Formiranje baterije

Ni ja nisam verovao Arture al uveri se............

http://www.laptoptestovi.com/Edukacija/uputstvo/KAKO-FORMIRATI-I-ODRZAVATI-BATERIJU-LAPTOPA.html

Li-ion baterija je generalno dizajnirana da bude „maintenance free“, drugim rečima nije joj potrebno skoro nikakvo održavanje od strane korisnika. Prvo da razbijemo jedan čuveni mit: Li-ion baterija ne zahteva formiranje u onom klasičnom obliku, kakav se obično podrazumeva kada se koristi ovaj termin (tri uzastopna pražnjenja i punjenja od po 12-15 sati). Ove baterije dolaze iz fabrike napola napunjene (cca 40%, ali o tome nešto kasnije), i na korisniku je samo da je eventualno napuni do kraja i dalje koristi prema svom ličnom nahođenju. Inače, većina proizvođača laptopova sugeriše da je najbolje novu bateriju isprazniti, a potom napuniti do kraja. Ovaj postupak treba uraditi samo jednom, a punjenje treba da traje do trenutka u kome se baterija napuni do maksimane vrednosti, pa nema potrebe posle toga držali laptop na punjaču.

Održavanje na maksimalnom kapacitetu u dužim vremenskim intervalima, kao što je dugotrajno napajanje preko adaptera (pri čemu stepen napunjenosti baterije najčešće osciluje između 95 i 100%), smanjuje životni vek baterije. Iskustvo je pokazalo da li-ion ćelija najsporije gubi svoj kapacitet kada je napunjena na oko 40%, pa se ona u tom stanju i skladišti. Ovo znači da bi baterija teoretski imala maksimalni radni vek kada bi se pri svakom priključenju laptopa na punjač, napunila na 40%, izvadila iz laptopa i ostavila na hladno mesto. Jedina mana ovog postupka je što u slučaju nestanka struje gubite svojevrsni „UPS“, koji baterija predstavlja kada se laptop napaja iz adaptera. Nažalost mnogi korisnici nisu u mogućnosti da se striktno pridržavaju pomenutog pravila iz razloga što npr. nisu sigurni kada će im zatrebati napajanje iz baterije, a tada najčešće nemaju previše vremena da bateriju napune do kraja.

Kupujem ja neki moblini, i načitana prodavačica kaže "i naravno, baterije morate formirati 3x12 sati bla bla bla...."
ja smoreno dodam "baterije za nove mobilne se ne formiraju, i to poslednjih desetak godina otkad se koriste litijum jonske..."
ona prkosno: "da, da, čula sam ja to, a posle mušterije dođu i žale se da baterija kratko traje.... zato vi ipak formirajte..."
ja: * dubok uzdah *

Tako je,jasam pre 2 godinu kupio LG KU250 njegovu original bateriju stavio i nisam je formirao nije radila ni 6 meseci napuni je do kreje za jedan dane se isprazi a nista nisam radio na njemu i kadmije dosadilo kupim novu bateriju i formiram je i sad hvala bogu:worth::worth: radi savrseno vec godinu dana
Znaci treba zormatirati:hvala::hvala:

Tako je,jasam pre 2 godinu kupio LG KU250 njegovu original bateriju stavio i nisam je formirao.......
Ne s***i da si zaboravio da formiraš litijum jonsku bateriju?

Ja uvek savetujem da gde god nosiš laptop vučeš za sobom produžni kabl koji je uključen kući u zidni utikač, jer to pomaže boljem formiranju baterije, a i traje duže.

Volim da sednem u parku na klupu i da surfujem po netu, a pošto sam kupio onaj produžni na koturu, a stana do parka imam manje od 500m - ja kabl razvučem bez po muke, jedino što ne mogu liftom pa moram peške niz stepenice, laptop pod mišku a kabl lagano vučem za sobom, i uživam a ne mislim o memory efektu.

Posle kad se vraćam iz parka, ja javim ženi sa mobilnog da krene da namotava kabl, pa čim vidim da kabl krene, ja polako za njim do zgrade, pa uz stepenice...

Ja sam kupio Asus netbook sa 6-ćelijskom baterijom kapaciteta 4400mAh. U originalnom uputstvu se ne pominje reč "formiranje", ali sve ukazuje na to! Prva dva punjenja po 8h, sa potpunim pražnjenjem između, a posle toga taj postupak ponavljati s vremena na vreme... kako bi se očuvao kapacitet.
Meni baterija traje 7-10 sati rada.
Sad sam zbunjen. Da li da postupam po uputstvu proizvođača, ili po ovome što ovde ljudi pišu. Kao laiku, obe varijante mi se čine logične...

Pitanje je extremno kompleksno jer zavisi od toga koji je tip baterije i punjenja u pitanju, ali generalno ne šteti, savremene Li-ion baterije prestanu da se pune kad im više ne treba punjenje i predviđene su čak i za takve situacije.

Pitanje je extremno kompleksno jer zavisi od toga koji je tip baterije i punjenja u pitanju, ali generalno ne šteti, savremene Li-ion baterije prestanu da se pune kad im više ne treba punjenje i predviđene su čak i za takve situacije.

Mišljenja su tu podeljena.
Ima ih koji tvrde da im se smanjuje vek,
ako se ne iščupaju iz struje, nakon što su napunjene....
Kome verovati ?

Šteti li bateriji ako ostane na punjaču i nakon 100 %- ne napunjenosti !?

Нисам знао да се бавиш и ..ЕСХУМАЦИЈОМ...:huh:

ШТЕТИ...за све батерије, ако нису предвиђене да раде у " PUSH - PULL " вези...:aha2:

Промени " дискету "...:lol:

Back