„Фонтана на Славији"

Потпуно се слажем да фонтана прође као и Победник. :D
Да нацртам? Елем, и он је измјештен са првобитно намијењеног му мјеста, премјештен је на Калемегдан. Ниси то знао?
Најбоље обожавам „Београђане” који о свом властитом граду знају мање од просјечног туристе.

A Tucovica su iz inata 1949. prebacili na Slaviju... Sada su ga konacno sklonili i dali mu malo mira.

Пре фонтане је био "кип", скулптура - Димитрија Туцовића, а около трава, па им нико није могао прићи, а Славија је била ругло.

Победник је симбол Београда, али он се налази управо где треба, на Калемегдану са погледом на ушће и било би зло и наопако, изместити га на Славију. :rtfm:

Nisam ovo znala, iako sam rodjena i zivim u ovom gradu..:lol:

Dimitrije Tucovic je shranjen na Slaviji sto je protivno zakonu o gradskom sahranjivanju,i premestanje njegovih posmrtnih ostataka i biste na grobljhe je logican potez,a Pobednik, nije jedini kip, spomenik, bista i slicno koji je simbol Beograda, a koji je mogao da bude postavljen u parkicu u kruznom toku.Moglo je da bude samo parkic sa cvecem umesto one smesne fontane

Потпуно се слажем да фонтана прође као и Победник. :D
Да нацртам? Елем, и он је измјештен са првобитно намијењеног му мјеста, премјештен је на Калемегдан. Ниси то знао?
Најбоље обожавам „Београђане” који о свом властитом граду знају мање од просјечног туристе.

Nisam sigurna ni da ti znas istorijat i pricu oko Pobednika..koji nikada nije ni bio postavljen na mesto koje mu je bilo namenjeno..:lol:
To mi beogradjani koji o svom gradu znamo manje od prosecnog turiste, eto slucajno znamo :lol:
a mozes se i ti upoznati ako te interesuje i ne samo o Pobedniku , samo klikni na link...:)

https://forum.krstarica.com/showthr...I-BEOGRADA?p=33035516&viewfull=1#post33035516

Nisam ovo znala, iako sam rodjena i zivim u ovom gradu..:lol:

Dimitrije Tucovic je shranjen na Slaviji sto je protivno zakonu o gradskom sahranjivanju,i premestanje njegovih posmrtnih ostataka i biste na grobljhe je logican potez,a Pobednik, nije jedini kip, spomenik, bista i slicno koji je simbol Beograda, a koji je mogao da bude postavljen u parkicu u kruznom toku.Moglo je da bude samo parkic sa cvecem umesto one smesne fontane

Победник јесте доминантан и главни симбол Београда и хвала Богу што је ту где јесте, локација на Теразијама би му свакако мање одговарала, од овог дивног пространог неба на Калемегдану изнад ушћа. То је право место за монументалност тог споменика, а из историјата Победника, јако лепо се види како је наша јавност увек анти противна и како јој треба време да прихвати неку новину.

Што се тиче Славије у претодном стању, ни величина, ни значај споменика Димитрију Туцовићу, не пашу уз један тако велики и фреквентан трг као што је Славија.

Nisam sigurna ni da ti znas istorijat i pricu oko Pobednika..koji nikada nije ni bio postavljen na mesto koje mu je bilo namenjeno..:lol:
To mi beogradjani koji o svom gradu znamo manje od prosecnog turiste, eto slucajno znamo :lol:
a mozes se i ti upoznati ako te interesuje i ne samo o Pobedniku , samo klikni na link...:)

https://forum.krstarica.com/showthr...I-BEOGRADA?p=33035516&viewfull=1#post33035516

Знам за Победника и халабуку која се дигла због голотиње усред града (Коло српских сестара, новине, добар дио јавности...) па тако „срамотан” није ни постављен на првобитно намијењено му мјесто. И ето, постаде значајан симбол града измјештен „да не смета” и саблажњава пролазнике – на Калемегдан. Мада није прикладно поређење умјетничке скулптуре и фонтане, не бих имао ништа против да и фонтана са Славије постане неки нови, модерни симбол града, али на неком другом мјесту. Не тупим ја због склањања Туцовића (споменику и некако, али гробу ту није ни било мјесто), него ми је несхаватљиво да се у оној гужви поставља водоскок.

Победник јесте доминантан и главни симбол Београда и хвала Богу што је ту где јесте, локација на Теразијама би му свакако мање одговарала, од овог дивног пространог неба на Калемегдану изнад ушћа. То је право место за монументалност тог споменика, а из историјата Победника, јако лепо се види како је наша јавност увек анти противна и како јој треба време да прихвати неку новину.

Што се тиче Славије у претодном стању, ни величина, ни значај споменика Димитрију Туцовићу, не пашу уз један тако велики и фреквентан трг као што је Славија.

Lepo je sve ovo sto si napisao ali reci mi gde si procitao da sam predlozila da se Pobednik sa Kalemegdana prebaci na Slaviju.kada to ponavljas vec drugi put..:lol: Zar sam toliko bila neprecizna u pisanju ?
Pobednik je tamo gde jeste i neka ga tamo..rekla sam neki kip ili bista ili spomenik koji je simbol Beograda..Jedna od simbola ovog grada je i Vrabac.
Mogao je neki vajar da izlije ili isklese simbol neki ili obelisk iako ga imamo dva u beogradu ili jednostavno nista, da se postavlja, samo parkic sa cvecem..ili sunacni sat..nabrajam sada

Немојте се вас двоје толико зајебавати са Победником на Славији. Прочитаће неко ко не треба... и ето нама фонтане на вр’ Калемегдана, да запрскава све од Теразија до старог Меркатора :D

Победник јесте доминантан и главни симбол Београда и хвала Богу што је ту где јесте, .

Леп је, али у време када су га осмислили, требало је буде у одређеном растојању од Споменика на Авали, како би та два знамења имитирала два масонска стуба на улазу у храм. Срећом да су се пуританке побуниле, па је Победник где сад јесте и треба да ту остане.

Samo za one nizvodno :whistling:

Тај проблем је већ ријешен. Пошто је уведено ексклузивно правило (смо за Славију) да при изласку из кружног тока возило више нема предност, умјесто да бесмислено чекаш на излазак направиш пар кругова око фонтане и онда изађеш са блиставо чистом шајбом! :D
Само још да смисле како да добациш понеки новчић до фонтане (ред би био, па и Цигићима даш који динар кад ти на семафору оперу шајбу.

Back