Finska pobeda nad SSSR-om 1939.

U velikoj si zabludi. U nastavku rata od 1941. Finci su Sovjetima naneli ogromne gubitke od preko milion vojnika, a takodje i u tehnici; npr. u julu mesecu 1944. Finci su unistili najmanje 315 sovjetskih aviona, dok je na finskoj strani izgubljeno svega 16 aviona itd. Sve to je rezultiralo time da su Rusi prvi zatrazili primirje 1944.
Je li ti to matere ti ozbiljan?

Je l' mi to govorimo o onoj istoj RKKA, koja je satrala 600 njemačkih divizija?

I dobro što onda do okupacije nije došlo '44-'45?
Стаљин је 1941 у оквиру СССР-а, готово вратио границе Руској империји. Зашто би 1940. Финска била изузетак.

Што се тиче '44. Стаљин сигурно није заборавио да од Северног мора на северу, до Црног мора на југу, фински део фронта је био најмирнији, да на Лењинград са финске стране није испаљена једна једина граната ( и ако је Хитлер непрестано притискао Финце да се ''заврши'' са Лењинградом). Уз то не треба заборавити да је Стаљин био један од најбољих реал-политичара своје ере ( Кисинџер га зове Ришељеом XX столећа), и такав потез '44. би и те како угрозио добитке који су добијени 1945. ( 1948).

Da se ne bi više zebvli oko toga evo šta se kaže u izvještaju Američkom kongresu:

Despite the great losses inflicted by the war, Finland fought for and preserved its independence; nevertheless, had the Soviets been vitally concerned about Finland, there is no doubt that Finnish independence would have been extinguished. Finland emerged from the war conscious of these realities and determined to establish a new and constructive relationship with the Soviet Union.

US Library of Congress Country Study "Finland, The Effects of the War"

Verovatno misli na vecinu sposobnog oficirskog kadra koji su zavrsili po gulazima u Sibiru. :)

Какви ''способни'' официри?!

То је прича којом су се у постстаљиновој ери правдале брљотине из 1941.

У чисткама 1937-38.из РККА је избачено тридесет и седам хиљада официра, од којих из политичких разлога – двадесет и девет хиљада (остали због дисциплинских прекршаја, пијанства и аморалног понашања), с тим да је од ових политичких осуђеника до 1940. тринаест хиљада било враћено у војску, осам хиљада је било затворено и пет хиљада стрељано.

Већина ових репресираних официра су били приучени ( без војних школа), партијски кадрови. Примера ради , пре почетка чистки, 29% официра имало је високу војну школу, 1938. академаца је већ било 38%, а 1941. – 52%.

Све у свему, према мишљењу савремених истраживача, базираном на проучавању квантитета и квалитета дисциплинских прекршаја, за Црвену армију је до чистки 1937–1938. био типичан мањак дисциплине, уредности, организације.

Стаљин је 1941 у оквиру СССР-а, готово вратио границе Руској империји. Зашто би 1940. Финска била изузетак.

Што се тиче '44. Стаљин сигурно није заборавио да од Северног мора на северу, до Црног мора на југу, фински део фронта је био најмирнији, да на Лењинград са финске стране није испаљена једна једина граната ( и ако је Хитлер непрестано притискао Финце да се ''заврши'' са Лењинградом). Уз то не треба заборавити да је Стаљин био један од најбољих реал-политичара своје ере ( Кисинџер га зове Ришељеом XX столећа), и такав потез '44. би и те како угрозио добитке који су добијени 1945. ( 1948).
Nije brate tačno.

Finska artiljerija je bombardovala i Ladogu i Lenjingrad.
Osim toga sa finskih aerodroma su letjeli njemački avioni koji su Piter bombardovali.

Ako ne vjeruješ meni nađi i pročitaj od Barišnjikova "Blokada Lenjingrada i Finska". Pokušavali su oni probiti i Karelijsku odbrambenu liniju.

Zatim zaboravljaš da su Finci zajedno sa Njemcima 4 mjeseca napadali Murmansk. Tako da je borbi bilo, ali taj front je u odnosu na druge djelove je u suštini bio miran (zato me i malo čudi odakle onih Nikitinih 1 milion mrtvih) ;)

Nije brate tačno.

Finska artiljerija je bombardovala i Ladogu i Lenjingrad.
Osim toga sa finskih aerodroma su letjeli njemački avioni koji su Piter bombardovali.

Ako ne vjeruješ meni nađi i pročitaj od Barišnjikova "Blokada Lenjingrada i Finska". Pokušavali su oni probiti i Karelijsku odbrambenu liniju.

Zatim zaboravljaš da su Finci zajedno sa Njemcima 4 mjeseca napadali Murmansk. Tako da je borbi bilo, ali taj front je u odnosu na druge djelove je u suštini bio miran (zato me i malo čudi odakle onih Nikitinih 1 milion mrtvih) ;)

Да су коришћени фински аеродроми знам, али не и податак да су Финци гранатирали Лењинград.

Али сам читао сведочанстава војника РККА из 1942. са фронта у Карелији, да се данима не би чуо ни један једини пуцањ.

Nađi Barišnjikova ako možeš (to je relativno nova knjiga) pa ćeš vidjeti.

Ali istina je da je Manerhajm tu maksimalno taktizirao - stari je to lisac .., carski general, znao je on sa kim ima posla i nikada nije ni vjerovao u Hitlerove bajke o laganom slomu SSSR-a.

Back