Ford

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.030
Pošto su se dosta lomila koplja oko ove marke na temi koja nije za to evo sad možete ovde da diskutuje o brendu u celini i pojedinačnim modelima.

IMG_20210813_235710.jpg

Jos neko vreme ce biti moj...

Ja Fordove nisam voleo kao klinac ,ali posle toliko godina me odusevili posebno Mondeo i dizajnom i kvalitetom udobnoscu.
I meni je ovo prvi ford,i prvi dizelas... Da je mladji ne bih ga menjao, mada nisam imao nekih problema sa njim (ako izuzmem turbinu :D). I kupio sam ga slucajno,otisao da pogledam sasvim drugi auto,video ga na placu ,probao i kupio. I verovatno cu uzeti ponovo fiestu ali mladju, naravno.

Ali ljudi koje znam da imaju Fordove uglavnom se kunu u njih i samo njih kupuju. Čak imam drugara taksistu koji skoro 30 godina na taksiju vozi isključivo tu marku i nema nameru da menja. Ko velim, valjda ne bi to vozio da mu se ne isplati. Lično sam davno imao jednu Sieru i Eskorta. Siera mi je baš bila super auto, a Eskortom baš nisam bio oduševljen.

Ali ljudi koje znam da imaju Fordove uglavnom se kunu u njih i samo njih kupuju. Čak imam drugara taksistu koji skoro 30 godina na taksiju vozi isključivo tu marku i nema nameru da menja. Ko velim, valjda ne bi to vozio da mu se ne isplati. Lično sam davno imao jednu Sieru i Eskorta. Siera mi je baš bila super auto, a Eskortom baš nisam bio oduševljen.
Imao i onaj Orion koji je to krs od auta.

Navikli da menjaju letve volana, menjače, motore... Da rade generalke, limariju. Ja nisam i ne pada mi na pamet. Svaki ford je konstruisan da opljačka i ojadi svog vlasnika.

U ono vreme smo ih zvali fordovi somaši, kupiš soma, uložiš soma, prodaš soma. Ili forda kupiš tri puta u životu, prvi put, zadnji put i nikad više.

Kada ga prodaš nedaješ ni slučajno adresu :mrgreen:

Nije. Motori idu jako dugo, naročito dizeli, sa limarijom su nekada imali problem, ali ne veći nego recimo Opeli. Sad je to sve bolje. No, sve zavisi i od modela. Onaj Ka ne bih uzeo ni da oni meni plate. Ne zna se šta je gore, dali dizajn ili kvalitet izrade.

Sećam se da su dizel i ford bili na vi nekada možda je danas drugačije. Pričam o modelima 70-80-90 to je baš bila patnja voziti. Krenem negde i pukne mi šraf brezon uvaren u šasiju koji nosi nosač menjača! E tu je bio kraj!

Navikli da menjaju letve volana, menjače, motore... Da rade generalke, limariju. Ja nisam i ne pada mi na pamet. Svaki ford je konstruisan da opljačka i ojadi svog vlasnika.

U ono vreme smo ih zvali fordovi somaši, kupiš soma, uložiš soma, prodaš soma. Ili forda kupiš tri puta u životu, prvi put, zadnji put i nikad više.

Kada ga prodaš nedaješ ni slučajno adresu :mrgreen:
Sta mlatis, Ford je 10ak godina ugradjivao 1.6 turbodizel od PSA, jedan od boljih malolitraznih dizela u to vreme,posle je samo smanjena kubikaza na 1.5l. Ja licno ne znam nikoga ko je radio generalnu tog motora,a stavljali su ga Ford, Mazda, Peugeot... To su samo zablude Srba koji su navikli da je Golf 2 auto a sve ostalo njesra.

Lepo ti kažem da sam vozio forda i nikad više, sve što je moglo se pokvarilo! A delovi original turski! Jednom kupim ja manžetne za letvu, stavim a one se posle tri (3) meseca pretvore u prašinu! Katastrofa automobil! Ajde bio sam mlad pa šrafio, menjao, remontovao ali ford je jednom rečju opasno đubre! Ne kažem da nije dobar dok je nov ali ne volim automobile koji imaju projektovane kvarove.

Da ne misliš da sam dileja na jugu i kecu sam radio generalke bez problema ko klinac. Knjigu u ruke, rasklopi i sklopi. Obrada radilice, obrada hilzni tj cilindara, merenje i balansiranje klipova, šlajfovanje ravnanje glave na staklu, poliranje siceva ventila pravljenom mašću sa tucanim staklom itd.

Verovatno se jedino taj pežoov motor nije kvario u fordu :lol:

A ajde nam ti kao strucnjak reci sta se to kvarilo?
Daj konkretan primer jer citam kako lupetas za Ford u vise navrata ali nikad do sad nisi rekao sta se to pokvarilo a sto se ne kvari i kod drugih proizvodjaca.
Tema je slike automobila ali ti je moras usrrati pa to ti je.

Imao sam tri forda do sada, mondeo td,Sierra i falcon, volim forda ali se kvari,ali opet to su bila stara vozila pa se ocekuje, na mondeu kompresija je bila slaba ali je palio i zimi bez vecih problema, sierra isti problem, uradio generalku ali je i dalje trosio ulje, falcon na 200 000 km otisao dihtung glave, promenuo glavu motora ali nije radio kao pre, opet stara vozila oko dvadesetak godina,za ocekivati je kvarove.

Od krupnih do besmislenih kvarova tipa pokvari se iglica neka koja reguliše protok goriva nema novo mora polovno i opet ne znaš kada će da vrisne. Kod eskorta odu ležajevi diferencijala u menjaču i stalno menjaš semeringe. Besmisleni kvarovi koji su ti zagorčavali život. A delovi turski, kineski boktepita. Ne kažem da neko ne prođe dobro ako ga kupi jeftino posle nekoga kome se smučio i ko je utucao silan novac pa sastavi kraći period bez kvarova i proda. Taj je sigurno oduševljen ali će ga već sledeći ford zakačiti sa nekom kvarčugom i ojaditi :D

Uostalom ford ima najniže cene polovnih krševa posle 5 godina kada izađe iz fabričke garancije. Tu možeš najviše lima da kupiš sa najmanje para.

imao davno granadu v6 - 2300 , vozio oko 3 god, tamo 90-ih

nisam imao nekih problema, lezaj tocka neki jednostavni konusni ,al pumpa za vodu nema nigde

tad nisi mogao naci deo kao sad, otpad jedino a polovna pumpa je macka u dzaku

nista posebno ni dobro ni lose u vezi forda

kad sam kupovao, svi * gde ces to, to trosi preko 20 * - trosio oko 12 , ni sad ne trose puno manje auta te kubikaze

Poslednja izmena:
Konusni ležajevi u točku, sam zameniš tj ugl ih je trebalo samo očistiti i ponovo namastiti grafitnom mašću i dotegnuti pravilno. Da se točak okreće ali da se ne klima. Posao od 10tak minuta. Pumpa se tada remontovala i trajala je sasvim ok. Ja sam ih remontovao gore u mm lugu bio servis samo za to stara zanatska radnja. Fordovima su bili problem i hardijevi zglobovi, polovni su bili dobri a novi se raspadali brzinom svetlosti. I krstovi kardans su isto bili problem a novi turski neka krdža. Ode krst, ode odmah i hardijev a tu je i semering menjača pa iscuri svo ulje i spali menjač. Ugl sve se raspadne. Najsmešnije mi je bilo kada sam stavio drugi menjač a ostajala mi ručica menjača u ruci jer je otišao navoj na menjaču. Stavio kudelju i rešio problem ispadanja.

U limariju je ford kreten gurao pur penu pa je sve istrulilo.

O fordu bih mogao danima da pričam, bukvalno sve se non stop kvari.

Eskorti,Granade,Siere....:think:
Pricate o istoriji.
To bi bilo kao kad bi rekli kako Fiat ima lose dizel motore a sa pojavom JTD motora to se drasticno promenilo.
Tako i Ford ima "celicni" trap koji veoma retko odlazi,odlicnu upravljivost,kvalitetan enterijer,dobre motore i ne pricam o modelima od pre 30 godina.
Potcenjen automobil kod nas a onaj ko ga uzme dobija mnogo.
Obicno vlasnici Forda za sledeci automobil opet uzimaju Ford jer su zadovoljni.

Back