Fore i fazoni za odrzavanje enterijera i eliminaciju neprijatnih mirisa u vozilu

http://www.polovniautomobili.com/auto-vesti/saveti/smrad-u-autu-kako-se-izboriti.php

Cesto se vozaci automobila suocavaju sa prisustvom neprijatnih mirisa u svojem vozilu koje moze biti iz razlicitih izvora .

Sta tada radite? Dodate mirisljavu jelkicu, terate auto na dubinsko pranje, perete kirbijem, ili nekim drugim sredstvom?

Nisam stručnjak kada su automobili u pitanju, ali na osnovu iskustava drugih ljudi bih rekla da je najbolje dubinsko čišćenje pre svega, pa tek onda kojekakvi mirišljavi preparati, u stvari tada je dovoljna i mirišljava jelkica, a možda bi i ona bila suvišna jer sva ta sredstva kojima se prskaju odnosno koja se utrljavaju (bez prethodnog dubinskog pranja) daju po meni kratkoročni efekat.
E sad ne znam koje bi bilo najbolje sredstvo za pranje, ako se vozi u servis onda je rešeno, a ako sami radite treba raspitati, sigurno bi ljudi iz servisa znali šta da se koristi; Verovatno postoje posebna sredstva za čišćenje automobila. U svakom slučaju izvrsno dezinfekciono sredstvo je asepsol 5% (koji se razblažuje prema priloženom uputstvu) koji deluje na što šta (bakterije, gljivice, neke tipove virusa, ...)
To bi bilo slično kao kada mi ne bismo redovno održavali ličnu higijenu i kada bismo neprijatne mirise neutralisali dezodoransima, kremama i sličnim preparatima, pa to bi bio haos :lol: . Ovako ko je čist, uredan i još se ne znoji puno, nema ni potrebe da poseže za raznim preparatima osim malo parfema.

Nisam stručnjak kada su automobili u pitanju, ali na osnovu iskustava drugih ljudi bih rekla da je najbolje dubinsko čišćenje pre svega, pa tek onda kojekakvi mirišljavi preparati, u stvari tada je dovoljna i mirišljava jelkica, a možda bi i ona bila suvišna jer sva ta sredstva kojima se prskaju odnosno koja se utrljavaju (bez prethodnog dubinskog pranja) daju po meni kratkoročni efekat.
E sad ne znam koje bi bilo najbolje sredstvo za pranje, ako se vozi u servis onda je rešeno, a ako sami radite treba raspitati, sigurno bi ljudi iz servisa znali šta da se koristi; Verovatno postoje posebna sredstva za čišćenje automobila. U svakom slučaju izvrsno dezinfekciono sredstvo je asepsol 5% (koji se razblažuje prema priloženom uputstvu) koji deluje na što šta (bakterije, gljivice, neke tipove virusa, ...)
To bi bilo slično kao kada mi ne bismo redovno održavali ličnu higijenu i kada bismo neprijatne mirise neutralisali dezodoransima, kremama i sličnim preparatima, pa to bi bio haos :lol: . Ovako ko je čist, uredan i još se ne znoji puno, nema ni potrebe da poseže za raznim preparatima osim malo parfema.

To dubinsko ciscenje je dobro za stofani enterijer.

Za kozu i nije bas...

Po meni treba dobro oprati dubinski sve delove automobila koji imaju stof na sebi. Patosnice, delove sa strane i sedista razume se ako su stof materijal.

Sve treba dobro izribati.

Problem je sto u vecini perionica su suvise lenji da to rade...

Onda treba aktivirati klimu, i uprskati asepsol ili neko drugo slicno sredstvo za dezinfekciju u sistem da se uniste u njemu grinje bakterije gljivice i ostalo.

Onda ppromeniti filter klime .

Ja sam na jednom autu radio kirbi ciscenje dosta sam platio ali je vredelo...

Ja imam nekoliko sredstava za ciscenje auta iznutra,koristim produkte firme Chemical Guys,sredstvo za ciscenje mebla na sedistima koristim Green Clean,cisti super,a ima i Leather Clean koji je za kozna sedista,takodje sam kupio onaj usisivac koji izvlaci vodu iz tepiha tako da zajedno sa Green Clean-om i usisivacem ocistim tepihe bez problema,doduse ja ne dozvljavam pusenje u kolima a sedista mazem sa posebnim sredstvom za odrzavanje koze tako da auto uvek mirise kao da je iz fabrike izasao,takodje ne koristim jelkice i ostale mirisljave gluposti.

Takodje jos jedan od uzroka loseg mirisa u kolima je kad se uvuce vlaga u tepihe,narocito zimi kad se puno snega unosi u kola,pa se onda voda ocedi ispod gumenih patosnica i ona tu stoji dugo,najbolje je da se otresu noge pre ulaska u kola a ako ipak udje dosta vlage onda izbaciti patosnice i upaliti grejanje na maksimum,malo otvoriti prozor i tako ostavtiti auto jedno pola sata da se osusi.

- - - - - - - - - -

Jel zna neko za neki dobar metod ili sredstvo za ciscenje alkantare tj. izvrnute koze enterijera?
Prekopah svuda po internetu za to ali nista konkretno ne nadjoh.
Imas gomilu produkta za alkantaru,samo pazi da ne uzmes neki mnogo jak da ne bi upropastio podlogu.Imas sredstvo koje se zove Inner Clean od Chemical Guys koje je odlicno zatu vrstu ciscenja.

Najgore je kad se pusi u autu,miris duvanskog dima se ne moze neutralisati pranjem sedista i patosa,mora se koristiti posebna masina koja stoji par dana u autu koja neutralise duvanski dim.

Citao sma o tome. Ima posebna masina koja pravi ozon i video sam da na netu kosta nekih 100-nak dolara , na ebay i to se drzi u autu 7-8 sati ponekad i ceo dan i kazu ozon unisti i ubije sve mirise narocito duvanski dim.

Sad cu vam otkriti tajnu vecine autoperionica -Merix sapun za ves!:)
Plave boje je i jako lepo mirise a pere extra.Dovoljno je da se uzme magicna krpa i da bude jako vlazna a sapunom se natrlja da bude puno pene na njoj i tad se operu sedista a mogu i plasticni delovi.
Posle toga ja uzmem kokpit sprej Kopren koji odlicno mirise i daje lep sjaj plasticnim delovima.Ima ga sa mirisom novog automobila,lavande,vanile.... ali najefikasnije se pokazala lavanda.
U svom autu ponekad ubacim jelkicu i ne treba mi nista vise.

Sad cu vam otkriti tajnu vecine autoperionica -Merix sapun za ves!:)
Plave boje je i jako lepo mirise a pere extra.Dovoljno je da se uzme magicna krpa i da bude jako vlazna a sapunom se natrlja da bude puno pene na njoj i tad se operu sedista a mogu i plasticni delovi.
Posle toga ja uzmem kokpit sprej Kopren koji odlicno mirise i daje lep sjaj plasticnim delovima.Ima ga sa mirisom novog automobila,lavande,vanile.... ali najefikasnije se pokazala lavanda.
U svom autu ponekad ubacim jelkicu i ne treba mi nista vise.

ovo sa merixom valjda vazi samo za stof sedista ? Sta primenjujes za kozna ?

kokpit sprej kad prskas po plastikama , jel ga kasnije utrljavas nekom krpom ili ne ?

ovo sa merixom valjda vazi samo za stof sedista ? Sta primenjujes za kozna ?

kokpit sprej kad prskas po plastikama , jel ga kasnije utrljavas nekom krpom ili ne ?
Tihi za kozu imas posebne preparate,narocito u Srbiji gde leti mogu biti jake temperature i gde sunce direktno utice na kozu treba da se premaze sredstvom koje daje kozi vitamine da se ne bi osipala i pocrnela(ako naravno nije obojena vec u crnu boju)
A za kokpit odnosno za ostale plasticne povrsine imas more produkta,malo naprskas na mikrofiber krpu i onda predjes preko svih povrsina,ali pazi da nabavis sredstvo koje ne ostavlja tragove za sobom uglavnom stoji na flasi na primer "grease free" .

Kozu mazem sa kremom i sad ne mogu da se setim kako se zove a ne bi isao da je trazim po ovom mraku.
Sto se tice tih sonax i nekih drugih proizvoda sa sigurnoscu mogu da kazem da vecina tih proizvoda nije ni za sta jer to nisu profi proizvodi i sluze za zamazivanje ociju. Tako sam ja kupio neki sprej koji pere felne od katrana i crnila i kao naprskas i ostavis 10 minuta pa isperes. Uradim ja sve po uputstvu i isperem a ono kao da nista nisam ni nanosio a placen je momacki i vazi za jednu on najkvalitetnijih marki u svetu auto kozmetike.
Potom uzmem lepo sonu kiselinu i cetkicu za zube i za 5 minuta nema crnila nigde i zatim lepo isperem i felna sija.
Zasto mora komplikovano kad moze i jednostavno a i jeftinije mnogo. Sa istom to sonom kiselinom skidate i one fleke u duginim bojama sa sofersajbne tako sto je namazete i ostavite 10-tak minuta. Ja sam tako zuljao i trljao sa ko zna cim i svacim i nista a onda mi pala na pamet ta kiselina i otad samo s njom.
Takodje kad imate prljave plastike koje ne mozete nikako da operete ni sa hemijom uzmetye vlaznu magicnu krpu i naneste na nju uljani razredjivac domace proizvodnje (jer je on slabiji od stranog) i operete.Necete verovati kako skida a ne ostecuje plastiku.Ako se bojite probajte prvo na nekim delovima koji se ne vide pa cete se uveriti.

nemam tih problema, kupim auto sa malo kilometara, a kad se auto zaprlja ili pokvari ja ga prodam, nek se drugi ebe sa njim :))))

- - - - - - - - - -

inace, ne koristim nikakve mirise i maze za unutrasnjost, za to nema potrebe, najvise mi odgovara miris automobila, odnosno miris novog <3 :)))

pa enterijer auta treba i odrzavati. Ako nista drugo onda zato da ga posle lakse i bolje prodas :)

nemam shta odrzavati ako ga ne prljam, ja sam gospodim choek, nisam stokica :))))
nemam cak ni presvlake, jer kulturno koristim auto, ne jedem i ne pushim cigare u njemu. a nema ni pepeljare ni upaljaca.
imam gumene patosnice , istresem ih, odvezem na pranje 1 ili 2 puta mjesecno i to je to.
sipam dobro ulje da ga mogu chepnuti i takoooo

znaci ne peres i ne cistis sedista i auto po par godina?

lepo bogami :)

Tihi imam ja drugu semu za Meguiars. Prvo, mogu da se nabave svi proizvodi, a drugo, jeftiije je.

Kad se radi dubinsko pranje treba da se skinu sedista da se ceo uto dobro usisa i tek onda da se radi, naravno, uz kvalitetnu hemiju. Da bi se odstraio duvanski dim mora ceo eterijer a se rasturi u delice i da se ona opere, jer se dim zavlaci svuda.

Kopren kokpit sprej je djubre, al dobro, tebi odgovora jer je jeftin. Od onoga sto moze da se nabavi lako, dobri su guard, turtle, sonax, wurth. Malo teze se nabavljaju meguiars, ma fra, chemical guys, einszett .... koji su 5 klasa izna ovih prvih.

Kozna sedista treba povremeno i ocistiti. Uzmes npr. k2 cistac motora, razblazis 1:1 sa vodom, ili neki apc, koga razblazis u odgovarajucoj razmeri po preporuci proizvodjaca, a ako je slabo slobodno pojacas, prebrises ih i oda namazes namenskim sredstvom ili hemel kremom koju Dule koristi.

Sonax cistac felni koriste profesionalni detaileri, tako da radi 100%

Back