Fondan bez glicerina

Moze i bez glicerina , nije to neka nezaobilazna stavka , ali na ovaj secer , elasticnosti radi dodala bi malo vise zelatina , npr 10 g i sve zavisi ko je kakav fondan navikao da mesi . i opet sve moze i ne mora, sve je stvar iskustva, probas na manje kolicine vise recepata i odlucis koji ti vise lezi.

Ne mogu odgledati video, jer sam na sporom netu. Ja fondan i ne pravim, jer mi ne treba. Inace ovo gore napisan recept je ok , ali to nije bas recept za fondan vec za neku vrstu pastilijaza. Posto umesto glukoze ide med i margarin umesto biljne masti ovo je neka zamena za fondan i cini mi se , zavisi od gustine i cvrstine da je malkice i visak secera , ali opet sve zavisi od namernica i nacina pripreme., Inace pastilijaz , je zapravo secerna pasta ili jos preciznije zelatiska neka pasta. PO ovom gore receptu bi mogao da se pravi pastilijaz za krute stvari, zidovi dvorca, plocice i svasta sto je jednostavnog oblika a treba cvrstina i brzo susenje i bez meda , jer med u ovoj kombinaciji je dobar samo da bude mekano i fino dok se radi, nisam sigurna kako podnosi susenje jer s medom nisam nikad radila. Svaka pasta zahteva grejanje ili da se u rukama dobro razmesi pa na taj nacin i ugreje , ako je precvrsta moze se omeksati s alkoholom malkice samo alkohola u rukama i dobro je razmesiti, ili voda, vlazne ruke.

Inace vecina zena koje znam koriste varijantu Minjinog recepta , ili opsteprihvacenog recepta na netu za domaci fondan, nije los i zavrsava posao. Dobar fondan, mora imati i gume u sebi , lakse se radi, glicerin u fondanu menja masnocu , ali vecina fondana ima i biljnu mast u sebi, to je zbog grejanja i elasticnosti i povezivanja. Ne preteranu elasticnost , ali doboljnu da se rasteze i daje zeljeni oblik

Mene zanima jel ko i za sta koristio BAKELS secernu pastu, ne fondan , posto sam dobila 1 kg paste. Vidim da je u Eurowiltu prodaju, ranije sam koristila njihov fondan i bio je jako dobar. ova pasta dobro se mesi nije lepljiva nije kruta, a cini mise da se sporije malo susi nego paste s kojima radim.Nisam jos nesto radila od nje konkretno, ali nameravam, a zanima me kakva su iskustva drugih po pitanju, fondana i gum pasti ostalih proizvodjaca, trenutno jer se vec godinama smenju ju neke firme njihovi proizvodi i kvalitet koji nije stalan .

Back