Fizički zdrava Holanđanka Zoraja ter Bek umrla je od eutanazije u 29. godini jer nije želela da živi sa depresijom

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.743
Fizički zdrava Holanđanka umrla je od eutanazije ubrzo nakon što je napunila 29 godina jer nije želela da živi sa depresijom i anksioznošću.

Zoraja ter Bik, koja je takođe patila od traume i graničnog poremećaja ličnosti, odlučila je da želi da umre nakon što se više od decenije borila sa problemima mentalnog zdravlja, dok je tvrdila da joj nijedan tretman nije pomogao.

1717875737546.png

Da li podržavate ovakve stvari?

Beek, koja dolazi iz malog holandskog grada Oldenzala, otvoreno je govorila o svojoj želji za smrću i javno je podelila svoje nade da će umreti eutanazijom prošlog oktobra.

Ova 29-godišnjakinja, koja je 2. maja proslavila rođendan, rekla je da je imala dobar život - ali da to nije dovoljno za život.

'Imam kuću. Dve vesele mačke. I partnera koji me jako voli, a ja njega volim. Imam sve. Ali to „sve“ nije dovoljno za život.'

Njen partner je podržao njenu želju i bio je uz nju kada je umrla.

Bila je na listi čekanja za eutanaziju tri godine, a kako je Beek podelila svoje putovanje na društvenim mrežama, postala je ambasador za druge obolele.

Kao zagovornik smrti putem eutanazije za one koji to žele, Beek je stavljena u oči javnosti - gde su mnogi ljudi pomno ispitivali njene stavove.

Beekov slučaj je dobio globalnu pažnju i podstakao debatu o asistiranom umiranju. Mnogi koji podržavaju eutanaziju kažu da bi ona trebalo da bude dostupna samo neizlečivo bolesnim ljudima koji se suočavaju sa neposrednom, bolnom i nedostojanstvenom smrću.

Drugi – poput Bika – insistiraju na tome da bi udobno, mirno samoubistvo trebalo da bude dostupna opcija za ljude koji pate od nepremostivih duševnih bolova.

Gde ste vi u ovoj raspravi?

Holandija je jedna od samo tri zemlje u EU u kojima je praksa asistiranoga umiranja legalna, a grupe za ljudska prava tvrde da ona ljudima koji se bore sa neizlječivom bolešću ili teškim bolestima daje pravo da okončaju svoju patnju na ljudski način.

Podaci su otkrili da je 8.720 ljudi u Holandiji završilo život putem eutanazije 2022. godine, što je povećanje od 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

1717876379632.png

Stara priča, kako najlakše rešiti Gordijev čvor - pa, preseći ga.:confused:
Ne bih sad da tupim o razlikama istoka i zapada, o tome kako su u Briselu 50-ih još imali nekakve ljudske zoo-vrtove s crncima, a mi ih primali na fakultete...
Ali kako da se tamo niko majku mu ne raspita da li je moguće osnovati neku spiritualno-psihološku akademiju za pomoć ljudima u egzistencionalno-filozofskoj krizi... kojima nihilizam crpi dušu. Da se locira neprijatelj, prevaziđe, uništi. Otkrije spoznaja života, njegova lepota, ontološki smisao.
Nego odma, rk...Šta ćemo - kako ćemo, aj da se samoubijamo.:confused: Msm, evidentni besmisao.... Nalik ljudskim zoo-vrtovima.

Mislim da se to resava, samo je puno zahtevno tj mora da postoji neko ko zna sta radi i kome je stalno zbog necega da spasi jedan zivot....I da ume da uspostavi poverenje sa osobom u teskoj depresiji....
Tesko jeste, uzasno zamorno i dugotrajno, ali je moguce da se osobi otvorore nove perspektive i horizonti...

Pa izbor partnera visokodepresivne osobe je obicno u skladu sa slicnosti ili laganicom uklopljavanja sa tom osobom...Laganica tj lenjost prosto vristi iz okruzenja , roditelja i same osobe koja je depresivna, .....cak i kad imamo neki drugi razlog...uzrok...

Eh koliko tu ima dodatnih cudesa, to je tek strahota...nedostatak samopouzdanja, povodljivost, egocentricnost, narcisoidnost, izivljavanje, sebicnost, nalik na sebicnost, paraliza, mentalna nehigijena, uostalom sta pisem, pogledajte masu korisnika na forumu i videcete da su mnoge njihove percepcije sveta prosarane kao najkvalitetniji biftek potrebama da negde pokupe samopouzdanje, spustanjem nekoga, izivljavanjem, menjanjem znacaja neke logike, pojave, sve je pomerene logike, kao najjednostavniji zakljucak..

Ne znam šta da kažem povodom toga.
To je nekako opcija pred neizbežan kraj, ako više nema nikakve šanse za ozdravljenje, pa ni tad nisam sigurna da bi trebalo. A opet ...
Možda bih i ja radije umrla, ali opet mislim da imamo i neku obavezu da živimo, ljudi umiru i bez eutanazije, od nesrećnih slučajeva preko raznih bolesti do tzv prirodne smrti... ako "prirodna smrt" može tako da se zove... Možemo umrijeti svaki dan... pa kad već nisam umrla, ja to življenje opravdam... uglavnom sam okružena ljudima koji vole život i bore se za život... meni lično je svejedno i prepuštam svoj život Božijoj volji... Nisam se ni rodila mojom voljom...otkud znam valjda nisam, 😇

То је штета али свако треба да има избор да не живи у патњи јер нажалост углавном никог и не буде искрено брига за неког ко је лоше јер сви живе своје животе, сви кажу како "ником нико ништа није дужан". Пошто би многи поменули некакву борбу, не желе сви да се боре у животу јер борба је понављани стрес, а стрес и доводи у депресију, многи желе само да им коначно једном буде лепо или да буду смирени а то не могу.

Далеко више ми смета критика еутаназије коју сматрам лицемерном јер људе иначе није ни брига за неког кад је неко лоше, него што то подржавам, али то је некад само нужно зло.

Мислим да помињање физичког здравља не треба да буде битно јер менталне болести су исто болести, тако се само долази до њихових непризнавања.

Beek, koja dolazi iz malog holandskog grada Oldenzala, otvoreno je govorila o svojoj želji za smrću i javno je podelila svoje nade da će umreti eutanazijom prošlog oktobra.

Ova 29-godišnjakinja, koja je 2. maja proslavila rođendan, rekla je da je imala dobar život - ali da to nije dovoljno za život.

'Imam kuću. Dve vesele mačke. I partnera koji me jako voli, a ja njega volim. Imam sve. Ali to „sve“ nije dovoljno za život.'

Meni ipak nije jasno kako osoba sa opisanim zdravstvenim tegobama može da samostalno odluči tako nešto... Ipak mi to pravno nije usklađeno... Granični poremećaj ličnosti i depresija...da li bi odgovarala da je odlučila da ubije nekog i to uradila sa najavom... Mislim da je taj zakon upitan

Поред тешких прихичких болести, хронична љубавна усамљеност треба да буде оправдан разлог за еутаназију. То стање је углавном нерешиво, за разлику од болести које се лече за ово не постоји никакав системски лек, то је остављено за сналажење у друштву и решавање тога је прожето разноразним табуима. Од рака ће те бар лечити доктори, сви ће подржавази твоју борбу, добијаћеш разумевање од других, док око љубавне усамљености ти нико неће помоћи и сви ће осуђивати твоју борбу да промениш то стање. То је један од непризнатих проблема.

Поред тешких прихичких болести, хронична љубавна усамљеност треба да буде оправдан разлог за еутаназију. То стање је углавном нерешиво, за разлику од болести које се лече за ово не постоји никакав системски лек, то је остављено за сналажење у друштву и решавање тога је прожето разноразним табуима. Од рака ће те бар лечити доктори, сви ће подржавази твоју борбу, добијаћеш разумевање од других, док око љубавне усамљености ти нико неће помоћи и сви ће осуђивати твоју борбу да промениш то стање. То је један од непризнатих проблема.
Ma bitno je da je legalno...danas je legalno da bolesnik traži eutanaziju... za mene će vjerovatno odlučiti rodbina komšije i zdravstveni sistem, ja ne smijem, niko ne zna kako je tamo tj kad umremo, a ako je neko mislio da će jednostavano da uživa u životu, prevario se... a možda se i ja predomislim ko zna🤔🙄

Kažu da su ljudi na Zapadu samoživi egoisti.Sreo sam mnoge takove, a sreo sam i tople ljude ... Verovatno je vise do modernog načina života. Sve je lagano, pa se izgubi smisao. Pogledajte samo naše bake koje su imale puno dece,puno radile, patile.Ove današnje ništa, imaju eventualno neko pseto, kuvati ne vole..
Pa ko bi želeo da se druzi s takvim stvorenjem ? Nije čudo da depresija hara.
Rad i molitva nas mogu spasiti, ostalo slaba vajda.

...nije ona imala sve po svojem shvatanju toga Sve...sve bi bilo iscrpljeno sa nase tacke razuma da su joj sve sluzbe socijalnog staranja pruzile onu vrstu pomoci ili njenom trazenju toga Sve...

Back