Dešavanja tokom slobodnih treninga i kvalifikacija su nam najavila neizvesnost i uzbuđenja na startu.
Tako je i bilo, mada bi ova atraktivna staza donela uzbuđenja i bez toga.Siguran sam da bi sa Vettelom i Rosbergom u prvim redovima start bio dinamičan.
Falilo je samo malo kiše da začini ovu trku.
Kad pričam o uzbuđenju, nije samo vožnja ta koja je presudan faktor.Recimo, bilo je naizvesno kakve će strategije imati pojedini vozači.Pirelli je projektovao prvi stop na "U" gumama nakon 10 krugova, a Lewis izveze 19 na istim.Ja nemam naviku da se toliko naprežem u predviđanju i analiziranju menadžmenta guma tokom trke, ali danas je to baš bilo izazovno.
Od samog starta sam očekivao upravo to- nekoliko preticanja i bezbedan završetak prvog kruga za sve vozače.Staza je brza, ali ima mesta za preticanje, a i korekciju grešaka, pa se može malo i rizikovati.Iznenađen sam tonjenjem Hulkenberga sa svakim novimkrugom, ali je očigledno da je jučerašnji kraći haos u Q3 izbacio Hulka tako visoko, kao i najavljena kazna kazna za Vettela.
Button je sjajno držao McLaren iznad očekivanja u odnosu na potencijal tog auta. Vettel i Verstappen su jako lepo vozili, dok je Ricciardo malo podbacio i čini to od dolaska Maxa u tim.Čudno... vreme će pokazati šta se dešava.
Kimi je bio ponovo u rangu svog auta, ni više , ni manje.Ipak, lepo je vozio.
Još sam se kod Lewisa pitao zašto dere svoje "U" gume toliko da froncle vise sa ivca, a onda je Vettel pokušao podići lestvicu i očekivano uprskao stvar.Divljenje dvojca bez kormilara sa SK je nerazumljivo, jer je usporeni snimak pokazao da su žute gume poderane preko mere razuma i eksplozija se samo čekala.Rezon da se mora rizikovati ne tu bio besmislen.Rizikuje se na par krugova do kraja ili kao Kimi u Nemačkoj 2005. kad je za trku bio samo jedan set guma i zamena se vršila samo kad se to moralo( znamo svi kako je završila ta vožnja sa "bubregom" skoro pola trke), ali rizikovati danas kao Vettel je bilo besmisleno.Slamka spasa je mogla biti vožnja na sigurno i iščekivanje sudara Mercedesovih "ovnova". Eto kako je Verstappen profitirao.
Kad smo kod sudara, nije to bilo kao u drevnom pripovedanju o događaju na brvnu, već je Nico ponovo pokazao odsustvo osećaja za prostor i tajming.Opet sam ubeđen da bi u obrnutoj situaciji Lewis njega izgurao legalno i sačuvao prvo pmesto.Rosbergu fali sigurnosti i razuma u ključnim momentima i nadam se da se ovde tas počinje naginjati na stranu novog četvorostrukog šampiona, jer Nico nije materijal za tako nešto. Ne znam da li sam jasno izneo stav da je za udes kriv Rosberg

Četvrto mesto je za njega premija danas. Čestitke još po nekima, koji su se omrsili za bodove,koje nisu planirali, a naročito Buttonu