Nemoj da cekas. Idi kod urologa. To je osoba koja je najbolja i za pricanje o tome i ako treba nesto uraditi po tom pitanju.
Sta da cekas, ionako ti kasni taj pubertet, i to treba ispitati kako zasto, kao i prilikom ejakulacije kakve je spermatogeneza. Ako je nesto lose po tom pitanju, sto se pre radi na tome to bolje a ne da cekas pa da provalis to tek u 27 godina kada sa zenom pokusavas da iams decu a ono nece pa nece.
I cim ne moze da se prevuce kozica preko glansa (glavica) cak i kada je u opustenom stanju (a ne u stanju erekcije) onda definitivno treba urolog da odradi "ono sto mu je zanat", a to je nista posebno i posle ces biti oslobodjen covek, ljudski da sve funkcionise.
Ovako rizikujes da ti se skupljaju bakterije u delu glansa i tela penisa, gde se kozica ne moze privuci, pa ce se stvarati crvenila, bakterijske infekcije, pa to moze stvoriti jos goru fimozu nego sto je bila. Dobijaju je i ljudi u godinama vec, a kamoli ti koji imas problema da prevuces kozicu.
A cak i da je prevuces, mozda imas kratak frenulum (frenulum breve) ili pak onaj fimozni prsten, pa ti pritisne taj prsten krvne sudove u penisu i tako zaustavi protok krvi u glansu, a to je vec stanej patologije.
Kod nekih cak posle ne moze ni doci do lakog vracanja kozice na mesto, sto je dodatni problem.
Zato, urolog. Niti je to sramota, niti je nesto sto se samo tebi desava....Ucestala je to pojava, nego svi cute jer je to kao neki taboo, kao i psihijatrija.
Mislim, ako urologu nije blam to da radi i pipka i da mu je to posao kojim zaradjuej za hleb, onda nema ni tebe sta da bude blam. A strucniji covek od njega ne postoji koji ce ti pomoci.
Sve je to medicina, a taj deo tela - organ, kao is vaki drugi.
- - - - - - - - - -
Neki kazu da pricekam,jer je puberte tek poceo,ja ga masiram kada se tusiram,radim te neke vezve,i mislim da se poboljsava malo,nadam se da ce sve biti uredu,i hvala na pomoci
P.s. nema to toliko veze sa pubertetom, nego vise sa genetikom i odr. faktorima.
Neko ko ima fimozu imace je i posle puberteta i do 70 godina, dok god ne ode da resi to hiruskim putem (strasnije ti sad ovo izgleda nego u praksi, u praksi je veoma prosto i jednostavno, pogotovo za urologa to da uradi).