти да то Розберг само уради као што је данас).

Све честитке Батону.
И сложићу се са колегом РацеМастером да се нешто чудно дешава за Рикардом.
Нешто слично као са Фетелом када је Рикардо дошао у тим... Видећемо.

Sta je ovo, svi na moru :mrgreen:

Mali Ferstapen je stvarno bezobrazan. Jeste talenat i sve to ali onakve izjave posle trke... na kraju krajeva nije on ni toliko kriv, kriva je direkcija trka sto mu nije urucila kaznu, ali trebao je biti fer i priznati da nije u pravu. Realno, Kimi je doktor, stvarno inteligentan vozac, prodao mu foru kao na malom fudbalu. I uopste ima taj urodjeni talenat za voznju koji se ne moze nauciti, koji ili imas ili nemas. Nije zasluzio takav tretman od strane sudija, a pogotovo takvo nepostovanje od strane mladjeg kolege.

Sta je ovo, svi na moru :mrgreen:

Mali Ferstapen je stvarno bezobrazan. Jeste talenat i sve to ali onakve izjave posle trke... na kraju krajeva nije on ni toliko kriv, kriva je direkcija trka sto mu nije urucila kaznu, ali trebao je biti fer i priznati da nije u pravu. Realno, Kimi je doktor, stvarno inteligentan vozac, prodao mu foru kao na malom fudbalu. I uopste ima taj urodjeni talenat za voznju koji se ne moze nauciti, koji ili imas ili nemas. Nije zasluzio takav tretman od strane sudija, a pogotovo takvo nepostovanje od strane mladjeg kolege.

I ja bih isto ovo izjavio za Dnevnik :lol:
Očekivao sam da Lewis pokaže svom nemačkom prijatelju ko je ko i drago mi je da je to uspeo.
Nisam očekivao da Kimi onako zablista i drago mi je da je to uspeo.
Matori Verstappen je goreo u požaru benzina, a mali gori od adrenalina, ali ne bi trebalo da se istresa na likovima poput Kimija iz više razloga.Ne treba ga sputavati, ali ga treba malo primiriti.Direkcija trke je to morala učiniti.
Nisam očekivao ni da će Alonso održati McLaren tako visoko.Jeste da je staza išla na ruku takvom ishodu, ali nisam bio optimista.
Ostalo je manje-više očekivano.

Jesu li svi odavde otišli na odmor pre letnje pauze u F1 ?

Uzbudljiv i spektakularan start.Nekoliko duela na ivici noža, ali sve korektno.
Sreća je da mi Rosberg nikad nije bio nešto drag, ap ovo njegovo blamiranje gledam sa uživanjem.Navijati za njega je jedna od najvećih noćnih mora, pored navijanja za McLaren u poslednje 2-3 godine.Takve dve nesreće ne bih izdržao toliko dugo.Rosberg mi dođe kao melem na ranu, koja polako zaceljuje, kako se Alonso i Button penju sa dna.Ima nade.
Lewis je izdominirao, a RBR šamara Ferrari i dlanom i spoljnom :lol: Verstappen je danas malo neprijatno iznenadio davanjem one šanse Rosbergu da ga napadne, iako je to za njega posle dobro ispalo.Ipak mu je odškrinuo vrata.NEtipično za njega,a li mlad je on i sve je to ok.Rosberg je izgubio razum i bilo je vreme da popase kaznu za takve postupke.Lewisa je izbacio u Španiji, udario u Austriji, pa sebi oštetio bolid, ali bez zvanične kazne.Pet sekundi je minimum što je zaslužio.Možda je teško kočiti i skretati, ali on to stalno čini.Možda bi trebalo ranije da koči i ne uleće kao muva bez glave...ionako titulu neće uzeti, ako Lewisa ne sputaju tehnički problemi sa komponentama motora itd...
McLareni su imali odlične momente, ali nisu mogli da se omaste na "crtu".Ipak tu fali još malo napretka da bi se konstantno osvajali bodovi, ali ovo ohrabruje.Oba vozača su živnuli i to je dokaz da se ide napred.
Neću više da analiziram, idem i ja na pauzu, pa nastavljamo za mesec dana.

Ja od sad navijam za McLarene, lepo je kad se neko ko nema nikakve sanse gica iz sve snage, nervira preko radija, drzi pun gas i opet ga obilaze ko neku zapregu, prosto se raznezi gledalac. Podsecaju me na bivseg vozaca f1De Cezarisa, ako se neko seca.
Volim kad Rozberg uprska jer to potvrdjuje moju davnasnju teoriju da vozi ko Pedrosa u MotoGP, brz kad mu niko ne preti, a u duelu nikakav.
Crveni volovi se vracaju na staze uspeha, i to mi je vrlo drago. Ekipa koja ima Adriana Newea moze da nadomesti manjak snage dobrom aerodinamikom, sasijom. U f1 uglavnom postoje dva nacina da se napravi sampionski auto, prva je angazujes Newea, a druga Flavio Briatore/ Ros Brawn varijanta (malo muckanja i zaobilazenja pravila, setimo se tanjih daski,manjka tezine mass dampera... ). Uvek navijam za posteniju varijantu.
Crveni kao da su vozili sa dzakom cementa ispod sedista vozaca. Kimi omasio brzinu u boxu, ko neki deda u yugu sto mu treba 5 sekundi da krene na semaforu.Vettel je nekad bio munja od vozaca, pitam se sta mu je sad, mozda ga neko truje teskim metalima i pricama o mercedesu?

Pretpostavljam zbog bezbednosti? U Naskaru su svi mnogo zasticeniji, bezbedniji, zatvoreno je vozilo, pa je i moguce biti agresivniji. U F1 i najmanji kontakt moze dovesti do prevrtanja bolida i pogibije. Zato slutim da se cak i za samu neopreznost na stazi dobijaju kazne.

Pretpostavljam zbog bezbednosti? U Naskaru su svi mnogo zasticeniji, bezbedniji, zatvoreno je vozilo, pa je i moguce biti agresivniji. U F1 i najmanji kontakt moze dovesti do prevrtanja bolida i pogibije. Zato slutim da se cak i za samu neopreznost na stazi dobijaju kazne.
Ma kakve bezbednosti. Kao Rozberg mogo ubiti Verstapena ne budi smesan. Verstapen nije kaznjen za goru stvar u Hungaroringu a ovde je Rozberg zbog njega kaznjen, gura se taj Max sve mi se manje svidja iako je nesumnjivo brz i verovatno buduci prvak.

Sve vise i vise mi Ferstapen postaje omrazeniji. Ne znam kad ce sudije poceti da kaznjavaju takvo ponasanje na stazi. A izjava posle trke me jos vise iznervirala. Ili mu lupiti dva samara pa da se smiri ili ga kazniti bodovima. Ja sam mislio da ce ga Kimi posle trke prebiti.

Научиће ваљда временом.
Само да га ови добри резултати не понесу, па да помисли како је попио сву памет овог света.
Лепо је што је агресиван али уме да буде "безобразан" преко границе доброг укуса. Преписаћу то младости :)

Али никако да прежалим ову глупост што је направио Фетел. Имали смо 2-3 :dash:

И ово што добијају по 60 места казне је стварно смешно.
То је као када неког осуде на 5 доживотних робија.
Сада како је, много логичније би било да ако возач добије казну од нпр. 50 места и освоји пол-позицију, да на трци добије 22 места казне, а остатак му се пренесе на следећу трку.
Ово сад Хамилтон добио 3 нова мотора и бог да га види...

Похвале за Алонса. Мислио сам да ће се Маса, Ботас и Раиконен изређати на њему.

Жао ми је оне 2008. возио је тад као змај :)
Zavrsnica u Brazilu je bila pravi spektakl ali da je zasluzio titulu te godine i nije, puno puta mu se poklanjalo kaznjavanjem Hamiltona. Ham je vrhunska klasa dok je Masa cist prosek i meni nece faliti jer nista nije pokazo pogotovo zadnjih nekoliko godina. Ono sto znam o njemu je da nema pojma o voznji po kisi.

И ово што добијају по 60 места казне је стварно смешно.
То је као када неког осуде на 5 доживотних робија.
Сада како је, много логичније би било да ако возач добије казну од нпр. 50 места и освоји пол-позицију, да на трци добије 22 места казне, а остатак му се пренесе на следећу трку.
Ово сад Хамилтон добио 3 нова мотора и бог да га види...

.
To sa motorima je teška tema.Šta god se kaže, postoje dovoljno jaki kontra-argumenti, ali ću i ja nešto "reći za Dnevnik" :lol:
Licemerne su priče o štednji u bahanalijama ao što su auto-moto trke. Ako je takva kriza, onda prekinite da se trkate autima na benzin i predjite na jedrenjake :rtfm:
Mislim, stvarno je smešna priča o štednji goriva , koju su svojevremeno plasirali u paketu nekih izmena pre desetak godina( veoma rado sam zaboravio te pojedinosti" poludebilne"). Pa štednja guma, pa štednja svega potrošnog.Brate, trkanje nije štednja, već rasipanje i ne treba štednja da bude prioritet.
Motor se nekad pokvari "Božijom voljom" i ne treba vozač da plaća cenu kvara svaki put. Dovoljno je što je u DNF trci ostao kratak za bodove. Treba sad još pet trka da snosi posledice.Mnogo je , kume, mnogo.
Vozač treba da plaća vozačke greške, a neko drugi tehničke probleme( bilo ko, samo ne vozač, jer je dovoljno što nije trku završio). Samo treba naći mehanizam da se motori ne menjaju za svaku sitnicu.
Štednja i F1 ne idu zajedno. Mi hoćemo brzinu, atrakciju, spektakl, a to košta.

Читам да се Маса повлачи на крају сезоне.
Била је то солидна каријера.
Жао ми је оне 2008. возио је тад као змај :)
Solidna karijera, ali 2008. je sudbina izabrala miljenika i svi sada znamo da nije pogrešila. Massa nikad nije bio kompletan vozač.Na momente je blistao, ali nam nisu trebale zatamnjene naočare da to gledamo.Hamilton, Vettel, Alonso, Kimi....svi su oni bili bolji od njega u meri koja je potrebna za titulu.

Trka u Spa je pokazala da duge pauze nisu dobre za F1. Svi se toliko uspale nakon pauze, ali dodju "zarđali", mlitavi i mamurni i onda imamo onu katastrofu od starta i prve trećine trke. Mislio sam da ih neće ni 10 ostati na kraju kako su počeli. Veći broj napada i incidenata je plod nepromišljenosti i neopreznosti.Dobro je da niko nije stradao.
Verstappena bih posebno istakao kao nekoga ko ide jako lošim putem u poslednje vreme. Razlika između mangupa i dripca je u "supstanci". Mangupski potez ima specifičnu težinu, ima supstancu. Dripački to nema. Mali dripac bi trebalo da bude izvučen za uši od strane tate Verstappena i da na vreme postane mangup, sačuva svoju i tuđe glave i priređuje nam zabavu na stazi u stilu majstora vožnje, a ne sumanutog kamikaze. To što on sada radi, može da uradi svako, a poseduje talenat da uradi stvari koje može malo ko. Do kraja sezone mora da dokaže da je sposoban za velike stvari, a ne za velike nesreće.
Poteži, klinac ! :ceka:

Solidna karijera, ali 2008. je sudbina izabrala miljenika i svi sada znamo da nije pogrešila. Massa nikad nije bio kompletan vozač.Na momente je blistao, ali nam nisu trebale zatamnjene naočare da to gledamo.Hamilton, Vettel, Alonso, Kimi....svi su oni bili bolji od njega u meri koja je potrebna za titulu.
Kimi je samo u prvoj godini bio bolji od njega. Posle ga je Masa prao pa je Kimi dobio otkaz.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back