FLASIRANA VODA steti vasem zdravlju?!

Ok flase al barem pijemo cistiju nego cesmovacu punu peska i opiljaka i ko zna cega jos
Nije ni česmenska voda toliko loša.Tako kažu hemijska i mikrobiološka analiza.Ja oduvek korstim isključivo česmensku vodu iako sam radim analizu te vode a znam i izveštaje drugih laboratorija i mogu vam reći da je voda odgovarajućeg kvaliteta prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće baš kao i flaširana.Ta polemika oko flaširane i ne flaširane vode pokrenuta je od koga drugog nego od samih fabrika za proizvodnju flaširane vode.
E sad, ukoliko neki region ili naselje ima problem sa npr. arsenom ili nekim drugim zagađivačem onda je upotreba flaširane vode potpuno opravdana.

Zaboravio si problem cevi kroz koje prolazi voda..malo je teze promenini do zgrade i u zgradi sve cevi
Ta voda prolazi i kroz cevi u laboratorijama.Analizira se i u fabrici za prečišćavanje i u laboratoriji.Takođe, ukoliko misliš na kućnu vodovodnu instalaciju onda bez brige jer je stepen desorpcije gvožđa bezopasan obzirom da se koriste visoko legirani čelici.

Nije ni česmenska voda toliko loša.Tako kažu hemijska i mikrobiološka analiza.Ja oduvek korstim isključivo česmensku vodu iako sam radim analizu te vode a znam i izveštaje drugih laboratorija i mogu vam reći da je voda odgovarajućeg kvaliteta prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće baš kao i flaširana.Ta polemika oko flaširane i ne flaširane vode pokrenuta je od koga drugog nego od samih fabrika za proizvodnju flaširane vode.
E sad, ukoliko neki region ili naselje ima problem sa npr. arsenom ili nekim drugim zagađivačem onda je upotreba flaširane vode potpuno opravdana.

vecina arterskih cesmi i voda u vodovodima je izuzetnog kvaliteta i da se ne lazemo flasirana voda se u Srbiji pojavila zadnjih 10ak godina tako da mislim da je to bacanje para.Ja samo kad putujem autobusom kupim onu malu flasicu inace tocim sa cesme.

Ja samo znam da kad sam bila dete da smo bez straha pili vodu sa cesme i nikad nigde nije toliko forsirano da je voda zdrava i da je treba piti 8 casa dnevno ili 2 litre i sl, odjednom kad su krenuli da je prodaju u flasama krenula je i propaganda da nema nista zdravije od nalivanja vodom dok ti ne pukne besika. Svesno nas truju!

Ja samo znam da kad sam bila dete da smo bez straha pili vodu sa cesme i nikad nigde nije toliko forsirano da je voda zdrava i da je treba piti 8 casa dnevno ili 2 litre i sl, odjednom kad su krenuli da je prodaju u flasama krenula je i propaganda da nema nista zdravije od nalivanja vodom dok ti ne pukne besika. Svesno nas truju!
Глас разума.
Браво!

Na tu temu:

та пише на дну пластичне амбалаже?

Тровање пластиком се може проверити контролом амбалаже.

Београд, 30.07.2011
Вероватно пре десет и више година нико још није помишљао, да ћемо обичну воду пити из пластичне боце. Још данас је то више из навике него потребе, јер је вода из већине водовода још увек питка. Ипак, често пијењем воде из пластичне амбалаже чинимо медвеђу услугу себи. Зашто? Због хемијског састава пластике. На дну сваке амбалаже налази се троугао са бројем у средини. Он говори, колико је опасна та врста пластике.

PET (често и PETE) – Те су боце у већини случајева намењене једнократној употреби. Постоји могућност, да испуштају тешки метал антимон и хемијски производ ЕПА, која омета деловање хормона. Такве боце могу испуштати и канцерогене спојеве.

HDP (некад i HDPE) - Ради се о „доброј“ пластици, за коју постоји најмања вероватност испуштања хемикалија у воду.

PVC (некад i 3V) – Ова пластика испушта две отровне хемикалије, а обе ометају деловање хормона у људском телу. Успркос томе, то је још увек најчешће употребљавана пластика за боце.

LDPE – Пластика, која не испушта хемикалије у воду. Упркос томе, не користи се за израду пластичних боца, него углавном за израду пластичних врећица за намирнице.

PP – Još jedna od „dobrih“ plastika, obično bele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakuju sirupi, ili čašice za jogurt.

PS – Пластика која испушта у воду канцерогено једињење СТИРЕН. Најчешће се користи у чашицама за кафу за једнократну употребу, или у амбалажи за брзу храну.

PC (или без ознаке) – То је најлошија пластика за прехрамбене производе, јер излучује хемикалију БПА. На жалост, користи се у бочицама за дојенчад, спортским боцама и посудама за спремање хране.

Пластичне масе, које не отпуштају хемикалије у воду су, дакле, HDP, HDPE, LDPE, PP. Код свих других радије размислите о њиховој употреби. Још увек је најбоље чувати воду у стакленим боцама.

Долази време, када ћемо на жалост, воду све чешће носити са собом. Најлошији начин је преношење у пластичној амбалажи; посебно у оној с ознакама PET,PVC,PS или PC. Вода у таквим боцама је подложна хемијском или температурном деловању, а код накнадног пуњења и бактериолошком.

Пожељне би биле стакленке, али су непрактичне, зато препоручујемо алуминијумске боце (не пластичне, јер су због цене обично из најлошије пластике) са заштитном кошуљицом која одваја садржај од алуминијума. За пијење воде у канцеларији најбоље је купити малу стакленку за личну употребу, којих има на тржишту, па тако направите нешто корисно за своје здравље и околину.

Домаћи задатак: У својим ормарима проверите у каквој је амбалажи у трговини купљена „здрава храна“! Верујте, бићете неугодно изненађени!

Izvor je sasajta nekog domaceg medicinsko centra

Dioksin je visoko toksičan za ćelije našeg organizama. Zato ne zamrzavajte vodu u plastičnim flašama jer se na taj način oslobađa dioksin iz plastike. Nedavno je dr Edvard Fudjimoto, welness manager u bolnici Castle, govorio na televijiji o zdravstvenim rizicima. Tada je govorio o dioksinu i njegovom štetnom djelovanju na ljude Rekao je da ne smijemo grijati hranu u mikrovalnoj pećnici u plastičnom suđu. Ovo se pogotovo odnosi na hranu koja sadrži masnoće. On navodi da kombinacija masnoće, visoke temperature i plastike oslobađa dioksin koji prodire u hranu i na kraju u ćelije organizma. Umjesto plastike on preporučuje upotrebu stakla, kao što je vatrostalno, pireks ili keramika, koji ne sadrže dioksin. Dakle, hrana koja je pakirana u plastiku, mora se izvaditi i podgrijati u nečem drugom.
Papir se može koristiti ako znate od čega je izrađen. Ipak je najsigurnije koristiti vatrostalno staklo. On je također podsjetio da su neki restorani brze hrane zamijenili plastičnu ambalažu sa papirnom. Dioksin je bio jedan od razloga.
Također je podvukao da je plastična ambalaža jednako opasna i ako se koristi za poklapanje sudja u kome se grije hrana u mikrovalnoj pećnici. Umjesto plastike, upotrijebite papir za pokrivanje hrane u mikrovalnoj pećnici.

u zadnje vreme je stalno bela od hlora
Ne od hlora nego od vazduha u cevima.Rastvor hlora u vodi (tzv. hlorna voda koja u stvari predstavlja smešu HCl i HClO) je bezbojan i nema nikakvih mehurića.Hlor je inače dobro rastvoran u vodi, dodaje se u niskoj koncentraciji tako da mehurići koje vidite u čaši svakako ne potiču od hlora.To je jedna zabluda koju ljudi uglavnom ne znaju.

Poslednja izmena:
ja sam prestala da pijem cesmovacu od pre 2 godine,od kad sam nabavila papagaja....njegova posudica za vodu je ocas promenila izgled od kamenca
OK pa šta s tim. A u flaširanoj vodi nema hidrogenkarbonatnih,kalcijumovih i magnezijumovih jona od kojih se i stvara kamenac(pre svega kalcijumovi i hidrogenkarbonatni joni)???Upari litar Rosa vode ili Donat vodu(ona je još bolji primer) pa ćeš videti iznenađenje.Za džabe si prestala da piješ česmensku vodu.

Back