EPriča o sajtu Flightradar24: Kako su Beograđani odigrali ključnu ulogu u stvaranju najpopularnijeg vazduhoplovnog sajta na planeti
Servis za praćenje letova Flajtradar 24 jedan je od
najposećenijih internet lokacija koje imaju veze sa vazduhoplovstvom, ako ne i van njega. Verovatno da ne postoji češće korišćeniji, pominjaniji i korisniji sajt i aplikacija za svakoga ko je vazduhoplovni profesionalac, entuzijasta ili ona najbrojnija kategorija – putnik. Reč je o globalnom (vazduhoplovnom) fenomenu koji od 2008. godine traje, širi se i odoleva konkurenciji.
Malo je poznato da je
jedan od prvih developera (programera) servisa Flajtradar bio Srbin iz Beograda, da je trenutno,
osoba koja je vođa tehničko-tehnološkog segmenta kompanije od sedamdesetak zaposlenih takođe naša sugrađanka, rodom iz Beograda.
Tango Six je, ekskluzivno, imao privilegiju da bude prvi regionalni medij koji je dobio pristup ključnim ljudima najpopularnijeg globalnog i vazduhoplovnog internet servisa.
Osnivač i direktor Flajtradara
Mikael Robertson (Mikael Robertsson) i CTO (Chief Technical Officer)
Mina Bostrom Nakićenović (Mina Boström Nakicenovic) pričaju za Tango Six kako je Flajtradar osnovan,
kakvu su ulogu u njegovom osnivanju imali Beograđani, kako je voditi ovaj servis iz tehničkog ugla i o
najinteresantnijim aspektima jednog od najpopularnijih vazduhoplovnih sajtova na planeti.
Četiri miliona korisnika
Flajtradar je verovatno jedan od najbitnijih internet servisa civilne avijacije (sa rastućim brojem podataka i o kretanjima vojnih letelica). Kako njegov osnivač kaže za Tango Six,
sajt ima preko četiri miliona jedinstvenih korisnika dnevno, u realnom vremenu prati
preko 200.000 letova uz pomoć mreže od preko
35.000 ADS -Brisivera. Aplikacije servisa za dva najbitnija operativna sistema na mobilnim telefonima imaju
preko 75 miliona preuzimanja.
Koriste ga, bukvalno, svi.
Od avio-kompanija i uopšte svih profesionalnih vazduhoplovnih entiteta, do
armije entuzijasta koji ga koriste iz raznih motiva. Od vazduhoplovnih portala kao što je naš koji ga koriste za mesto
prve informacije o mogućim nesrećama putničkih aviona kroz javljanje neuobičajenih gubitaka u kontaktu.
Servis je dosta rano prepoznao značaj izuzetno velike zajednice koja ga prati pa je pokrenuo izuzetno praćen blog i podkast
Početak
Kako je za Tango Six ispričao osnivač Flajtradara Mikael Robertson,
početna ideja za sajt došla je slučajno,
Flajtradar je bio pomoćna lokacija za njegov glavni projekat i plan je bio da on samo šalje korisne linkove.
Međutim, na radost njegovih današnjih korisnika, dogodilo se ono što se obično dešava sa internet projektima – pivot:
– Ja sam IT inženjer koji se igrao i radio sa kompjuterima više od 35 godina. Putovanja su mi strast, što je rezultiralo pokretanju moje prve kompanije još 2006. godine. Ona se zvala „Svenska Resenätverket (Swedish Travel Network)“. Njen fokus je bio izrada sajtova sa tematikom turizma i putovanja.
Zatim, 2008. godine, pokrenuli smo Flygresor.se koji je ubrzo postao najveći sajt za upoređivanje cena avio-karata u Švedskoj. Flygradar (Flightradar na švedskom jeziku) pokrenut je krajem 2008. godine kao SEO projekat koji je trebalo da posluži za slanje linkova prema glavnom pomenutom sajtu za upoređivanje cena karata. Međutim, ubrzo smo videli veliko interesovanje za praćenjem letova van Švedske, promenili smo ime iz Flygradar u Flightradar24 i počeli smo da gradimo mrežu risivera u Evropi.

„Kada je 2012. godine osnovan Flightradar24, kao zasebna kompanija, bilo nas je sedmorica zaposlenih u Štokholmu i jedan u Beogradu, koji je i dalje sa nama.“ / Ilustracija: Flajtradar
Nakon poznatog dešavanja sa oblakom vulkanskog pepela sa Islanda 2010. godine, shvatili smo da servis za praćenje letova može zapravo biti veći nego sajt za upoređivanje cena avio-karata i počeli smo da se fokusiramo na Flightradar24, gradeći mrežu i van Evrope. Flightradar24 postao je zasebna kompanija 2012. godine a druge sajtove o putovanju i turizmo koje smo imali prodali smo. Na ovaj način se moje opšte interesovanje za putovanja preorijentisalo više ka avijaciji. –
Robertson nije imao mnogo boljki kada je prihod u pitanju. Priča nam da je zarada od osnovnog projekta išla solidno ali da je ubrzo uvideo da Flajtradar ima potencijal. Potencijal u koji je ipak trebalo ulagati, posebno na početku:
– Moja prva kompanija bila je profitabilna već u prvom mesecu rada putem prodaje avio-karata i uz pomoć oglasa. Na početku sam bio sam i kada se prodaja uvećala bio sam u stanju da zaposlim još ljudi. Kada je 2012. godine osnovan Flightradar24, kao zasebna kompanija, bilo nas je sedmorica zaposlenih u Štokholmu i jedan u Beogradu, koji je i dalje sa nama.
Tokom ovih deset godina rasli smo za oko pet do osam novozaposlenih godišnje i danas nas ima oko 70, većinom u Evropi, uključujući trojicu u Srbiji. Od tog broja njih 45 su developeri. Ostali su zaposleni u podršci korisnicima, dizjanu, prodaji, odnosima sa medijima, kao projekt menadžeri i na kraju kao menadžment. Naši glavni konkurenti osnovani su u otprilike isto vreme kao i mi ali smo uspeli da rastemo brže od većine njih. – priča Robertson.

Većina zaposlenih su developeri / Foto: Flajtradar
Za sve vas koji škrtarite, ne plaćate makar Srebrni plan
pretopate i patite se sa oglasima na Flajtradaru, pitanje „ima li zarade od toga?“ možda i ima logike. Ali brojke, kako Robertson potvrđuje, su ono što pravi razliku:
– Flightradar24 ima oko četiri miliona posetilaca dnevno, što generiše dovoljno prihoda za funkcionisanje i rast kompanije bez spoljnog finansiranja.
Naš poslovni model postavljen je na tri stuba koji su otprilike istog obima – pretplata, usluga koja nudi podatke kompanijama i profesionalcima i prihodi od oglašavanja. Svi naši podaci su, na primer, besplatni za korišćenje od strane medija.
Naš sajt zaista ima fantastične korisnike. Dobijamo zaista mnogo fidbeka od njih. Većina tih komentara je veoma, veoma pozitivna ali naravno da postoje i primedbe, pitanja i sugestije ka unapređenjima. Naš spisak korisnika i klijenata uključuje skoro sve kompanije u vazduhoplovnoj industriji širom planete. –
Osnivač Flajtradara za Tango Six kaže da su najveći izazovi neometanog funkcionisanja ovakvog sajta vezani za ono kad se svi nakačimo na njega:
– Ako pričamo o najstresnijim periodima ali u isto vreme i najuzbudljivijim, onda su to svakako veliki pikovi saobraćaja zbog nekog bitnog dešavanja u avijaciji. Tada se brojevi posetilaca uvećavaju od 10 do 15 puta u nekoliko minuta, što može biti izazov za naše funkcionisanje. Upravo smo zbog takvih događaja skoro unapredili sajt, kako ne bi dolazilo do gubitka usluge.