Florida odbacuje knjige iz matematike sa "referencama" na kritičku teoriju rase

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.900
U svom poslednjem pokušaju da bude lider nacije u ograničavanju onoga što se dešava u učionicama u javnim školama, Florida je rekla da je odbacila gomilu udžbenika matematike koje su predali izdavači delimično zato što su „sadržali zabranjene predmete“, uključujući kritičku teoriju rase.

Odeljenje za obrazovanje Floride saopštilo je u petak da je Ričard Korkoran, odlazeći komesar za obrazovanje, odobrio početnu listu za usvajanje nastavnog materijala za matematiku, ali je 41 odsto predatih udžbenika odbijeno — većina njih u osnovnoj školi.

„Izgleda da su neki izdavači pokušali da farbaju staru kuću izgrađenu na temeljima Common Core-a i indoktriniraju koncepte poput rasnog esencijalizma, posebno, bizarno, za učenike osnovnih škola“, guverner Floride Ron DeSantis (R) navodi se u saopštenju.

Ove je jedan primer iz odbijenog udžbenika

AAWsUMS.png

nadam se da će i mnogi drugi, ne samo u SAD, da se osveste i fokusiraju se na obrazovanje a ne na politički indoktrinaciju.

Prošle nedelje, Odeljenje za obrazovanje je saopštilo da neki od odbijenih udžbenika — 54 od 132 — nisu usklađeni sa standardima sadržaja Floride, nazvanim „Referentne vrednosti za odlično mišljenje učenika“, dok su drugi odbijeni zbog predmeta. „Razlozi za odbijanje udžbenika uključivali su reference na teoriju kritične rase (CRT), uključivanje Common Core-a i neželjeni dodatak socijalno-emocionalnog učenja (SEL) u matematici“, navodi se.

Odeljenje se našlo na udaru kritike što nije objavilo nijedan primer, pa u četvrtak i jeste.

Jedan od primera uključuje grafikon koji prikazuje rezultate testa koji meri nivoe rasnih predrasuda. Drugi pokazuje socijalno-emocionalni cilj učenja koji kaže: „Učenici grade veštine uz društvenu svest dok vežbaju saosećanje sa drugovima iz razreda.

AAWsPJD.png

AAWsUN4.png

I taj strah je jako često opravdan i postoji s razlogom. Naivni idealisti to ne razumeju i zabranjujući nam taj strah, sve dovode u opasnost.
Upravo stizem s teme o Ska muzici gde su crnci i belci sjajno saradjivali, zezali se i zajedno stvorili ceo jedan novi pravac.
Ti pricas o idealizmu koji je racionalisticka kategorija. Ono o cemu se ovde radi nema veze sa totalitarizmom razuma...
To je emocionalna stvar koja zblizava ljude na jednostavan, detinji nacin. Sve te potonje klasifikacije su racionalizacije iracionalnog straha od tudjeg...

... koje se svode na to da se plasimo svega sto ne poznajemo. Animalisticno...

pa stvar je u tome sto kad pogledas kineze npr. zar ti ne lice jedni na druge? strasno su ti slicni, ne bi mogao lako da ih razlikujes? ni oni nas ne mogu lako da razlikuju i mi smo njima svi slicni. belci lako prepoznaju belce, kinezi kineze tjah zuti zute, cesto je slicno i sa crncima, ako ih pogledas cesto lice jedni na druge. barem meni. to nam je urodjeno da najlakse prepoznajemo svoju rasu.

ja kad idem nocu sta znam vracam s ekuci i naidjem u prolazu na nekoga, nesvesno procenjujem osobu tjah svesna sam da mi neki ljudi deluju ok, dok za druge spremam biber sprej.

pa stvar je u tome sto kad pogledas kineze npr. zar ti ne lice jedni na druge? strasno su ti slicni, ne bi mogao lako da ih razlikujes? ni oni nas ne mogu lako da razlikuju i mi smo njima svi slicni. belci lako prepoznaju belce, kinezi kineze tjah zuti zute, cesto je slicno i sa crncima, ako ih pogledas cesto lice jedni na druge. barem meni. to nam je urodjeno da najlakse prepoznajemo svoju rasu.

ja kad idem nocu sta znam vracam s ekuci i naidjem u prolazu na nekoga, nesvesno procenjujem osobu tjah svesna sam da mi neki ljudi deluju ok, dok za druge spremam biber sprej.
Dobro, ovo je stvar geshtalt-psihologije. Mnostvo zbirnih karakteristika kolektiva odredjuje clana tog kolektiva i obrnuto.
Ipak, da sretnes samog pojedinca i razmislis da kao ljudi pre svega delite drustveni kontekst, pre bi ga registrovala kao pojedinca, nego kao pojavu,
jer jer protivno ljudskom duhu da druga ziva bica, pa i ljude registruju samo kao pojavu umesto kao licnosti... U tome je kvaka-22. ;) :cool:

Back