Fobije

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.555
Deo teksta preuzet sa:
https://www.edutelevision.com/da-li-ste-culi-za-ove-fobije/

1649524578903.png

Fobije su vrsta anksioznog poremećaja.
To je poseban oblik straha koji se vezuje za određene situacije, objekte, mesta ili aktivnosti.
Osoba koja ima fobiju oseća strah praćen različitim neprijatnim fizičkim i psihičkim simptomima.
Najčešće je i ona sama svesna da je taj strah preteran i iracionalan.

Fobije mogu biti jednostavne i socijalne.
U jednostavne ili specifične fobije spadaju strahovi od specifičnih objekata ili situacija.
(strah od nekih životinja (paukova, zmija, pasa),)
od letenja ili vožnje liftom, vađenja krvi ili od prirodnih pojava, na primer, grmljavine.

Socijalne fobije se ispoljavaju kao strah od određenih društvenih situacija,
kakve su gužve, susreti sa ljudima, odlazak na javna mesta, uspostavljanje kontakta ili iznošenja mišljenja u javnosti.

Međutim, postoje i neke ne tako učestale fobije ....

Ekspelofobija – strah od odlaska u toalet u tuđoj kući.

Eremofobija – strah od usamljenosti. Ime potiče od grčke reči erēmia i znači pustinja, odnosno mesto na kojem nema drugih ljudi.

Hipotomnostroseskvipedaliofobija – strah od predugačkih reči.

Eisoprofobija – strah od ogledala ili gledanja u ogledalo.

Heksakosiohekekontaheksafobija – strah od broja 666.

Arakibutirofobija – strah od kikiriki putera, odnosno njegovog lepljenja za nepca.

Tafefobija – strah od toga da budete živi zakopani. Potiče od grčke reči taphē, koja znači sahrana ili grob.

Leukofobija – strah od bele boje.

Penterafobija – strah od svekrve ili tašte.

Dorafobija – strah od dodirivanja krzna i kože životinja.

Eremofobija – morbidan strah od usamljenosti.

Paraskevitriskaidekafobija – strah od petka trinaestog.

Hrematofobija – strah od novca.

Emetofobija – strah od povraćanja.

Gimnofobija – strah da će nas neko videti nage.

Decidofobija – strah od donošenja odluka.

Aliumofobija – strah od belog luka.

Korofobija – strah od plesa i igranja.

Peladofobija – strah od ćelavih ljudi.

Dendrofobija – strah od drveća.

Siderodromofobija – strah od vozova.

Filematofobija – strah od ljubljenja.

Aliumfobija: Strah od belog luka
Ljudi koji imaju aliumfobiju mogu da počnu da se tresu ili osećaju nesposobnost da dišu kada su u blizini belog ili nekog drugog luka.

Ablutofobija: Strah od kupanja
Ovo je jedna od onih čudnih fobija koja uglavnom proizilazi iz traumatičnog događaja iz prošlosti.

Siderofobija: Strah od zvezda
Oni koji imaju siderofobiju strahuju od zvezda i mogli bi da drže spuštene roletne ili navučene zavese
da ne bi bili preplavljeni osećajem koliko je svemir ogroman i nekontrolisan.

Aritmofobija: Strah od brojeva
Možda niste voleli časove matematike u osnovnoj školi, ali tablice množenja mogu pružiti pravu zabrinutost ljudima koji se plaše brojeva.

Plutofobija: Strah od novca
Ovo je jedna od onih čudnih fobija koja se može pokazati kao strah od samog novca, mogućnosti obogaćivanja ili bogataša.

Geliofobija: Strah od smeha
Ljudi sa strahom od smeha – ne treba ih mešati sa gelotofobijom, strahom da im se drugi smeju
– mogu mrzeti smejanje ili zvuk tuđeg kikota.

Omfalofobija: Strah od pupka
Ljudi koji se plaše pupka pokušavaju da izbegnu dodirivanje sopstvenog stomaka, čak i u kadi.

Ksantofobija: Strah od žute boje
Neverovatno, ali istinito, postoje ljudi koji se plaše žute boje, pa čak i samog njenog pomena.

zena-strah-shutterstock.jpg

Za kraj, tu su i panofobija – strah od svega, i fobofobija – preterani strah od dobijanja fobije.
Jednostavno rečeno, to je strah od straha.
Reč fobija potiče od grčke reče phobos, što znači strah ili bekstvo.

Pogledaj ovo:

32dd0a391d2b28b7f352659400425e52.jpg

Znači prestravim se od pomisli da budem uvučen unutra. Jezivo.
Nije kom je rečeno, nego kom je suđeno!
Pomalo su te fobije bezveze, ma koliko opravdan bio nečiji strah.Sve se može desiti i ne mora!
Šta ti može jedan pauk, napr? Ništa.
Hoću reći,...šansa da se neko nađe u ovakvom vrtlogu je višestruko manja, od neke saobraćajne nezgode.

Nije kom je rečeno, nego kom je suđeno!
Pomalo su te fobije bezveze, ma koliko opravdan bio nečiji strah.Sve se može desiti i ne mora!
Šta ti može jedan pauk, napr? Ništa.
Hoću reći,...šansa da se neko nađe u ovakvom vrtlogu je višestruko manja, od neke saobraćajne nezgode.
Istina, ali fobija je iracionalni strah. Zato ja i ne umem plivati, prosto mi je veoma nelagodno u vodi. Nije probem da uđem u bazen, mogu na prstima proći sa jednog kraja na drugi, ali da probam da plivam? Sigurno ću se udaviti :D

Nećeš,...pa svi bi se davili da je tako!:hehe:
Probaj me. Baci me u vodu i nećemo se više videti xD
Znam i neke ljude koji ne smeju ići kod zubara.Imaju fobiju ili od stomatologa ili nzm, već od čega tamo.
Imao sam i ja strah od zubara zbog načina kako su mi lečeni zubi kod odredjenih ozbiljnijih zahvata. Ali kada sam naišao na dobrog zubara, sve ide glatko.

Meni bude prilično loše,...u ZOO vrtu sam jednom povratila!

Ja se sledim i kad je na slici vidim.
Jednom na igralištu deca se igrala onom igračkom, kad sam je videla.....
Sledeće čega se sećam da me neka žena poliva vodom iz flašice i dala mi neku čokoladicu da pojedem.

Iskustvo sa ZOO vrtom, prvi susret sa tom živuljkom, bilo je užasno.
Od onda i imam taj strah.

U početku, posle događaja, sećam se da sam se noću plašila da siđem sa kreveta, odeću bi panično svaki put protresala ispruženom rukom što dalje od mene...
Ne radim to više, ali kad se negde u nekom filmu iznenada pojavi samo prekrijem oči
Osetim i ubrzanje srca i tad se trudim da počnem da brojim i pravim duboke udisaje i lagane izdisaje
Znam da je to sve daleko iza mene ali sam spomen te živuljke me užasava
Nzm šta bih uradila da je vidim uživo, mislim da bi se paralisala od straha.

Precenjuješ me xD
Što je čovek stariji, to je teže da percipira stvari jer se vodi nekim naučenim stvarima koje se mogu ispostaviti fatalnim. Kao dete nisi naučen i vodiš se instiktom. Tebi svaka čast.
Msm da se tvoja fobija ipak može prevazići!
Moja majka se davila kao mala, pa ima fobiju od vode. Pretpostavljam da je ćale zato tako mene forsirao.

Msm da se tvoja fobija ipak može prevazići!
Moja majka se davila kao mala, pa ima fobiju od vode. Pretpostavljam da je ćale zato tako mene forsirao.
Ja sam se nekoliko puta našao u situaciji da se davim i uvek me je neko izvukako, ali nikada sam. Jednom me je bivša od mog ujaka gurnula dok sam bio klinac u bazen i kako sam tresnuo, zarotirao sam se u bazenu, izgubio sam orijentaciju i nisam imao pojma gde je dno bazena. Izvukla me je, svejedno xD

Ja sam se nekoliko puta našao u situaciji da se davim i uvek me je neko izvukako, ali nikada sam. Jednom me je bivša od mog ujaka gurnula dok sam bio klinac u bazen i kako sam tresnuo, zarotirao sam se u bazenu, izgubio sam orijentaciju i nisam imao pojma gde je dno bazena. Izvukla me je, svejedno xD
To je parališući strah!
Opasno jedino može biti ukoliko se nagutaš vode.Da te ona nije izvukla, isplivao bi već sam nekako.To je prirodan refleks.

Ja se sledim i kad je na slici vidim.
Jednom na igralištu deca se igrala onom igračkom, kad sam je videla.....
Sledeće čega se sećam da me neka žena poliva vodom iz flašice i dala mi neku čokoladicu da pojedem.

Iskustvo sa ZOO vrtom, prvi susret sa tom živuljkom, bilo je užasno.
Od onda i imam taj strah.

U početku, posle događaja, sećam se da sam se noću plašila da siđem sa kreveta, odeću bi panično svaki put protresala ispruženom rukom što dalje od mene...
Ne radim to više, ali kad se negde u nekom filmu iznenada pojavi samo prekrijem oči
Osetim i ubrzanje srca i tad se trudim da počnem da brojim i pravim duboke udisaje i lagane izdisaje
Znam da je to sve daleko iza mene ali sam spomen te živuljke me užasava
Nzm šta bih uradila da je vidim uživo, mislim da bi se paralisala od straha.
Znam,...ja ne smem da zagazim travu do kolena, napr.
Msm, mogu ako sam u ribarskim čizmama. 😁
Kampovanje i piknik su za mene "misaona imenica ".

Imam fobiju od igle.
Vremenom sam naucila da se kontrolisem da ne bih izgledala smesno kad radim krvnu sliku. Gledam da uvek bude u istoj labaratoriji jer me tamo znaju. Umesto da sedim ja lezim dok me bocka, casa vode spremna i uvek bira onu najmanju iglu.
Cudan osecaj, znojim se, gusim.. srce hoce da mi izleti i polako gubim svest…… black. :lol:

Imam fobiju od igle.
Vremenom sam naucila da se kontrolisem da ne bih izgledala smesno kad radim krvnu sliku. Gledam da uvek bude u istoj labaratoriji jer me tamo znaju. Umesto da sedim ja lezim dok me bocka, casa vode spremna i uvek bira onu najmanju iglu.
Cudan osecaj, znojim se, gusim.. srce hoce da mi izleti i polako gubim svest…… black. :lol:
Uspavana lepotica fobija. :D

Back