WithdrawnWater
Poznat
- Poruka
- 7.141
bulatovicz:Draga dr WithdrawnWather sasvim je moguće da ja postavljam nesuvisle teorije ali upravo sa željom da čujem mišljenje stručnjaka o njima kao i da bih čula druge laičke teorije . Ne znam za koju ste vi oblast ljudskog delanja zainteresovani ali ako jeste za neku onda znate o čemu pričam . Suviše mi se nakupilo nekakvih nepovezanih znanja na ovu temu i potrebno mi je više stručnih informacija ali logična prihvatljiva objašnjenja. Hvala
Bulatovicz: pitanje na pocetku ove teme koja se greskom nasla na psihijatriji jer na temi FIZICKA AKTIVNOST kad si je postavila nije bilo zainteresovanih, bilo je o tome da li fizicka aktivnost (mimo one normalne dnevne pokretljivosti, dakle fizicka aktivnost u smislu vezbanja, organizovanog ili ne) moze da dovede do uticaja na razvijanje ili razresenje mentalnih (psiholoskih) poremecaja. Stojim iza onoga sto sam rekla - da ne moze. Moze da opravi opste zdravstveno stanje (kao sto sam takodje rekla) i na taj nacin poboljsa i kapacitete za odolevanje stresu, ili podigne kapacitete potrebne da bi se covek uspesnije nosio sa psihickim poremecajem. Ali ako covek ne vezba - nece psihicki oboleti, kao sto se nece ni osloboditi psihickog poremecaja (a zna se sta ovaj termin definise) ukoliko se baci na pasionirano vezbanje. D ali ce vezbanje i spartansko celicenje u 6 ujutro svaki dan kod tebe razresiti socijalnu anksioznost ako je to ono od cega ti patis? Svakako nece. Da li ces se osecati bolje zato sto vezbas? Mozda hoces. Ja ne bih - nisam jutarnji tip i jutarnji treninzi za mene su uvek bili mucenje vise nego uzivanje (kao na primer popodnevni ili vecernji).
Da li ce tvojoj socijalnoj anksioznosti (fobiji) pomoci psihoterapija vise od bilo koje druge metode? Hoce, daleko vise od bilo cega drugog; mozda je se neces u potpunosti osloboditi ali ce tvoje tegobve biti kud i kamo manje i daleko podnosljivije.
Da li sam sigurna u sve sto sam napisala u ovom postu? Apsolutno sigurna.
Pozdrav i samo napred ako ti vezbanje u 6 ujutro pomaze da se osecas bolje!