FON - smer Informacioni sistemi i tehnologije

zeljimir

Obećava
Poruka
87
Cetvrta sam godina gimnazije drustvenog smera, ali hobi i velika ljubav su mi racunari i sve ukupno tehnika. Fiziku ne podnosim inace bih isao u neku tehnicku srednju skolu. Medjutim zainteresovao me je ovaj smer na FON-u.
Znam da moram dosta da vezbam matematiku da bih upao na fax. Zeleo bih da mi se javi neko ko je skoro upisao ovaj smer da me posavetuje oko priprema za prijemni, ali i neko ko je zavrsio, o profesorima i uopste o smeru. Sta mogu da budem kada zavrsim osnovne studije, da li se lako dolazi do posla. Da li imam vremena da radim i neke druge stvari osim da ucim (cuo sam da se na ETF-u danonocno uci)?
Sve u svemu neki opsti utisak, savet i iskustvo, jer se nalazim na (zivotnoj) prekretnici.
Pozdrav ;)

Ja sam ove godine konkurisao na FON-u ali ga nisam upisao iskljucivo zbog toga sto ne bih upao na budzet a i u medjuvremenu sam shvatio da mi Saobracajni fakultet koji sam upisao bolje lezi posto me ta oblast i interesuje...

Sto se FON-a tice ja mogu samo da ti kazem da prijemni ove godine UOPSTE nije bio naivan tj. da je zbog velike zainteresovanosti za upis postrozen kriterijum zadataka za prijemni u odnosu na prethodne godine.
Takodje preporucujem ti da polaganje opste informisanosti zaobidjes u sirokom luku jer tu mnogo rizikujes da izgubis bodove vec se maksimalno fokusiraj na matematiku.
Na faksu ces moci da kupis njihovu zbirku za pripremu (kosta oko 1000 dinara) jedino ne znam kada ce da puste u prodaju to moras kod njih da se raspitas.

I jos nesto: Ne preporucujem ti da ides na njihove pripreme koje se odrzavaju na faxu zato sto deru sa cenom (oko 26000 verovatno i vise) a i cuo sam da i nisu bas nesto efikasne vec ako ti treba pomoc u radu angazuj privatnog profesora koji ce da ti objasni lepo u 4 oka.

Toliko sa moje strane o upisu a za ostale detalje ce ti neko drugi nadam se objasniti :bye:

Da za bas taj smer sam konkurisao jer nisam video sebi neke velike koristi od menadzmenta...

Vidi ovako ne znam kako baratas sa matematikom ali moj savet ti je da polako krenes od nove godine pa kako vreme vise prolazi da pojacavas tempo ucenja. Kad budes uzeo zbirku radi prvo one oblasti koje znas najbolje a ono najteze ostavi za kraj da bi ti ostalo sve u glavi pred ispit.
Ja sam imao tu nesrecu da sam iz gimnazije vukao oko 25 poena (ovu pricu bolje i da ne znas) da bih na prijemnom imao oko 50 sto mi za budzet na tom smeru opet ne bi bilo dovoljno pa sam upisao Saobracajni na budzet sa svih 60 na prijemnom.

Jos jedan savet koji bi trebalo da imas na umu jer mnogi koje znam i dan danas zale za tim: Ma koliko da znas da ces uraditi perfektno prijemni na FON-u OBAVEZNO konkurisi bar na jos jednom fakultetu da bi bio siguran da ces negde upasti ako izvisis na FON-u.

Imam stabilnu cetvorku. Znam da moram dosta da vezbam, sad treba i da nadjem nekog profesora i sve to.. Problem je sto ne znam uopste ako ne upadnem na FON gde cu. Nemam neka interesovanja iz drugih oblasti. Ti si na kraju ipak zavrsio na Saobracajnom, koji smer si izabrao ? I ovaj prijemni sa FON-a sam cuo da se vazi na jos faxova. Jel znas mozda koji su ?

Nemoj gledati ocene iz gimnazije kao neki faktor znanja mnogi su to olako shvatili nego bi sam trebao da znas na cemu si. Evo recimo ja sam u gimnaziji u prvoj i drugoj godini opusteno vukao ocene 4 i 5 dok sam u trecoj i cetvrtoj godini radio matematiku kao magarac i opet sam imao 2 sto je ocigledno bio problem u profesoru koji mi je dosao posle... Slicna situacija mi je bila i sa ostalim predmetima zato ti kazem bolje i da ne znas moju pricu.

Nemoj zuriti sa privatnim profesorom imas jos dosta vremena radi prvo sam sve sto znas pa tek jedno mesec-dva dana pred prijemi angazuj privatnog profesora i ako treba neka dolazi sto cesce jer ako ga angazujes ranije sve ces to brzo zaboraviti dok ces ovako imati sveze znanje pred prijemni.

Za drugu opciju fakulteta imas jos dosta vremena da razmisljas samo gledaj da konkurises na faks gde se takodje polaze matematika da ne bi sebe previse preopteretio sa gradivom.

Ja sam uzeo drumski saobracajni smer na fakultetu zbog nekih mojih interesovanja a ako te slucajno nesto zanima vezano za moj faks slobodno pitaj. :)

A na ovo poslednje pitanje zaista ne bih znao da ti odgovorim mada sam i ja cuo za takve price.

Caos...i ja se razmisljam oko ovog faxa...cula sam i da je ovaj smer jako perspektivan..Do juce sam mislila da cu da pokusam da upisem bezbednost,ali vise nisam sigurna,par studenata sa faxa mi je reklo "NIKAKO TO"...bas zato sto je zabluda da se lako dolazi do posla...da nije tako i ovde? Ja sam totalno zbunjena...:( Sta vi mislite,sta je nekako najperspektivnije,sta predlazete? Idem u gimnaziju,odlicna sam...

Hteo bih i ja da upisem bas ovaj smer,pa me takodje zanimaju sve info. u vezi istog :D

Najpre, koliko je tekso doci do posla(pouzdano)?
I koji je moj posao kasnije, sta sam ja ustvari onda? :D

Nisam znao da moze i na drugom faksu da se konkurise ako se izvisi na FONu,pa pitanje je onda jel se ponovo radi prijemni na tom drugom faksu il ne? Naravno, matis je u pitanju,jer jedino cu to i spremati ;)

Nisam bas jak iz matisa zato hocu sve na vreme da krenem i orijentisem se ka tome :) Ili ako odustanem od fFona da imam dovoljno vremena da se onda spremim za neki drugi faks.

FON je jedan od tri priznata fakulteta u inostranstvu, dakle, to je veliki plus sto se tice studiranja na ovom fakultetu. Smer informacioni sistemi i tehnologije je neuporedivo perspektivniji od menadzmenta, jer je studiranje menadzmenta na FON-u slicno kao studiranje ekonomije, a kome to treba danas.. :roll:

Nisam znao da moze i na drugom faksu da se konkurise ako se izvisi na FONu,pa pitanje je onda jel se ponovo radi prijemni na tom drugom faksu il ne? Naravno, matis je u pitanju,jer jedino cu to i spremati ;)
Mozes da konkurises na koliko god zelis fakulteta, naravno, ako se prijemni ne polaze isti dan.. Mada se to retko desava sa fakultetima slicnim FON-u, najcesce se poklope prijemni na medicinskim fakultetima (Beograd i Novi Sad) i stomatoloskom fakultetu.

FON je jedan od tri priznata fakulteta u inostranstvu, dakle, to je veliki plus sto se tice studiranja na ovom fakultetu. Smer informacioni sistemi i tehnologije je neuporedivo perspektivniji od menadzmenta, jer je studiranje menadzmenta na FON-u slicno kao studiranje ekonomije, a kome to treba danas.. :roll:

Mozes da konkurises na koliko god zelis fakulteta, naravno, ako se prijemni ne polaze isti dan.. Mada se to retko desava sa fakultetima slicnim FON-u, najcesce se poklope prijemni na medicinskim fakultetima (Beograd i Novi Sad) i stomatoloskom fakultetu.

Kakve su ovo gluposti? Ja znam 10 priznatih fakulteta vani, nemoj da pises gluposti. Cus, kao da od celog Univerziteta priznaju samo FON. :roll:

Kakve su ovo gluposti? Ja znam 10 priznatih fakulteta vani, nemoj da pises gluposti. Cus, kao da od celog Univerziteta priznaju samo FON. :roll:

To je Blic napisao cini mi se pre 2 godine, i mnogi profesori su se slozili sa tim. Da li se nesto u medjuvremenu promenilo, ne znam, i ne interesuje me, jer se ne vodim principima koji je fakultet perspektivan, vec da bi covek trebao da se bavi onim sto ga ispunjava, a ne da bude nesrecan i nezadovoljan ceo zivot.

To je Blic napisao cini mi se pre 2 godine, i mnogi profesori su se slozili sa tim. Da li se nesto u medjuvremenu promenilo, ne znam, i ne interesuje me, jer se ne vodim principima koji je fakultet perspektivan, vec da bi covek trebao da se bavi onim sto ga ispunjava, a ne da bude nesrecan i nezadovoljan ceo zivot.

Pa ako je studentima FON-a Blic merilo za prosudjivanje i dedukciju, onda i ne cudi sto ga zovu "vis pish"...

Back