flaster protiv bolova

Vec duze vreme imam problema sa bolovima u donjem delu kicme. Isprobala sam sve moguce kreme, gelove. Nista ne pomaze. Moja drugarica mi je preporucila da nadjem ruski flaster sa ljutom paprikom.Da li neko ima iskustvo sa tim flasterom i gde mogu da ga nadjem?

ja nemam direktnog vec indirektnog iskustva sa tim flasterom, dok sam radio u apoteci-iskustva pacijenata kazu da pomaze...

Poslednja izmena od moderatora:
Vec duze vreme imam problema sa bolovima u donjem delu kicme. Isprobala sam sve moguce kreme, gelove. Nista ne pomaze. Moja drugarica mi je preporucila da nadjem ruski flaster sa ljutom paprikom.Da li neko ima iskustvo sa tim flasterom i gde mogu da ga nadjem?
Kolko se ja secam bio je senf u pitanju, a ne ljuta papika.
Flasteri pomazu, ali senf, paprika tu ne igraju nikakvu ulogu. Toplota pomaze, a to moze i sa nekim termoforom, ne mora flaster.
Protiv bolova kicme najvaznije je da se zna dijagnoza, a onda samo vezbe.

http://www.esensa.rs/proizvodi/Quick-Khan-Yaki-Flaster-sa-kapsaicinom-/216

- - - - - - - - - -

Kolko se ja secam bio je senf u pitanju, a ne ljuta papika.
Flasteri pomazu, ali senf, paprika tu ne igraju nikakvu ulogu. Toplota pomaze, a to moze i sa nekim termoforom, ne mora flaster.
Protiv bolova kicme najvaznije je da se zna dijagnoza, a onda samo vezbe.

paprika sadrzi kapsaicin (alkaloid) koji izaziva lokalnu hiperemiju i time ublazava bolove. termofor ne moze jer ne moze ta toplota koju razvija da dopre do dubine ispod koze gde je zapaljenje. flaster se pravi na bazi oleorezine paprike (Spanska paprika -capsicum frutescens je najbolja) koja je lipofilna i dobro prolazi kroz lipidni sloj koze u dublje slojeve. epiderm je prilicno dobra barijera za tioplotu termofora ili tako necega.
ljudi mesaju tj misle de je bitna hiperTermija a u stvari se radi o hiperemiji-nagomilavanju krvi u podrucju gde je npr upaljen nerv. hiperemija dovodi do osecaja toplote.

Poslednja izmena:
kad mi naleti taj bol, najedem se sirovih ljutih papričica, i dosta mi pomogne...
isto tako, sam provalio, još prije par godina, da senf smanjuje bol, sadži vjerovatno neku biljku, začin u sebi...

- - - - - - - - - -

isto tako, maslinovo ulje posjeduje antiupalna svojstva, smanjuje bol...to su mnoga istraživanja potvrdila...valjalo bi i njega da konzumiraš...

Kojim mehanizmom hiperemija dovodi do olaksanja bola?

ovde se radi (kod kapsaicina) o rubefacijenciji, odnosno pojacanoj cirkulaciji krvi na mestu gde je kapsaicin primenjen. to izaziva hiperemiju (poseban vid koji se naziva tranzitorna hiperemija) koja je blaga ali ipak postoji. zbog povecane kolicine krvi na mestu primene, osmozom, patoloski produkti zapaljenja tkiva zbog cega koristimo na primer kapsaicin ulaze u krvotok i zbog pojacane cirkulacije (rubefacijencija) brze odlaze sa mesta zapaljenja.

ovde se radi (kod kapsaicina) o rubefacijenciji, odnosno pojacanoj cirkulaciji krvi na mestu gde je kapsaicin primenjen. to izaziva hiperemiju (poseban vid koji se naziva tranzitorna hiperemija) koja je blaga ali ipak postoji. zbog povecane kolicine krvi na mestu primene, osmozom, patoloski produkti zapaljenja tkiva zbog cega koristimo na primer kapsaicin ulaze u krvotok i zbog pojacane cirkulacije (rubefacijencija) brze odlaze sa mesta zapaljenja.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/

Ovde, negde jos u pocetku, napisani su pretpostavljeni mehanizmi dejstva kapsiacina. Ne pominje se hiperemija.

kad mi naleti taj bol, najedem se sirovih ljutih papričica, i dosta mi pomogne...
isto tako, sam provalio, još prije par godina, da senf smanjuje bol, sadži vjerovatno neku biljku, začin u sebi...

- - - - - - - - - -

isto tako, maslinovo ulje posjeduje antiupalna svojstva, smanjuje bol...to su mnoga istraživanja potvrdila...valjalo bi i njega da konzumiraš...

Senf smanjuje bol jer je jedan od njegovih sastojaka etarsko ulje crne slacice (Sinapis nigra). Deluje slicno paprici. 2% rastvor etarskog ulja slacice u etanolu je efikasan kod neuralgija i bolova za utrljavanje ali danas tesko ko moze to u apoteci da uradi jer ne nabavljaju etarsko ulje slacice pored mora drugih lekova za tu namenu.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169333/

Ovde, negde jos u pocetku, napisani su pretpostavljeni mehanizmi dejstva kapsiacina. Ne pominje se hiperemija.

ne pominje se ali je dokazano da izaziva hiperemiju na razlicitim tkivima. ima mnogo radova o tome

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1347170

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7934020

osim toga kapsaicin nije jedini alkaloid paprike. rubefacijentno i hiperemicno delovanje nije samo zbog kapsaicina vec i dva druga alkaloida paprike -kapsantina i kapsorubicina.
uostalom, nema potrebe da se i citiraju radovi jer ko god je stavljao flaster video je svojim ocima crvenilo i osetio osecaj toplote na mestu primene flastera.

Poslednja izmena:
Ne kazem ja da ne izaziva hiperemiju, nego da nije hiperemija razlog sto pomaze kod bolova.
Ni hiperemija ni hipertermija. Ima mnogo vise veze sa akcionim potencijalima.

hiperemija je i te kako bitna kod otklanjanja bolova ovog tipa sa supstancama ovog tipa. evo ovde,

http://zdravobilje.blogspot.rs/2015/01/bljust-lecenje-reume-modrica-zastita-od.html

nigde kapsaicina ali rubefacijencija i hiperemija razbijaju. ovaj bljust moze i plikove da izazove. ovo treba izbegavati u sirokom luku.

Kako god da se posmatra sastojci biljaka sa rubefacijentnim delovanjem pokazuju i hiperemiju i prilicno su efikasni kod reumatskih i neuralgicnih bolova bez obzira na totalno razlicite (hemijski) sastojke.

Poslednja izmena:
Senf smanjuje bol jer je jedan od njegovih sastojaka etarsko ulje crne slacice (Sinapis nigra). Deluje slicno paprici. 2% rastvor etarskog ulja slacice u etanolu je efikasan kod neuralgija i bolova za utrljavanje ali danas tesko ko moze to u apoteci da uradi jer ne nabavljaju etarsko ulje slacice pored mora drugih lekova za tu namenu.

da ,vidio sam ja natpis na poleđini senfa, baš iz znatiželje,i guglao sam neke podtake o toj slačici, ali nisam uspio ništa da nađem...
ja sam to sasvim spontano provalio, još prije nekih 5, 6 godina, i kad sam pričao ljudima, mislili su optrilike da sam lud, da fantaziram...:)))

da ,vidio sam ja natpis na poleđini senfa, baš iz znatiželje,i guglao sam neke podtake o toj slačici, ali nisam uspio ništa da nađem...
ja sam to sasvim spontano provalio, još prije nekih 5, 6 godina, i kad sam pričao ljudima, mislili su optrilike da sam lud, da fantaziram...:)))

apsolutno si u pravu. jedino je problem sto u senfu ima malo ulja slacice pa je delovanje daleko slabije od onoga sto slacica moze da pruzi. isto moze da posluzi i ren. on razbija pogotovu ako su u pitanju ligamenti zglobova. ljudi ga narendaju i stabe kao oblogu ispod zavoja kojim omotaju zglob....

Back