Fini roditelji

Decu treba ponkad slati u prodavnicu da kupe po nešto. (zavisi od uzrasta)
To nije lenjost roditelja, već ih time učimo ssamostalnosti, da raspolažu novcem...

Cigarete i alkohol su nešto drugo.
Svoju decu ne šaljem po cigarete iz jednostavnog razloga jer ne pušim.
To što bi dete kupilo paklu cigareta nekom odraslom, neće uticati da dete propuši,više utiče ono što vidi od roditelja.
Ali s obzirom da je prodaja cigareta maloletnim licima zakonomzabranjena...znači ni roditelji na bi trebalo da šalju dete po cigarete.

Gledam ove roditelje kako salju svoju decu da im kupe cigarete,pivo a dete ima 9-10 godina,''sine idi kupi tati jedan bond crveni''.Pa svoju malu decu pustaju celu noc da vise pred tv do kasno u noc,pa mame sminkaju i lakiraju nokte svojim devojcicama a imaju samo 4 godine,sramota bre!Pa to samo ovde ima u ovoj zemlji.U drugim drzavama decu salju u 8 sati na spavanje i amin a ovde...pa tu majku treba da nabiju u kavez,tog oca isto.Zakona nema,negde kao pise na izlogu u prodavnici itd.ZABRANJENO PRODAJA ALKOHOLA MALOLETNIM LICIMA!
Ali roditelji,ma boli ih uvo,''sine,idi kupi tati pivo''.

Da li i vi saljete svoju maloletnu decu po alkohol i cigarete itd?

Ja stvarno ne znam gdje je jos uvjek dozvoljeno prodavanje cigareta i alkohola maloljetnicima, osim u slucaju komsinskih prodavnica gdje svako svakoga poznaje .... ja sam kao djete kupovala roditeljima cigare i alkohol, i ne vidim neke posledice na moj kasniji zivot.... moja djeca su jos mala ali vec sada starijeg pustim da sam ode u prodavnicu da sebi kupi nesto slatko ( naravno da ga propratim da on ne vidi :) ) ali smatram da nema nista lose da se djete kao malo uci vrednosti novca i kako se sa njim ophoditi....
Sto se spavanja tice moj mladji ide spavati oko 7-8 dok stariji obicno oko 8-9 za neke roditelje je to opet prerano ali sta cu kada oni jedva ostanu budni i do tada ali su svako jutro oko 6 obojica na nogama cili i veseli ( zavidim roditeljima koji mogu ujutru da odspavaju :D)

I volela bi da mi neko objasni sta ima lose u lakiranju noktiju djevojcicama od 3-4 godine, ( ako to radi neko stariji meni je to ok ).
Meni je strasnije kada djetetu od godinu dve probuse usi, jos kada stave alkice.... jezim se pri samoj pomisli sta bi se sve moglo desiti ..... a tek kada vidim da djecaku probuse usi to mi je tek...... ( da se ne izrazavam) ..... ako bude zeleo mindzusu neka probusi usu kada on sam bude htjeo.

Ja sam nekoliko puta poslala sina po cigarete. Doduše, kad je imao 15 ili 16 godina.
Zamolila sam ga, i pristao je. Ne bih se ljutila da nije.
(On je nepušač, ja sam pušač.)
I šta sad? To me kvalifikuje kao lošeg roditelja?

A mazanje noktiju kod devojčica - zašto je strašnije od, npr, bušenja ušiju u istom uzrastu?

p.s. Moja deca su spavala kad im se spavalo.

To je uobicajena praksa kod nas i to nije dobro,jer tako maloletnici mogu kupiti sebi cigaretejjer prodavac misli da su za roditelja.Samaznas da je taj porok stetan za zdravlje i da nije potreban maloletniku.Kad se razvije psihicki i fizicki,tad nek odluci sam-a ,a dok je maloletno trebalo bi im otezati na svaki nacin da uopste dodju u posed cigareta.
Sa druge strane dileri droge dilerisu ispred samih osnovnih skola,a policija ne cini nista,i roditeljima ostaje samo da pricaju detetu i pricaju,i da se nadaju da im dete nije sklono poroku.Sa te strane gledista apsurd je onda svaliti krivicu na roditelje jer u tom slucaju aparat zabrane je u rukama drzave.
Na zapadu ne mogu maloletnici kupiti cigarete ni na automatima jer je potrebno prisloniti na isti neki dokument licnu kartu ili vozacku dozvolu a u trafikama tek prodavac ne sme prodati cigarete,ali drogu mogu i tamo naci kad hoce,ustvari nadju oni njih.

To je uobicajena praksa kod nas i to nije dobro,jer tako maloletnici mogu kupiti sebi cigaretejjer prodavac misli da su za roditelja.Samaznas da je taj porok stetan za zdravlje i da nije potreban maloletniku.Kad se razvije psihicki i fizicki,tad nek odluci sam-a ,a dok je maloletno trebalo bi im otezati na svaki nacin da uopste dodju u posed cigareta.
Sa druge strane dileri droge dilerisu ispred samih osnovnih skola,a policija ne cini nista,i roditeljima ostaje samo da pricaju detetu i pricaju,i da se nadaju da im dete nije sklono poroku.Sa te strane gledista apsurd je onda svaliti krivicu na roditelje jer u tom slucaju aparat zabrane je u rukama drzave.
Na zapadu ne mogu maloletnici kupiti cigarete ni na automatima jer je potrebno prisloniti na isti neki dokument licnu kartu ili vozacku dozvolu a u trafikama tek prodavac ne sme prodati cigarete,ali drogu mogu i tamo naci kad hoce,ustvari nadju oni njih.

dzaba pricas takvim roditeljima:ok:

Gledam ove roditelje kako salju svoju decu da im kupe cigarete,pivo a dete ima 9-10 godina,''sine idi kupi tati jedan bond crveni''.Pa svoju malu decu pustaju celu noc da vise pred tv do kasno u noc,pa mame sminkaju i lakiraju nokte svojim devojcicama a imaju samo 4 godine,sramota bre!Pa to samo ovde ima u ovoj zemlji.U drugim drzavama decu salju u 8 sati na spavanje i amin a ovde...pa tu majku treba da nabiju u kavez,tog oca isto.Zakona nema,negde kao pise na izlogu u prodavnici itd.ZABRANJENO PRODAJA ALKOHOLA MALOLETNIM LICIMA!
Ali roditelji,ma boli ih uvo,''sine,idi kupi tati pivo''.

Da li i vi saljete svoju maloletnu decu po alkohol i cigarete itd?

Slanje u dece u kupovinu cigareta i alkohola nije uzrocno-posledicno povezano sa pocinjanjem pusenja i pijenja alkohola.

Zabrana kupovine tih proizvoda, za maloletne, je pre da bi se onemogucilo ili barem umanjilo njihovo konzbumiranje.

------------------
Decu treba slati u kupovinu, makar sitnica, da bi vezbala svoje ponasanje, komunikaciju sa drugima, prelazak ulice i sl.

Deca, ili mozda bolje receno tinejdzeri radice sta hoce i retko ko moze da im zabrani to, i ako zele docice i do alkohola ili cigara na jedan nacin ili drugi.
Mi smo uvek bila dobra deca, ali zato smo krili alkohol po sobi i pili iza ledja, a uvek smo imali nekog starijeg ko bi nam taj alkohol dostavio, a tek ona losa deca sta su radila, to je pitanje.
Nismo pricali gde idemo nocu, krili devojke i odlazili krisom kod nje kada njeni nisu tu.

Sve je to lepo kada se ima 15, 16, ali jedno 10, 20 godina kasnije kada stignu svoja deca, e onda je problem, onda krenu pravila, zabrane, briga sta i kako radi dete, a zaboravljamo da smo i mi bili isti takvi, ako ne i gori.
Ja kad cujem sta su moji roditelji radili ili neki stariji rodjaci ne mogu da se zacudim, ali zato su se verovatno iz petnih zila trudili da ne ponovim njihove greske i za to im hvala, a taj njihov trud je dobrim delom urodio plodom i da nije bilo tih silnih zabrana i smaranja, koje su mi isle na zivce i koje sam uspesno izbegavao, verovatno ne bih bio to sto sam danas.

Jeste, nije lepo da deca svojim roditeljima kupuju oruđe poroka. Sebično, u suprotnosti sa vaspitanjem o zdravom životu ... blablabla...
Ali, da li ovde neko zaista misli da će dete (recimo petnaestogodišnjak) koje je do tada odgajano tako da zna kakve su posledice pušenja (opijanja itd) ... promeniti svoje mišljenje samo zato što je roditelju kupilo paklu cigareta ili par piva? Šta će - na putu do kuće će naprasno da propuši i propije se? Ako baš želi da proba cigaretu, pušiće i bez indirektnog uticaja roditelja-pušača; zapaliće u klozetu u školi ili na nekom vršnjačkom okupljanju .. baš kao što će da uradi druge stvari koje nije video u svojoj kući ali ga radoznalost goni da isproba.
Nije valjda da nijedan roditelj, ovde prisutan, baš nikada u mladosti nije uradio ono što se smatra "zabranjenim"? Makar ukrao jabuku sa komšijskog drveta ... a da kasnije nije postao kriminalac?
Roditelj-pušač nije dobar primer svom detetu, ali ako dete to ZNA, odnosno ako mu je predočeno da ni roditelj nije savršen i da se ne treba nužno ugledati na mamu i tatu, dete neće ponavljati istu slabost.
Ili hoće. Stvar mentalne konstitucije.
Nije rizično da dete roditelju kupi paklicu cigareta ili pivo; rizično je kada ga roditelj ne nauči na vreme da misli svojom glavom (razvija kritički stav) pa, samim tim, nauči i da - ako želi - odbije da nekome kupuje cigarete i alkohol.

Ишла сам родитељима по цигарете, куповала и пиће ако неко треба да дође,
и да ми мама није мазала нокте, мазала бих их сама, то све девојчице раде и
опет нити пушим, нити сам алкохоличар, нити су ми нокти отпали.
Не знам ниједно дете које поштује то правило о спавању.
Направити доброг човека од детета је натежи посао на свету,
и то се не ради по рецепту, забрани ово забрани оно, не ради ово не ради оно.
То би било сувише лако и једноставно, не би онда ни било проблема у свету.

Vidi se da si iz Srbije

Nego kako? Lepo mu objasnis da nesto nije dobro, a onda dete samo odluci da li ce da radi ili ne?

Te zabrane funkcionišu dok je dete baš malo i ne može drugačije.
Kada već ima 9,10 godina onda već može da razume.
Na primer, ako si pušač i ne nameravaš da prestaneš ili ne možeš,
pokažeš detetu šta ti sve loše rade cigare - smrdi ti uz usta, žuti prsti, žuti zubi,
nervozan si kada ih nemaš, ne možeš da pušiš na svakom mestu, ne možeš da potrčiš kako treba,
nekad imaš problem sa prijateljima nepušačima, dodaš još i neke strašnije simptome i kažeš mu
da se mnogo kaješ što si počeo sa tim zato što ti je bilo dosadno i sada je teško prestati, zaplašiš ga malo,
ako već nisi dobar primer.
Kod nekih će da upali kod nekih neće, ali to nema veze da li si ga slao po cigarete ili ne.

Te zabrane funkcionišu dok je dete baš malo i ne može drugačije.
Kada već ima 9,10 godina onda već može da razume.
Na primer, ako si pušač i ne nameravaš da prestaneš ili ne možeš,
pokažeš detetu šta ti sve loše rade cigare - smrdi ti uz usta, žuti prsti, žuti zubi,
nervozan si kada ih nemaš, ne možeš da pušiš na svakom mestu, ne možeš da potrčiš kako treba,
nekad imaš problem sa prijateljima nepušačima, dodaš još i neke strašnije simptome i kažeš mu
da se mnogo kaješ što si počeo sa tim zato što ti je bilo dosadno i sada je teško prestati, zaplašiš ga malo,
ako već nisi dobar primer.
Kod nekih će da upali kod nekih neće, ali to nema veze da li si ga slao po cigarete ili ne.

Kakve veze ima uzrast, shvatanje i zabrane?

Šta prodavac uopšte ima da misli? Ako maloletnik može da kupi cigarete, sve jedno je da li ga roditelj šalje ili ne šalje. Pušenje je čin socijalizacije (loš čin) gde se dete pridružuje grupi. Najznačajnije je pridruživanje svojoj grupi (društvu vršnjaka) kojoj se pripada i po pitanju poroka.
Postavlja se pitanje kako deca postaju narkomani?
Jel ih roditelji šalju kod dilera za sebe, pa i ona počnu?
Ovde se tako lako i napamet govori o uticajima pojedinih faktora bez ikakvih istraživanja i znanja. Vašno da tako uvrtimo sebi u glavu.
Ako ćemo tako, hajde onda da spaljujemo i veštice.
Kada bi znali istinu, iznenadili biste se koliko su neke vaše teorije pogrešne.
Ali ovde svako može neosnovano da se izlupava.
Eto i roditelja koji sam ide u kupovinu namirnica jer je lenjost loša. E jeste, najvažnije je da je on sam vredan, a decu neka napravi lenju.

Back